41

Odp: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

ja oględziny mama w środę przesunęli termin o 7 dni bo jak twierdzą wegetacja........
z tego co się dowiedziałem PZU wypłaca 25% za szkodę całkowitą

42

Niedość  że  grosze  wypłacą  to próbują  jeszcze cos urwac  - panstwowa  pazernośc!!!

43

A weś ty ich oszukaj zaraz  by cie wsadzili za kraty !  Ciekawe gdzie mają ubezpieczone te swoje urzędy ? :satan:
Bo czasem mam chęć  na małą demolkę :satan:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

44

ale jakim cudem wypłacają tylko 30 % a gdzie reszta??  czemu ? jak to tłumaczą?  i po wywnioskowanie  to ile kasy wracają do  jednego ha ??  starczy na 20l ropy ?  jaki jest sens tych ubezpieczeń ??   bo z tego co widze to tylko taki by ktoś się wzbogacił .  i to na pewno nie rolnicy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

Oj  Wojtas przecież żyjemy w Polsce !

46

30% concorti czy 25 w pzu jest zapisane w zalączniku do umowy. 25% to za 100% zniszczen do kwietnia potem to rośnie do 80% w czerwcu. tłumaczenie proste 80% bo nie musisz kosić i wozić plonu.
jak się nie podoba.......
Polska ! piękny kraj!
Zawszę można się odwoływać

47

To rzucę kwotami:
pszenica - suma ubezpieczenia 5000 zł - do wypłaty 1500 zł/ha
rzepak - suma ubezpieczenia 6000 zł - do wypłaty 1800 zł/ha

48

Tak na szybko policzyłem, ze samo ziarno siewne i paliwo w przypadku pszenicy to sześćset kilkadziesiąt złotych. Do tego jakaś amortyzacja sprzętu i robocizna, to może nie wystarczyć tych 1500, a nie liczę jeszcze różnicy w plonie między jarką a zimówką. Miejmy nadzieję, że nawóz rzucony pod korzeń zostanie wykorzystany przez przesiane zboże. Jak by nie liczyć to powinno być tak ok 50%.
Do tego jeszcze koszt ubezpieczenia dochodzi, bo zlikwidowaną i przesianą uprawę trzeba ubezpieczać od nowa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

49

Masz rację, jarka nie da tego co ozimina... Ale co mają powiedzić Ci co nie mieli polis ??
Oni dopiero mają niezły problem ....

50

U mnie wszystko wymarzło ,z pszenicą była nadzieja ale kiełki gniją.Rzepak 99% wyleciał i reszta ciągle schnie ,będę siał jary i jęczmień.Jak przyjdzie susza to nie będzie czego młócić.

51

wczoraj uprawiałem   pod jęczmień   dziś dokończone sianie ..  bo   nie chciało mi się po wieczorach włuczyc ..  zresztą nie było tego kosmicznie dużo ..   to  powiem że sucho jak cholera ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

52

A u mnie odwrotnie w czwartek planuję rozsiać nawóz po żytach i koło soboty może co nie co uprawie na piaskach bo na glinach to jeszcze muszę czekać.

53

był gość z pzu. GOŚÄ† bo w z tego co mówi w życiu nie jedno robił, pługiem też.
2 działki do kasacji 25% kwoty ubezpieczneia. Jedna do dalszej uprawy z tym ze jeśli cos się będzie działo to wzywać.

zawsze coś. trochę się zdenetwowałem kiedy mi powiedział że pieniądze wydane na składkę za ubezpieczenie od gradobicia przepadły!!!

54

No i koledzy macie szczęście z tym ubezpieczeniem , u mnie wcześniej  żadne zboże nie wymarzło  a w tym roku ? pszenżyto to na  80 % a żyto też w tramwaj dostało   , mam mały areał  i przy takiej powierzchni - wszelkie ubytki plonu to - rok  z życia wzięty , - ot całe uroki życia na wsi ale chociaż powietrze mamy świeże ...

55

andrzej612b napisał/a:

... chociaż powietrze mamy świeże ...

taaa zwłaszcza przez najbliższe 2 dni jak pół wiochy będzie zasmrodzone bo zaraz się zabieram za obornik wink mieszkam na "górce" i pola też mam powyżej wioski więc wszystkie smrody pójdą w dolinkę - niech już pranie zbierają.
co do przezimowania to u mnie całe zboże idealnie przezimowało, jedyne co wymarzło to w jęczmieniu pierwsze rządki przy ścieżkach - przy każdej ścieżce. Ja tłumaczę to tym że nie było zwartego łanu tylko przerwa i były narażone na większy stres ?

gg 5118068

56

Gratuluję zboża , co do obornika to ja już wożę , pierwsze kilka rozrzutników poszło na łąki bo tylko tam można buło wcześniej  wjechać , jutro zaczynam na polu  , co do zboża to u mnie zostało w dołach  - tam gdzie lepsza gleba i po śladach po ciągniku ( po agregacie i po siewie ) ogólnie to jak to wszystko widzę to nerwy mi siadają  i już nie wiem czy nie obsiać wszystkiego od nowa .

57

jak widac ze liche to może lepiej przesiac . bo  jesli dospodarstwo to jedyny dochód . to lepiej nie ryzykowac.   bo wiadomo .  zacznie się nowy rok z nożem  na gardle ...

58

Zostawić ryzyko przesiać też bo nie wiadomo jaka wiosna może być  :nie_wiem:

59

U mnie troszkę inny mikroklimat a znam temat już od dawna gdyż nie raz zboża jare wymarzały nigdy jednak ozime i tu na razie wstrzymam się z siewem do ok . 10 kwietnia ,

60

Ogólnie  jest  żle w całym kraju masowo rolnicy przesiewają pola  a co dalej ???