61

Odp: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

To o co protestowali rolnicy w Bydgoszczy  zostało uwzględnione przez rząd   100zł do ha;    kredyty  kleskowe  komisje ds   oszasowania strat   pomoc de minimis,podatki  KRUS  Ubezpieczonym 100% pomocy  nieubezpieczonym 50 %   jest to jakiś sukces rolników - Solidarności RI - i reszty także

62

o gdzie szukać szczegółow?

63

http://forsal.pl/artykuly/607894,rzad_b … prawy.html

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

64

U mnie Concordia wczoraj czyli 23 dni od zgłoszenia oszacowała straty; z 53 ha pszenicy i pszenżyta pozostaje 0,5 ha pszenżyta.

65

U mnie PZU wypłaciło już odszkodowanie za rzepak. Szkoda że nie mieliśmy zboża ubezpieczonego.

66

W tym tygodniu byłem w Poznaniu i po drodze widziałem ogrom zniszczeń i nie da się opisać żadnymi słowami ani zdjęciami jak to wygląda można tylko współczuć tym rolnikom,aby choć im jare się urodziły. W marcu mówiono o milionie ha do przesiania teraz już półtora jestem ciekaw czy pomoc uruchomią szybko.

67

uruchomią ..  ale  tyle że nmie będziesz wiedział co masz z tym zrobic ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

68

U mnie jest klęska wprowadzona już ale co z tego jak nic nie chcą zrobić jedynie co to przenieś ratę podatku czy kredytu. I oferują kredyty ale które trzeba spłacić. Taka pomoc to niech sobie w du** włożą. Na zachodzie we Francji czy w Niemczech nawet na Ukrainie rząd wyłożył kasę na siew a w Polsce ........ Tam się interesują rolnikami w Polsce mają nas głęboko.

69

Ja przesiewam te swoje kilka ha , ale o jakiej stówce mowa i jak ją uzyskać o szacowaniu strat wiem ... ?

70

Ta 100 jest do materiału  siewnego  Tak Błażej ma rację  to co oferuje  Sawicki  to jest  kpina ??  świadczy jak rząd przejmuje się losem  rolników !!

71

No i "pikuś "dostanę .......potwierdzam to propaganda dla tych z miasta co nie wiedzą o co chodzi .

72

Koledzy 100 to jest nic jak materiał siewny chodził nawet do 3000 zł. Oni sobie myślą że my mamy tyle kasy to co to dla nas. My sobie poradzimy ale Ci z miasta to po kieszeni odczują.
Zamiast zareagować na to co się dzieję na polach bo już rząd wiedział że nie jest dobrze to rolnik musi się starać a i tak trzeba się ubiegać o wszystko nawet o jaką kol wiek pomoc.

73

panowie ale to kolejna sprawa w której możemy sobie pogadac ...  niestety ale nas głos się aktualnie nie liczy  bo każdy sobie krzyczy w domu ..  dojdzie do tego że wyjdziemy i zaczniemy krzyczec na ulicy to  wszyscy nas usłyszą ..   

patrzac na pogodę za oknem   wniosek  jeden . będzie  dla nas tragedia ..  teraz śniegi i mróz  dokonuje reszty zniszczeń  na rzepakach przynajmniej ..  bo  ten co wystawił już zalążki kwiatów  przemarznie ..  i bedzie gówno ...   pszenica wygląda gdzie niegdzie jak by ją z procy siał ..  więc  nie wiem jak  u was się sprawa ma ale my już się zastanawiamy  co dalej ..  plon pszenicy bedize w granicach 4 t z ha ..  przy tych hektarach co mamy to  wielkie nic . więc juz wiemy że się nie utrzymamy   ja się patrze na kumpla co w zeszłym roku wzią nowy ciagnik i przyczepę  przesiał  teraz połowę i z dnia na dzien jest bardziej siwy ...    nawozów nie sieje bo już nie ma za co ..   a co dalej ?   roboty u nas nie znajdziesz za przyzwoite pieniądze .. a za tysiąc  miesiącznie to  bardzo przepraszam ale  co to za wypłata ??   dalej jest za tym KIEDY STRAJK ?    na warszawee ... zrobic jak we Francji  lub gdzieś !!! tylko że całe ulice gnojem zasypac i zalac gnojowicą ..  oraz ich zasrane apartamenty ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

74 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-04-08 13:47:53)

To  co przetrwa  prawdopodobnie susza zniszczy takie są prognozy na ten rok aż do września  ! Ale Sawicki  myśli że import załatwi sprawę ciekawe z kąt jak nie tylko my  dostajemy  po tyłku . Jazda  bez trzymanki dopiero się zacznie to jest początek !

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

75

Panowie to jest doktryna  rzadzenia  liberalna   wyznawana  przez PO  czyli  nikomu nic !!! A ZSL - im  wtóróje  czyli rolnikom  nic  - nawet w takiej  sytuacji  jak ta ?     nasz rzad  nas  nie szanuje  wiec nam nie pomoże - musimy liczyć na siebie !! - jak zawsze!!! To oni l iczą na naszą pomoc  w postaci  podwyżek  i wiekszych  wpływów  kasy do budżetu  Ot  taka  rządu  filozofia  rzadzenia  narodem ???   Gierek krzyczał  pomozecie - pomożemy!!!!!!-??????

76

To rozwiązanie z rozpierduchą jest dobre ale w Polsce jest takie prawo że by nas spałowali i do paki wsadzili. I do tego by z nas ściągli kasę do posprzątania tego. Ale jak nie będzie wyjścia to coś się wymyśli. Bujniemy się ciągnikami z przyczepami pełnymi gnoju i się kipnie je przed siedzibą.

77

Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakim ukrytym nie bezpieczeństwem są kredyty ,nie widzisz nie czujesz zagrożenia co gorsza jak bierzesz życie jest lepsze stać np;gminę na impresy ,drogi,budowę szkół itp. a później nie ma kasy na nic ,szkoły się likwiduje ,ogranicza oświetlenie i zaczyna wyprzedawać majątek.Takie są skutki chorej polityki chcemy dorównać zachodowi,z czym z takim słabym przemysłem jaki mamy co prawie wszystko się importuje???

78

Polityka jak dla mnie jest bardzo prosta z rolnictwem np. Francuski rolnik chce się pozbyć swojego mleka w UE i kraj mu w tym pomaga i go promuje i do tego ceny mają o wiele wyższe niż u nas a w Polsce jedynie gdzie my eksportujemy to Rosja chodź o wiele taniej wyprodukujemy niż Francuz i sprzedamy po niższych cenach to i tak się nie przebijemy bo Kraje Zachodnie tego nie kupią bo najpierw chcą się swojego pozbyć. Ci którzy siedzą w rządzie to się tylko mądrują bo jak jadą do Brukseli to boją się odezwać. Po prostu nie mają jaj.

79

Dzisjaj były inormacje że poszkodowani na DOLNYM SLĄSKU  uzyskaja pomoc  - ale jaką to  i ja niewiem ?  - Na dzisiaj ?- domyślam sie  100 zł do ha  ulga w podatku ? KRUS - kredyt  klęskowy- ---=?

80

panowie   zauważyłem na mojej najsłabszej pszenicy  przebarwienia  fioletowe . czyli  brak fosforu ?   dostałą w sobotę odrzywkę typu Ekolist   ??  jak jej zaplikowac  większa dawkę ? ?