Odp: Najważniejsza k..wa jest zaprawa...
Pieta czytałem fajny artykuł o tych bakteriach. to sa japońskie bakterie i w polskim ekosystemie moga wyzadzic szkody
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Najważniejsza k..wa jest zaprawa...
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pieta czytałem fajny artykuł o tych bakteriach. to sa japońskie bakterie i w polskim ekosystemie moga wyzadzic szkody
Zaprawę warto dobrać do planowanego poziomu zbiorów.
Jak masz potencjał na 100 i więcej kwintali z ha, to nie zaryzykujesz "oszczędnościami"
w zaprawie.
Efektywne Mikroorganizmy jako zaprawy, nawozy, stymulatory itp. to taka inna homeopatia
innymi słowy wiara czyni cuda.
Ja po całości lecę z Muszelką. Takich wyników jeszcze nie miałem. Polecam każdemu.
Panowie nigdy nie zaprawiałem ziarna na mokro w związku z tym mam pytanie , ile przed siewem zaprawiać żeby nic nie stało się z ziarnem? Bo wiadomo wilgotna pszenica w worku albo zacznie kiełkować albo stęchnie .
Zalecają zaprawiać na mokro bezpośrednio przed siewem,ale jeśli dasz te przepisowe 800 ml/100 kg ziarna to nic się nie będzie działo nawet przez rok,u mnie kiedyś leżała prawie miesiąc zaprawiona i wszystko było ok.
olo tylko jak domowym sposobem dobrze rozpylić te 800ml/100kg ziarna bo to wychodzi 400/50 ? Ja daję 500ml/50kg i do plecakowego opryskiwacza założyłem dysze z jak najmniejszym otworem i jakoś idzie ale im więcej wody tym lepiej "oklejone" ziarenka.
Po żniwach siałem trawę i nasiona trawy mieszałem ze zbożem - to co mi zostawało z poprzednich lat z siania i niektóre zaprawione ziarno na mokro leżało kilka lat w workach po nawozach i powschodziło tak pięknie że trawy nie widać.
Ja zrobiłem dzisiaj próbę w betoniarce na 100kg wlałem jak zalecają 0,9l wymieszało się ładnie tylko balem się żeby nie kiełkowała bo trochę wilgotna ale skoro mówicie że miesiąc postoi to spox.
u mnie stoi jeszcze 100 kg zaprawionego na mokro rok temu i nie kiełkuje
co do zaprawiania nie zaprawiam nigdy wcześniej jak tydzień przed sianiem
Ja sieję tigera i jenge zamiast muszelki. Muszelka się nie popisała parametrami.... po zatym i tak była do wymiany. Zaprawa baytan
ja na sucho nie zaprawiam z 10lat zaprawa na sucho jest z epoki komienia łupanego tylko i wyłącznie na mokro. zaprawiam w betoniarce idzie dobrze. rok temu zaprawiałem zaprawą baytanem ale w tym roku skusiłem sie na MAXI troche drzoszy ale zobaczymy na efekty
Ja rozrabiam suchą zaprawe w koli , kleji się do nasion
Opryskiwacz z małą dyszą to chyba najlepszy domowy sposób,no i nie można sypać za dużych porcji w betoniarke.Próbowałem już różnych sposobów ale chyba nie da się tak dokładnie zaprawić jak w zaprawiarce.Ja w tym roku sieje sukces i naridane.
Ja zrobiłem dzisiaj próbę w betoniarce na 100kg wlałem jak zalecają 0,9l wymieszało się ładnie tylko balem się żeby nie kiełkowała bo trochę wilgotna ale skoro mówicie że miesiąc postoi to spox.
ja sypie do betoniarki po 50 km lepiej ziarno jest pokryte zaprawą
a sypie do betoniarki po 50 km lepiej ziarno jest pokryte zaprawą
Fakt sprawdziłem i masz rację , moja betoniatka to 250 ale 100kg zboża to troszkę za dużo jak na nią.
to ja mam pytanie jak z waszymi zasiewami ja skończyłem w sobotę 36 ha pszenżyta Agostino i jestem ciekawy jak poszczególne rejony zaczynają zasiewy
Dolnyśląsk optymalny termin dla pszenicy 25.09 do 10.10
ja wczoraj zasialem 2 ha pszenicy
dolnośląskie (blisko jeleniej góry czyli góry ) pszenżyto zasiane i od jutra się zacznie z jęczmieniem bo czekałem na deszcz który od 2 godzin pada. Tak sucho że nie szło uprawić ziemi. A pod koniec tyg pszenica.
zorak góry to wy macie spore do obrobienia byłem rok temu o tej porze w Jeleniej Górze i te czerwone ziemie miejscami gruda jak nic
Dolny Śląsk jęczmień już wschodzi czas zacząć pszenice
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Najważniejsza k..wa jest zaprawa...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo