Odp: Kukurydza Na Ziarno
Dzików jest w pip, ale do zbioru to jeszcze się troszkę przeciągnie
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzików jest w pip, ale do zbioru to jeszcze się troszkę przeciągnie
dzików nie ma , ale dzieje się coś dla mnie dziwnego.... kolby zaczynają wypuszczać coś na kształt nowych liści, wyrastaja z końcówek liści owijających kolbę i odstają od niej na sztorc...
o co biega?
zauważyłem na opoce takie samo coś i dziwnie to wygląda :nie_wiem:
mam tylko nadzieję, że to nie popsuje zbioru... juz dostałem w d..e w tym roku na łubinie...
mam tylko nadzieję, że to nie popsuje zbioru... juz dostałem w d..e w tym roku na łubinie...
Jeżeli to jest głownia to jednym słowem przeje....
Nie to to co innego
Dzisiaj wieczorkiem wracając z grzybobrania lunąłem na kuku sąsiada .Ma dziwne liście jak posiekane czymś na wzór wstążek ,co się stroi kwiaty .Liście schną ,a kolbki take se cienkie oczywiście dzików w tej kuku jest od groma .Czy to grad mógł tak posiekać liście ?.W prawdzie padał dwa razy w sierpniu ,ale u mnie liście mało co są uszkodzone ,a kuku jest zielona ,jak trawa ,a u sąsiada schnie .Jutro zrobię kilka zdjęć mojej kuku i może uda się je wstawić na forum
Zapomniałem dodać ,że 9 września są dni kukurydzy we Wieszczycach czyli moje strony
na pewno grad , poszła chmurka i zrobił swoje
Kiedyś na forum było coś o kukurydzy która ma bardzo krótki okres wegetacji tak, że po jęczmieniu ozimym można siać kukurydze i dwa razy w roku zbierać z jednego pola. Jak się nazywa ta kukurydza?
badania robił instytut włókien naturalnych i roślin zielarskich z poznania, siali QQ O FAO 120 chyba, z tego co pamiętam plony w granicach 5 ton, pod warunkiem że nie braknie wody na początku !!!
u nas jeden tak sieje ...lecz nie po jęczmieniu a żyto czy coś sieje na kiszonkę skosi w czerwcu i od razu w to kuku najlepiej tego samego dnia i do dnia dzisiejszego kuku dośc ciekawa ...
Żyto na kiszonkę kosi się w okresie kłoszenia, w moim rejonie to 10-15 V, więc kukurydza po nim nie będzie aż tak późno siana.
no właśnie, jak żyto w czerwcu na kiszonkę to już wtedy samo drewno
Żyto na kiszonkę kosi się w okresie kłoszenia, w moim rejonie to 10-15 V, więc kukurydza po nim nie będzie aż tak późno siana.
u nas zyto koszą praktycznie po kwitnieciu na kiszonke, ale to na gaz , tak w połowie czerwca , i tez sieją kukurydze, akurat ten rok podpasował na takie póżne zasiewy.
u nas na pewno w czerwcu kosili ...
To pewnie na biogazownie , u nas też w czerwcu koszą.
nie nie do silosu mieszali z lucerną i jakąś trawą ? nie wiem nie znam się ... tylko widziałem
Znalazłem może przyda się komuś:
Oseva Polska Sp. z. o. o. - PYROXENIA FAO130
na jednym polu co ma 5 ha to jest tak że po 1 ha z z dwóch stron jest niższy teren i kukurydza jest ok a na tym środku co jest 3 ha rośliny są wysokie wnet jak po bokach ale kolby puste. Kolba niby jest ale brak w nich ziarna. Widać wody wystarczyło na łodygę ale na ziarno już nie. W innych odmianach nie ma tego problemu bo jak jest gdzieś na piachu słaba to kolba chociaż mniejsza ale pełna z ziarnem. To z pustymi kolbami pójdzie na kiszonkę i tyle
Sprawdzał ktoś wilgotnośc ziarna ja mierzyłem na trzech odmianach rózne kolby to wychodzi 27, 28,29 w zależności od odmiany tak myslę na przyszły weekend pomyśleć nad kombajnem jeśli się pogoda nie zmieni.
Strony Poprzednia 1 … 29 30 31 32 33 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo