1,081

Odp: Kukurydza Na Ziarno

colibeer napisał/a:

Kukurydze po życie siał mi inny gość który też próbował różnych sposobów na dziki i u niego sprawdza się od paru lat podsiew fosforanem amonu (100-150kg/ha).podobno dzik nie lubi tego zapachu ,przyjdzie grzebnie i idzie do sąsiada.

gość który sieje w okolicy z podlewaniem basfoliarem też ma spokój z dzikami, zapach chemii zniechęca dziki.
na przodzie ciągnika wiesza mausera węzyki idą do redlic, pompka tłoczy. fajne efekty.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

1,082

pilnowanie , palenie opon, i ołów , najlepszym lekarstwem na dziki , w mono kulturach jak u nas nic innego nie działa.no chyba ze grodzenie i pastuchy. ale u nas jelenie i to chmary ....

Leszek   dla kolegów'

1,083

obiło mi się o uszy że istnieje zaprawa do nasion  gdzie zmienia zapach rośliny i dziki  się do niej zniechęcają ... 

aaa mam pytanie  sianie kuku w końcu maja na ziarno jeszcze się opłaci czy nic z tego nie będzie ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,084

u nas duzi cały czas sieją ziarnówki .jak jesień bedzie bez wczesnych przymrozków to jest szansa spokojnie. moi sieją ziarno uprzednio trzymane przez tydzień na chłodni !!!!   szybciej startują . widziałem to w tamtym roku.

Leszek   dla kolegów'

1,085

ja dałem paliki ze smierdzidłem od mysliwych i jest spokój

Rolnik z powołania:-)

1,086

Można pod warunkiem dobrania krótkiego fao . Np 150 .

120 ponoć wychodzi nawet po jeczmieniu ozimym koszonyn końcem czerwca

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,087

Panowie bezorkowcy mój kolega uprawiający kuku w  sytemie zerowym ma coraz wiekszy problem z ostrożniem szczególnie tym z rozłogów jakie macie na niego sposoby???

1,088

glifosat albo lontrel i zmianowanie

1,089

glifosat bedzie cięzko bo po kuku idzie pszenica tez na zero co do lontrelu odradzał go nawet gość z dowagro ze efekt mizerny.
marek a jak to wyglada w praktyce u ciebie?

1,090

wojtas napisał/a:

aaa mam pytanie  sianie kuku w końcu maja na ziarno jeszcze się opłaci czy nic z tego nie będzie ??

Ja jeszcze dziś posiałem niecałe 2 ha bo doszło dzierżawy. Parę lat temu 26 maja przesiewałem i było ok. Plon mniejszy ale była.

1,091

jack napisał/a:

glifosat bedzie cięzko bo po kuku idzie pszenica tez na zero co do lontrelu odradzał go nawet gość z dowagro ze efekt mizerny.
marek a jak to wyglada w praktyce u ciebie?

W uprawie zerowej to jednak bez glifosatu ciężko.
Oprócz glifosatu to lontrel na ostrożeń, nie widzę lepszego środka. Bierze nawet takie po 15cm.
Cliophar, lontrel, faworyt wszystko to samo.

1,092

Ja pozbyłem się ostrożenia pryskając na dwa tygodnie przed żniwami. Nie jest to pojedyńczy zabieg tylko systematyczna walka przez kilka lat, ale zniszczyłem wszystkie chwasty wieloletnie i przy okazji dosuszałem zboże i rzepak. Jeśli w QQ występuje placami to opryskiwacz plecakowy z osłoną lub mazacz i do dzieła :uuuu:

1,093

Dziadek to miał wycinacz czołowy, na długim kiju tak 2,5 m na końcu ostrze 4 cm, pamiętam jak chodził i wycinał te osty. Teraz metodami naukowymi wink opracowali inny model, bardziej profesjonalny ale mniej wydajny wink http://ogrodnik24.pl/pl/p/WOLF-IW-F-PIE … -W-WA/8318

1,094

oset jest najbardziej wrażliwy na chemię w momencie kwitnienia i wtedy najlepiej go zniszczyć glifosatem. Ciągnie wtedy chemię do rozłogów i po robocie. Kiedyś jak randap był drogi to były takie mazacze o szerokości kilku metrów na kołach rowerowych, wysokość ustawiało się na 15 cm powyżej łanu i jechało dwóch ludków po polu gdzie były placki ostów i innych chwastów.

1,095

może titus http://www.dupont.pl/content/dam/assets … 20nowa.pdf

1,096

tez mam na nowych działkach tego dziadostwa i chyba bez glifosatu sie nie obejdzie

mdw

1,097

Panowie jaki stosujecie oprysk na zielcho w kuku ja zamówiłem wstępnie ZAGRAN+NARVAL 155złociszy na hektar

1,098 Ostatnio edytowany przez sarast (2016-05-20 08:07:45)

Mocarz  lub siłacz jeden ciul ,0.2 + Narwal 1l Ha. 105 Zł .

Leszek   dla kolegów'

1,099

QQ rośnie w miarę ładnie i mam już zakupione cynk i bor do oprysku tylko czekam na jakaś gorszą pogodę bo za ciepło jest... Tak patrzę że zostało mi 600kg amofoski 4-12-12 to mógłbym sypnac na QQ jakoś tak teraz może czy jak będzie wieksza wieksza? Coś by wyszło 100kg/ha

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

1,100

za ciepło, ja wybieram sie dziś na zabawe do marchwi wyjazd 20-21 powrót jak optyskam