Odp: Kukurydza Na Ziarno
Przed 2 godzinami grad zsiekal mi ponad 3ha kukuydzy. Stercza kikuty z kolbami i troche obszarpanych lisci. Sadze ze to juz po niej.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przed 2 godzinami grad zsiekal mi ponad 3ha kukuydzy. Stercza kikuty z kolbami i troche obszarpanych lisci. Sadze ze to juz po niej.
Kurde u mnie trochę mozaika na polach, jest bardzo ładna ale też i licha. Po sąsiedzku u Henia mają naprawdę ładną Ronaldinio
a u nas bardzo ladna tylko na piachach troche slaba siana koniec kwietnia ma moze z 50cm hehe a tak to gdzie sie nie spojrzy las porownujac do 323 to jest na niektorych polach wyzsza o dobre 30cm po prostu zrobila sie u nas kukurydziana kraina
Wczoraj zaproponowano mi kontrakt na mokrą kukurydze po 370 netto. trochę się załamałem tą ceną. Nie wiem co robić mówią, że będzie jeszcze taniej.
Patrząc na ilość zasiewów w mojej okolicy to pewnie będzie tanio .
Tylko suszyć, posypać na magazyn i czekać na cenę. Patrząc na ubiegły rok to dopiero teraz cena ciut podeszła do góry a tak to przez cały rok równo. Ale gadałem z gościem od Dalgety bo oni wzięli najwięcej to też mówił że rewelacji na suchą nie będzie ale co zrobić, musi być dobrze i koniec. Nie ma co narzekać bo z tego i tak nic dobrego nie będzie
Patrząc na ilość zasiewów w mojej okolicy to pewnie będzie tanio .
patrząc na kukurydzę w mojej okolicy gdzie większość kukurydzy ma 1,5m to pewnie bedzie drogo
frankiewicz podpisuje mokrą po 380 jeszcze niema dramatu . u nas kuku, piekne i bedą dawać .
Ja mam kontrakt z Woźniakiem z marca po 450 zł netto.
też mam po 450 .myślałem o nadwyżkach jak takowe będą.
a w mojej okolicy w kukurydzę wlazł robak(biały ok 1,5 cm długości) który tnie jeszcze nie wykształcone kolby. Plony mogą być średnie lub fatalne
u nas kuku od cholery co do cen to nie wiem ale kukurydza jak las ...
Ja mam kontrakt z Woźniakiem z marca po 450 zł netto.
Słyszałem, że unich można jeszcze w przyzwoitej cenie zakontraktować.
Pietia napisał/a:Ja mam kontrakt z Woźniakiem z marca po 450 zł netto.
Słyszałem, że unich można jeszcze w przyzwoitej cenie zakontraktować.
Jak ja robiłem kontraktację to od 500 ton była cena 500 netto tylko skąd uzbierać taki areał.
Cześć koledzy .Z tego co czytam o kuku to ceny zapowiadają się słabe na mokrą kukurydzę .Może warto będzie wysuszyć ziarno i załadować na magazyn .U mnie kukurydza dość możliwie się odbudowała po deszczach i katastrofy nie będzie .Ostatnimi czasy to dziennie pada po 60 litrów wody na metr (15 sierpnia) na polu jest zupa i siedzę sobie w domku .4 sierpnia przeszła nawałnica z gradem i częściowo uszkodziło kukurydzę .Jedynym plusem jest to ,że dziki omijają moje pola
A u mnie z dzikami katastrofa, brat ostro do nich strzela ale jest tego tyle że ciężka sprawa, po sąsiedzku też jest dość sporo nasiane ale i tak chodzą gdzie chcą... Na przyszły rok zacznę grodzić pola stopniowo siatką + mocny pastuch
Aby nie zabic starego odynca bo bedzie katastrofa wtedy. Bo stary pilnuje i nie puszcza mlodych do mnozenia reszty. Bylo tak raz ze zabili to z 10 wyszlo 30pare a wtedy masakra sie dzieje.
A ja cały dzień prasowałem słomę u Odyńca .
Koledzy co słychać w waszej kukurydzy ,czy dziki się nią zajadają .Moja nadgoniła ładnie zaległości z lata i okresu suszy ,zapowiada się ładny plon .Odmiana Sl Silvano ma ładniejsze kolby od delitopa
dzików nie ma , ale dzieje się coś dla mnie dziwnego.... kolby zaczynają wypuszczać coś na kształt nowych liści, wyrastaja z końcówek liści owijających kolbę i odstają od niej na sztorc...
o co biega?
Strony Poprzednia 1 … 28 29 30 31 32 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo