81

Odp: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi

Jak wydajesz u nich stówkę rocznie, to należy Ci się Tydzień na Teneryfie all inclusive big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

82

Łoj , w tym roku stówka może być mało , a rzepak zagrożony i inne oziminy też , coś czuje że będzie bida.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

83

U mnie jest delikatna warstwa śniegu, ale ja na szczęście nieco spóźniłem się z zasiewami i rośliny pszenicy są w dobrej kondycji, ale widzę że posiane wcześniej mocno pożółkły jeszcze w listopadzie - na moje oko azotu im brakło, bo na stanowiskach po rzepakach jest ok. Rzepaki u nas z kolei wszyscy trochę spóźnili i teraz zimuje ładna rozetka, co dobrze wróży tym roślinom. W okolicach Ząbkowic Śląskich widywałem spore kawałki wybujałego mocno rzepaku i nie ma co liczyć na kokosy. Przemarznie i będzie odbijał od spodu i plonu nie będzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

84

u nas sniegu  maoże gdzie niegdzie 2-3 cm   rzepaki tragedia ..  pszenica ujdzie ...  ale wszystko się na wiosnę okaże

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

85

No właśnie żeby chociaż śniegu było z 10 cm a u mnie może 2cm a miejscami brak .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

86 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-01-30 19:14:11)

W prawdzie nie jest to wątek o pogodzie i uprawach ale dodam .U mnie śniegu zero minionej nocy -14 ma być więcej i wiatr a pszenica [muszelka] intensywna zieleń jak na wiosnę bo taka była u nas aura.Teraz ja mam obawę czy przetrwa a firmy "współpracujące" zacierają ręce bo gdy nam wymarznie to oni 2x zarobią i wystarczy na Teneryfę a my do gnoju all inclusive.

87

No to ja mam dość dobrze ok 10 cm śniegu

Rolnik z powołania:-)

88

Nie tylko Ty smile na polu 10-15 cm lekko

89

Zgadzam się Pawlem.S 64  Firmy czekaja aby na mroznej zimie dodatkowo zarobić  bo przesiewajac pola -dodatkowe koszty  itd.... Dla nich  Teneryfa w realu a nam przed telewizorem ; przy i tak juz gównianych dochdach

90

all inclusive...

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

91

a ja dostałem   pstatnio zaproszenie na uroczysty obiad  do Hurtowni ROlnik  ...  kurde na obiad  to ich stac  raz w roku  ....  lepiej by było  jak by jakieś upusty wieksze porobili ...   wkońcu mają z czego ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

92

Wojtas-te firmy już czuja że nadchodzi powoli czas zarobku a ich prezesi malo by w dupę nie weszli ;aby u nich wszystko kupować- tylko za co i  za ile

93

ja  z regóły nie trzymam się jednej firmy ..   szkoda pieniędzy .. .    przewaznie agroEfekt , hurtownia rolnik , osadkoski ,   sklep  w pobliżu nie pamiętam nazwy ...   co do nawozów to jak zgadamy się z innymi to bierzemy wagon  z póław i już ...

94

O rozsądnie mówisz  to jest krok do grupy producenckiej i kupowania taniej

95

to żadna grupa producencka tylko nie dawanie się w dupe łaic .. co ja dziwka big_smile
jest w pobliżu jedna grupa  .. fakt  jedno mają taniej drugie zaś  hohoho szkoda gadac .. .  a biorą nie mało  jako grupa ...    kolega jest w tym  czymś ..  poiem tak  wszystko ładnie na poczatku  ...  pusniej jest jak zwykle .. każdy dla siebie big_smile  jak to w tym naszym kraju bywa .......... szkoda gadac

96

Mój dostawca nawozów ma takie upusty ze taniej wychodzi od niego niż z Puław, wiem bo rok temu brał z fabryki a w tym całego TIRa od klamota

Rolnik z powołania:-)

97

Każdy dostawca tak ma. U nas saletra na dzień dzisiejszy 1420 big-bag 1450 worki 50kg Kiedyś dzwoniliśmy po zakładach azotowych to czy koleją czy TIRem wszystko wychodzi drożej, bo nie mamy upustów(jeden tir czy wagon na rok to nie klient dla zakładów azotowych). Nawet własnym transportem odbiór nie opłaca się, wobec tego z pokorą korzystamy dalej z usług dotychczasowych dostawców.

98 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-01 12:17:54)

U nas  saletra  po  1520 , saletrzak 1400, mocznik 1840  u jednego dostawcy o zgrozo :stu:   Zobaczę  jak kasę  dostanę  to  jeszcze poszukam może  gdzieś taniej  będzie ale chyba sam się  oszukuję :wow:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

99

własnie dlatego  cwancyk jest  taki  ze idziesz do  do  jakiegoś pajaca który ma sklep  ze srodkami ochron roślin ... tylko wiadomo  ze nie jakiegoś malutkiego  bo to nie sprzedawca.. tylko takiego co ma  jakiś tam obrót ...  i  zgadujemy się ..  przez niego   jemu się odpali    coś   (da w łapę)  a  i tak wychodzi taniej ...   już to przerabialiśmy .. dla przykładu s sprzedaży było  po 800 a my kupili po  niecałe 700 na czysto ..   teraz sie wiekszosc przeżuciła na RSM  więc  już tak  nie było brane ani w zeszłym roku ani teraz .. 

wiadomo kazdy kombanuje jak komu pasuje ...

100

Ten  koleś  nie   jest  mały smile  .  Ma  dwie  filie tylko lubi  dawać niezłe  ceny smile  Tak  dzięki  niemu  mogę  ceny  porównywać  do konkurencji wink

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "