61

Odp: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi

ojanusz napisał/a:

Jeden litr RSM 32% waży 1,32 kilo

A no własnie o to mi się rozchodziło smile

62

jaką cenę proponują Wam za kukurydzę i oprysk na kukurydzę?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

63

Fenol napisał/a:

jaką cenę proponują Wam za kukurydzę i oprysk na kukurydzę?

Przysłali mi ofertę nasionale bez cennika , trochę mnie rozczarowali.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

64

A cena saletry w nidzicy 1540 brutto ,normalnie szok

65

oprysk klonem milagro plus 2,4D na ha kukurydzy 110zł oczywiście powschodowo i uwaga ciekawostka 1tona saletry z terminem płatności na koniec czerwca, saletra YARA ta lepsza gruba 33,5% N UWAG weźcie tabletkę na uspokojenie- 1675 zł!

Cena tony RSM a ampolu 1040 netto
I jeszcze jeden wariant tona pomiotu 12zł ilość N to 4,5% z kurzyny w pierwszym roku ile azotu mogę mieć będzie ze 2%?
kurzyna jest najciekawsza przecież jeszcze masa towaru zostaje w ziemi.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

66

Ceny wczorajsze z Agroloku termin płatności 31 pażdziernik , mocznik 2189 , saletra 1772 , lubofos 1447 , siarczan amonu 1295 , kukurydza , junak 138 za 50000 , nimba 152 za 50000 , glejt 152 , titus za 100 g 353 , majster 933 za opakowanie na 4 ha mustang forte 1369 za 20 litrów , normalnie sielanka , żyć nie umierać.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

67

Fenol napisał/a:

oprysk klonem milagro plus 2,4D na ha kukurydzy 110zł oczywiście powschodowo i uwaga ciekawostka 1tona saletry z terminem płatności na koniec czerwca, saletra YARA ta lepsza gruba 33,5% N UWAG weźcie tabletkę na uspokojenie- 1675 zł!

Cena tony RSM a ampolu 1040 netto
I jeszcze jeden wariant tona pomiotu 12zł ilość N to 4,5% z kurzyny w pierwszym roku ile azotu mogę mieć będzie ze 2%?
kurzyna jest najciekawsza przecież jeszcze masa towaru zostaje w ziemi.

Czy te 4,5 % N to wiesz od ulotki/kartki/badań z fermy? czy może skąd inąd?
Według chemii rolnej średnia zawartośc skłądnikow pokarmowych w pomiocie kurzym to
podane w procenatch w przeliczeniu na pomiot 40 % suchej masy.
N - 1,28 %
P - 0,37 %
K - 0,61 %
Ca - 0,60 %

Jesli chodzi o wykorzystanie azotu dane z innej literatury:
dawka srednia 10 t/ha czyli 212 kg azotu na ha
wykorzystanie w
1 roku - 35 %
2 roku i latach nastepnych 15 %
wykorzystanie razem 50 %
stosowanie raz na 4 lata

68 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-01-10 20:14:59)

? zapytałem na na fermie big_smile

pana Zdzisia oczywiście

69

JA stosuje indyczy  obornik na całe moje ha co roku 3 sztuki t088 pod pszenicę na 1ha ,kukurydza na kichę 5 sztuk , trawy zimą 2 sztuki itak od 10 lat rodzi się jak ta lala kukurydza w sezonie 2011 ponad 70 ton z ha

70

Dostałem oferte od firmy KOSMO na nasina kukurydzy Nimba po 131 brutto za jednostkę siewną. Jeśli chodzi o firme Agrolok to współpracuje z nimi 8 lat.Obecnie zamawiam tam śruty białkowe(sojowa 1875 brutto /tona,rzepakowa 1119 brutto,DDGS 1225 brutto- wszystko workowane.)oraz dodatki mineralne.

71

Mam 15 km do agroloku i jakoś nie biorę od nich smile u mnie sojowa 160 zł/100 kg dzisiejsza cena. rzepakowa ostatnio jak brałem to 98 zł/100 kg.
Także taniochy u nich nie ma..
Może tobie tyle doliczają za dowóz bo na moich workach też jest agrolok .

72

Cena zależy na pewno też od iliści zamówienia. Kukurydze Nimbe w agroloku oferują mi za nie całe 130 zł jed. Zwykle co zamówie po 48 godzinach dociera od nich.

73

śruta śrucie nierówna zależy ile białka

74

eee tam zależy po prostu ile kredy dosypali, mój test to łapa w worek do dna jak ręka będzie biała to kredą chrzczone.

75

Fenolku święte słowa co pomiot to pomiot nie dsm sobie powiedzieć rosnie samo trochę roboty ale efekt jest.

76

Drogie dzieci co do firm współpracujących z rolnikami to chyba będzie tu pierwsza pochwała, śmiało polecam Grobla agri - sprzedałem tam pszenicę umówiona cena 850 facet sprzedał lepiej i dołożył mi dwie dychy. Kasa zawsze w dwa tygodnie, za transport nic nie płaciłem. obecnie nie spotkałem lepszej ceny (z wyjątkiem kumpla który sprzedał po 840 netto ale on miał opadanie 340 więc wiadomo).

77

Jak wszędzie w biznesie są porzadne firmy i te które chca na rolniku szybko i drogo zarobić .Jak by nie patrzyl sa to pośrednicy w handlu naszym towarem ;narazie nie korzystam z ich uslug  gdyż sam sprzedaje swój towar .Ale już jestem ich  klientem w zakupie środkow do produkcji  ;niema zmiłuj się trzeba placić jak za zboże .pewnie gdy bym byl w grupie producentów bylo by taniej i to dużo

78

Zamówiłem nasiona kukurydzy odmiany Nimba ,Prosna i Wiarus w agroloku po 123zł brutto za jed.

79

Fenol a miałeś cały zestaw czy mniej bo dzwoniłem do nich i gościu powiedział że przyjadą na swój koszt ale 25T jak mniej to trzeba przywieść ,cena pszenicy kom.82+wat.

80

Dziś dostałem zaproszenie na uroczystą kolację z Chemirolu , no i jak tu od nich nie kupować?