1,341

Odp: Kukurydza Na Ziarno

sarast napisał/a:
Pajej napisał/a:

dobra to ile dajesz NPK?

tak standartowo po 300 polifoski ,8 i 300 mocznika przeważnie na raz przed siewem i w miare możliwości na 6 liść cynk,i inne mikro . taka gęsta zupka. i już . no chyba że po 10 t na ha  kurzaka to inna bajka ,  przeważnie 5 i 6 klasa ziemi to  woda to podstawa.

Sarast ja chcę róic do pomiotu na wiosnę ( nie załapałem się na jesień takie zejście) pod qq mieszasz gruberem czy na skibę. Po ile u was z transportem na pole za skanię 24-26 ton
920 zł.

1,342

To wiesz dlaczego

1,343

W marcu posypać sól żeby wypłynął się chlor. Przedsiewnie 300 kg sulfanu i w siewnik 150-180 fosforanu. Na przyszły rok może spróbuje coś z maisadora. Dotychczas głównie euralis

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,344 Ostatnio edytowany przez sarast (2018-11-11 22:34:33)

ja tradycyjnie pod pług tym bardziej że w monokulturze i siewnik do kuku redlicowy   . ale koledzy robią na dużych ha,bezorkowo w monokulturach i kurzakiem z bardzo dobrym skutkiem  , tak że każdy sposób dobry.  za za pomiot 45 zł tona , i czekam aż zmiękną z związku z planem azotowym.bo się robi drogo a robota śmierdząca bardzo a ja wrażliwy jestem a w tym roku 2 razy łancuch strzelił w gnojarce........ pełnej, ps, ostatnie transporty kupy 80% wody i dla tego coś w nas pękło.... i w jak ten azot troche jednak wsciekły jest i w latach suchych i potrafi  dosuszać kuku,

Leszek   dla kolegów'

1,345

Żałuję że w tym roku nie wjechałem w ściernisko po qq...orkanem. zawsze coś więcej by pociął. Od 2012 jak robimy qq na ziarno to pierwszy raz w tym roku tak ciężko szło z resztkami. Mulczera specjalnie nie będę kupować, jest Orkan to te 20 ha też się nim zrobi skoro sąsiedzi robią 600 ha mulczerem 6m. Zawsze coś tam da omacnicy po grzbiecie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,346

sarast napisał/a:

ja tradycyjnie pod pług tym bardziej że w monokulturze i siewnik do kuku redlicowy   . ale koledzy robią na dużych ha,bezorkowo w monokulturach i kurzakiem z bardzo dobrym skutkiem  , tak że każdy sposób dobry.  za za pomiot 45 zł tona , i czekam aż zmiękną z związku z planem azotowym.bo się robi drogo a robota śmierdząca bardzo a ja wrażliwy jestem a w tym roku 2 razy łancuch strzelił w gnojarce........ pełnej, ps, ostatnie transporty kupy 80% wody i dla tego coś w nas pękło.... i w jak ten azot troche jednak wsciekły jest i w latach suchych i potrafi  dosuszać kuku,

Tu masz rację jak trafimy na suchy rok męczy się trochę miałem tak w 2015 i zrobiłem sobie trochę przerwy. Co do ceny trochę drogo wychodzi pamiętam czasy jak za 10 zł. była przyczepa nie ważne jaka duża i się sami prosili aby brać.

1,347

U mnie ostatnio nie ma problemu z gnojowicą świńską. Sami przywożą i rozlewają za Free. Narazie jest po 100tys litrów na ha. Na wiosnę spróbuje na zbóża ozime dać pogłównie tym bardziej że przy beczce jest lanca na 18m. Kilka lat temu lali u siebie na pszenżyto wiosną to efekt był wow

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,348

U nas z tym pomiotem zrobił się dym. Jednemu (nie rolnikowi) 2 tyg temu za bardzo śmierdział. Przyjechali dyskoteką dobrze przygotowani.  Zażądali planu azotowego, uświadomili że jest to odpad jak z oczyszczalni, nie wolno samochodu rozładowywać na pole. Jutro będę się widział z tym rolnikiem dopytam co tam jeszcze.

1,349

Laszek napisał/a:

U mnie ostatnio nie ma problemu z gnojowicą świńską. Sami przywożą i rozlewają za Free. Narazie jest po 100tys litrów na ha. Na wiosnę spróbuje na zbóża ozime dać pogłównie tym bardziej że przy beczce jest lanca na 18m. Kilka lat temu lali u siebie na pszenżyto wiosną to efekt był wow

Bo efekt jest tak samo po pomiocie tylko rosnące koszty z roku na rok.

1,350

androl napisał/a:

U nas z tym pomiotem zrobił się dym. Jednemu (nie rolnikowi) 2 tyg temu za bardzo śmierdział. Przyjechali dyskoteką dobrze przygotowani.  Zażądali planu azotowego, uświadomili że jest to odpad jak z oczyszczalni, nie wolno samochodu rozładowywać na pole. Jutro będę się widział z tym rolnikiem dopytam co tam jeszcze.

dopytaj dopytaj dobrze wiedzieć, ze świeżym nie ma tek problemu najgorzej jak poleży przez lato i przefermentuje to wali żeeeeeeeeeeee

1,351

No u nas heniu co roku dostawia kurników więc może też będą mieć nadwyżkę kurzaka. Fakt że ziemi mają u siebie sporo ale już też widziałem że nawet na tiry ładowali i wyjeżdżały gdzieś prek. Prawda jest taka że jak mają czegoś za dużo to nawet sami wszystko rozwiozą.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,352

zastanawiam sie nad odmianami. może spróbowac cos z polskich? kosyniera na przykład miał ktoś ta odmiane na ziarno?

Rolnik z powołania:-)

1,353

już nie tanie a to był jedyny argument moim zdaniem do siania polskich odmian a skoro już w tej sumie można siać sprawdzone odmiany to po co się bawić wynalazkiem. takie mam zdanie co do ziarnówki ale może koledzy kiszonkowcy mają inne zdanie.

Leszek   dla kolegów'

1,354

tylko dent big_smile

mdw

1,355

to jakie odmiany siac kl III FAO 240 max

1,356 Ostatnio edytowany przez androl (2018-11-27 21:31:12)

W tym roku dent się sprawdził ze względu na ciepłą wiosnę.  W następnym nie koniecznie, ja zamówiłem denta i flinta. Flint na słabszą działkę.
Pajej ten filmik chyba oglądałeś ? w końcu w Twoim woj. biją rekordy. https://www.youtube.com/watch?v=hEBSRkYxTB8

1,357

Na ziarno żadnej polskiej odmiany. U Ciebie Pajej tak to pewnie od 240. Ja jestem w gorszej sytuacji. Z niejednym ekspertem co gadałem to mówił że od Poznania w górę to na ziarno już mocne ograniczenia. Jak fao pozwala to tylko dent.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,358

miałem 270 FAO to ni choroby nie chciała doschnąć i wykosiłem kilka dni przed zima a wilgotność miała ok 40%

1,359

yokoslaw napisał/a:

tylko dent big_smile

o kolega sie pokazał

Leszek   dla kolegów'

1,360

Nasz kolega Sławek42 ma kolegę Michała, który wprowadza na rynek jakieś kozackie odmiany kukurydzy. Jak chcecie to mogę go zawołać na forum i niech się tłumaczy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia