Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Informacja przez RSS
Posty [ 1,621 do 1,640 z 1,956 ]
Odp: Kukurydza Na Ziarno
Andrew89 napisał/a:Za rok będzie odwrotnie i co wtedy? Jaka jest cena obsiania hektara w przypadku tych odmian ? Może ta zwyżka rekompensuje tylko wyższą cenę nasion ? Wg mnie taka różnica jest statystycznie nie istotna . Pozdrowienia dla Angola
odmiany hipotetycznie, po to żeby pokazać ze wyższy plon w przeliczeniu na 14% nie zawsze daje więcej w kieszeni i to że mam mętlik w głowie i nie wiem już na co uwagę zwracac przy wyborze odmiany
Angol, Andol, literówka jakie mi się często zdarzają
Rolnik z powołania:-)
Leszek też tak jak Ty zareagowałem gdy pierwszy mi o tym powiedział. Przekonał mnie ostatecznie kombajnista który różne kosi. Mam dzierżawę przy samym bagienku, 2 lata temu i w ubiegłym roku były tam kółka około 10 ar położonej co do sztuki, w tym żadna. Ścieżki natomiast konkretne bo mają szlak przez to pole prosto do tego bagienka.
No ale niech będzie że u mnie dziki leniwe i karków nie potrafią zadzierać
Jak mają kawałek dalej wygodne to może im się nie chce. Filmików z dużej kukurydzy jest niewiele ale robią też tak że wygląda jakby się kulały na grzbiecie jak np w babrzysku. A to wynika z tego że napierają bokiem na roślinę aż złamią a że są mało elastyczne to skutkuje wyje*** się.
androl napisał/a:Nie znam gościa, ale też pozdrawiam Nieświadomie zasiałem w tym roku qq z wysoko osadzoną kolbą. Zero żerowania dzików, śladów przemarszu mnóstwo, u znajomego 200 m dalej nisko osadzona kolba i straty niemałe. Nie wiedziałem wcześniej że dzik musi złapać ryjem kolbę, wtedy dopiero obala całą roślinę.
Bzdura.
Kukurydza u nas od 15 lat i wszystkie odmiany przetestowane i żadnego faworyta. Dziki i jelenie je kochają. To ja się poddałem. Zwierząt i pogody mam dosyć. Na potęgę się wycofują z kukurydzy.
Leszek dla kolegów'
No cóż trzeba robić swoje !
dzis kosiłem i porażka plon poniżej 10t wilgotność 33-34%
inventive i P 8307
Dzis sie okazało czemu plon taki niski. Przystawka sie uszkodziła i jedna sekcja nie wciagała kolb tylko docinacz mielił i na polu zostawił. dobrze że 8 rzedowa a nie 4. Musze z usługodawca negocjowac cene, bo lekko licząc 400zł na hektarze jestem w plecy
I ty tego nie widziales???szok!
nie widziałem, bo zmieliło wszystko i wymieszało ze słoma, ja kursowałem z przyczepami i wyszło jak wyszło
Z racji że wchodzę w uprawę kuku mam pytanie
Polecicie jakaś odmianę ? na ziarno tylko nie koński ząb . z fao w okolicach 230-240
Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z......
Każda aby tania na hektar i nie koniecznie polska. Reszta to nawożenie i woda.
Leszek dla kolegów'
Masz jakąś co byś polecił ?? czy wsio rybka ??
Coś gadają o jakichś zaprawach na ptaki itp ?? to coś warte czy tylko drenuje kieszeń
Od kiedy sieje lepszym siewnikiem niż omega nie widziałem by ptaki wybierały ziarno. Na dziki jakąś zaprawę to bym kupił.
Siewnik mam Becker optima ... zobaczymy jak posieje ....
Jak becker to chyba aeromat a nie optima. Faktycznie beckery nie lubią końskiego zęba. Ile ha chcesz zasiać? Popytaj w okolicy ludzi o odmiany bo to u mnie dobrzecwypada niekoniecznie musi u Ciebie. Kup z 5 odmian i będziesz miał porównanie. Co roku siejemy co najmniej jedną inna niż dotychczas odmianę. Co do ptaków to u nas żurawie co niektórym nawet 50% pier**l a to ptaszek pod ochroną
E 516 na części
Telefon 695 076 269
Zurawie najlepiej lubią taką do trzeciego liścia, w poprzednim sezonie wrażenie zrobiła na mnie PAOLO
mdw
- sfera
- The Best
- Nieaktywny
Ja sieję tylko polskie odmiany ale w tym roku zasiałem pioniera wydajność około 10t cena 575 zł brutto przy wilgotności 26,4% młuciłem 8 grudnia wszystko ,zostało tylko 20 arów na bagnach.
pionier w tym roku bez rewelacji
mdw
Posty [ 1,621 do 1,640 z 1,956 ]
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo