Odp: E-512 Reaktywacja
Oczywiście hehe zamek nie działa.. zresztą klucza nie mam to kłódeczka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » E-512 Reaktywacja
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Oczywiście hehe zamek nie działa.. zresztą klucza nie mam to kłódeczka
Podoba mi się patent z filtrem kabinowym . Ja myślałem żeby zaraz do dmuchawy przyczepić wkład filtra powietrza z 512 ten od silnika albo podobny . U mnie najgorzej kurzy się zza konsoli tam z tej dźwigni wysypu nie wiem jak się do tego zabrać , mało miejsca tam jest . Zamontowałem fartuch gumowy ale dobrze nie dolega , najgorzej jak ruszam 3ką . Oczywiście + .
Ja w 516 mam te filtry oryginalne na bokach kabiny obszyte materiałem, one działają jako wstępne, a na dmuchawie tak jak Sebastian napisałeś mam założony filtr od powietrza z silnika Bizona. W żniwa tylko czyszczę te zewnętrzne jak zaczyna cienko wiać. Wystarczy je porządnie przedmuchać, a na początku sezonu (pewnie jutro) są prane. I w kabinie nie ma problemu z kurzem z nawiewu.
No a jak założy się filtr od silnika do dmuchawy to nie ma on czasem za słabego przepływu? Kiedyś dostawiłem właśnie filtr od silnika do dmuchawy to dość mocno zwolniła a nie chciał bym spalić silnika nawiewu. Chyba że ten filtr od silnika też już był mało przepustowy bo nowy nie był
W 512 mam zamontowany zamiast oryginalnych filtrów wkład filtra powietrza z Bizona i sprawdza się znakomicie
No a jak założy się filtr od silnika do dmuchawy to nie ma on czasem za słabego przepływu? Kiedyś dostawiłem właśnie filtr od silnika do dmuchawy to dość mocno zwolniła a nie chciał bym spalić silnika nawiewu. Chyba że ten filtr od silnika też już był mało przepustowy bo nowy nie był
Wiesz pierwszy filtr miałem 3 sezony, ten co jest teraz też będzie teraz trzeci rok. Z dmuchawą nic się nie dzieje. Ale podstawowa sprawa u mnie jest taka że te na bokach kabiny filtry są szczelne, większość zostaje na nich. A ten na dmuchawie od bizona jest po to aby zatrzymać to co przepuszczą tamte zewnętrzne, więc bardzo się nie brudzi. Kosztuje chyba ze dwie dychy więc koszt też nie duży. Jak kosze to drzwi mam ciągle zamknięte, nie ma opcji bym kosił przy otwartych jak co niektórzy, i ten nawiew z tymi filtrami na pierwszym biegu na prawdę daje rade. No i jak napisałem zero kurzu z wentylacji, naprawdę polecam takie rozwiązanie, bo przez oryginalne na pewno coś przeleci.
Ok więc do pełni żniw powinienem jeszcze coś z tym zrobić bo parę dni jeszcze zostało. Andrew a wstawił byś foto jak masz zamocowany ten filtr od bizona?
Jutro jak będę miał chwile to zrobię i wrzucę zdjęcie.
tą dźwignie najllepiej uszczelnić po prostu gąbką. Rwycinasz pasek gąbki takiej z 15 cm szerokiej i obkładasz ta dźwigne... Szyba dciska gąbke która zapiera się za konsole i jest szczelnie. Zdjęc jak to wyglada u mnie już nie podesle bo drzwi mam juz zasilikonowane i ich nie otworze.
Ok, dzięki wielkie +
+ leci pomysł prosty i nie drogi.
Dzięki. Chodź muszę się przyznać pomysł nie mój.
14k ja nie mam tamtych drzwi a ręce mam krótkie ale dzięki za podpowiedź . Andrew +
''Podwójne dno'' i filtr kabinowy z bizona spełniają swoją funkcje rewelacyjnie! O kurzu można zapomnieć (najwyżej wleci do kabiny przy otwieraniu drzwi) Jedyna niedogodność do wysoka temperatura ale i z tymn sie uporam po zniwach montując klimatyzacje.
Przymierzałem żeby założyć tam u góry w kabinie całą obudowę filtra od 516 ale się nie zmieści jednak i zrobię tak jak ma Andrew. Na allegro kiedyś pamiętam jak była 517 to miała cały kompletny filtr powietrza z boku kabiny i połączony był wężem do dmuchawy od nawiewu ale jakoś tak to nie za bardzo wyglądało
Zrób tak jak u mnie naprawdę się sprawdza, i tanio. Jak masz dziurawe te filtry po bokach obszyj jakimś materiałem (wystarczy uszyć worek i naciągnąć na ramkę) by zbierały najgrubszy kurz i plewy+ ten filtr z Bizona, i zapomnij o koszeniu w kurzu.
O ile dobrze kojarze to ten filtr jest od forsza bo od bizona oba szczyty otwarte ale mniejsza o to. Filtry mam takie akurat dwa
Na 100% Bizon, u nas w sklepach na pewno nie kupił bym od ręki filtra do Forszaja. Te okrągłe przykręcane dno jest osobno, nie jest zespolone z filtrem jak w Forschaju. I w E516 chyba będzie większej średnicy. Musisz przyłożyć i zobaczyć czy nie będzie dziury od strony dmuchawy.
ten co mam oryginał od forsza to też pasuje bez problemu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Nasze kombajny » E-512 Reaktywacja
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo