Odp: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi
Jak wydajesz u nich stówkę rocznie, to należy Ci się Tydzień na Teneryfie all inclusive
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak wydajesz u nich stówkę rocznie, to należy Ci się Tydzień na Teneryfie all inclusive
Łoj , w tym roku stówka może być mało , a rzepak zagrożony i inne oziminy też , coś czuje że będzie bida.
U mnie jest delikatna warstwa śniegu, ale ja na szczęście nieco spóźniłem się z zasiewami i rośliny pszenicy są w dobrej kondycji, ale widzę że posiane wcześniej mocno pożółkły jeszcze w listopadzie - na moje oko azotu im brakło, bo na stanowiskach po rzepakach jest ok. Rzepaki u nas z kolei wszyscy trochę spóźnili i teraz zimuje ładna rozetka, co dobrze wróży tym roślinom. W okolicach Ząbkowic Śląskich widywałem spore kawałki wybujałego mocno rzepaku i nie ma co liczyć na kokosy. Przemarznie i będzie odbijał od spodu i plonu nie będzie.
u nas sniegu maoże gdzie niegdzie 2-3 cm rzepaki tragedia .. pszenica ujdzie ... ale wszystko się na wiosnę okaże
No właśnie żeby chociaż śniegu było z 10 cm a u mnie może 2cm a miejscami brak .
W prawdzie nie jest to wątek o pogodzie i uprawach ale dodam .U mnie śniegu zero minionej nocy -14 ma być więcej i wiatr a pszenica [muszelka] intensywna zieleń jak na wiosnę bo taka była u nas aura.Teraz ja mam obawę czy przetrwa a firmy "współpracujące" zacierają ręce bo gdy nam wymarznie to oni 2x zarobią i wystarczy na Teneryfę a my do gnoju all inclusive.
No to ja mam dość dobrze ok 10 cm śniegu
Nie tylko Ty na polu 10-15 cm lekko
Zgadzam się Pawlem.S 64 Firmy czekaja aby na mroznej zimie dodatkowo zarobić bo przesiewajac pola -dodatkowe koszty itd.... Dla nich Teneryfa w realu a nam przed telewizorem ; przy i tak juz gównianych dochdach
all inclusive...
a ja dostałem pstatnio zaproszenie na uroczysty obiad do Hurtowni ROlnik ... kurde na obiad to ich stac raz w roku .... lepiej by było jak by jakieś upusty wieksze porobili ... wkońcu mają z czego ..
Wojtas-te firmy już czuja że nadchodzi powoli czas zarobku a ich prezesi malo by w dupę nie weszli ;aby u nich wszystko kupować- tylko za co i za ile
ja z regóły nie trzymam się jednej firmy .. szkoda pieniędzy .. . przewaznie agroEfekt , hurtownia rolnik , osadkoski , sklep w pobliżu nie pamiętam nazwy ... co do nawozów to jak zgadamy się z innymi to bierzemy wagon z póław i już ...
O rozsądnie mówisz to jest krok do grupy producenckiej i kupowania taniej
to żadna grupa producencka tylko nie dawanie się w dupe łaic .. co ja dziwka
jest w pobliżu jedna grupa .. fakt jedno mają taniej drugie zaś hohoho szkoda gadac .. . a biorą nie mało jako grupa ... kolega jest w tym czymś .. poiem tak wszystko ładnie na poczatku ... pusniej jest jak zwykle .. każdy dla siebie jak to w tym naszym kraju bywa .......... szkoda gadac
Mój dostawca nawozów ma takie upusty ze taniej wychodzi od niego niż z Puław, wiem bo rok temu brał z fabryki a w tym całego TIRa od klamota
Każdy dostawca tak ma. U nas saletra na dzień dzisiejszy 1420 big-bag 1450 worki 50kg Kiedyś dzwoniliśmy po zakładach azotowych to czy koleją czy TIRem wszystko wychodzi drożej, bo nie mamy upustów(jeden tir czy wagon na rok to nie klient dla zakładów azotowych). Nawet własnym transportem odbiór nie opłaca się, wobec tego z pokorą korzystamy dalej z usług dotychczasowych dostawców.
U nas saletra po 1520 , saletrzak 1400, mocznik 1840 u jednego dostawcy o zgrozo :stu: Zobaczę jak kasę dostanę to jeszcze poszukam może gdzieś taniej będzie ale chyba sam się oszukuję :wow:
własnie dlatego cwancyk jest taki ze idziesz do do jakiegoś pajaca który ma sklep ze srodkami ochron roślin ... tylko wiadomo ze nie jakiegoś malutkiego bo to nie sprzedawca.. tylko takiego co ma jakiś tam obrót ... i zgadujemy się .. przez niego jemu się odpali coś (da w łapę) a i tak wychodzi taniej ... już to przerabialiśmy .. dla przykładu s sprzedaży było po 800 a my kupili po niecałe 700 na czysto .. teraz sie wiekszosc przeżuciła na RSM więc już tak nie było brane ani w zeszłym roku ani teraz ..
wiadomo kazdy kombanuje jak komu pasuje ...
Ten koleś nie jest mały . Ma dwie filie tylko lubi dawać niezłe ceny
Tak dzięki niemu mogę ceny porównywać do konkurencji
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo