81

Odp: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

gmina świdnica organizuje zebrania wiejskie, komisja to pracownik UG sołtys +radny z gminy jak jest z tej wsi rolnicy deklarują swoje straty pisemnie tz. piszesz co chcesz nie ma kontroli w polu
morze dostaniemy ulgę w 4 racie podatku a kto kupił materiał kwalifikowany to morze się ubiegać o te 100zł do ha a o uldze w krus to możemy narazie pomarzyć

82

Wojtas poczekałbym jakbym zobaczył to u siebie to winą bym obarczył niską temperaturę gleby. Nie wiem jak  tam u Ciebie jest z temepraturą

83

od 2 dni   pada deszcz. dzis jest  5 stopni .  tak to w miare ciepło ale  nad ranem przymrozki się pojawiały

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

84

tak to wina temp. przy 5 st C pobieranie fosforu jest ograniczone. Ja dzisiaj u siebie też to zobaczyłem pogoda sprzyja tylko chwastom, ale dobrze że pada bo sucho było. w temacie, u mnie była komisja z gminy i powiedzieli ze za mało mi wymarzło bo musiało by 30 % upraw to by wtedy coś było... ten kraj jest chory, przynajmniej ulgę w zaj...ebiście wysokim podatku by zrobili ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

85

Kupiłem dwa lata temu starego nawet bardzo lemkena achata 3 metrowego z wałem spiralnym i stało to w krzakach aż tu nagle po tej zimie przydał mi się ten gruber do przesiewania, a było tego ponad piędździesiąt ha dzisiaj skończylem gruberować pod grykę. Więc nie znasz dnia ani godziny kiedy się złom przyda.

86

Wgminie  Świdnica  trwa szacowanie  strat i pisanie protokoło- uczulamy radnych  wsprawie  umożenia  1 i 2 raty podatku  rolnikom   ale trzeba czekac  na decyzje  Wojewody ws - strat?

87

Oni mają pojęcie jak to szacowac ale czekaja na decyzje wojewodowi i ministerstwa?

Witam. Dawno mnie tu nie było, ale jakoś czas nie pozwalał. My po zimi talerzowaliśmy 18ha rzepaku i 20ha pszenicy, tam gdzie była pszenica sialiśmy jara pszenice, a po rzepakach jęczmień. Narazie wschody ladne, ale co z tego będzie dowiemy się na żniwa. A za rok chyba zaczniemy bawić się w kukurydze na biomase do niemiec.

89

Jak wiadomo dzisiejszej nocy mieliśmy przymrozki. Nie wiem czy w całym kraju ale na dolnym śląsku były - małe bo małe ale były. Poranna wizytacja plantacji truskawki (obecnie 3 ha) wprawiła mnie w smutek bo kwiat jak i zawiązane owoce przemarzły sad kwiaty zwiędły a zielone truskawki zbrązowały). Kolejny rok z rzędu nie będzie pierwszych owoców.W sumie to pierwszych (tych co były już zawiązane) i drugich (tych co miały być z kwiatów). Może przyszły będzie lepszy. Kolejny rok kupa kasy w plecy. A żeby nie było to ziemniaki też poskręcało - na szczęście u mnie jeszcze pod ziemią siedzą.

gg 5118068

90

moje ziemniaki miały około 10cm wysokości, w mega osłoniętym miejscu, i tak zmarzły

91

Moje sa w trakcie wschodów nic im nie jest  Zdazyłem je zrandapować  przed wschodami  chociaż przymrozki  nocą byly

92

moje  żółte przechodzace w białe .. a u sasiada czarne jak smoła ...
rzepak masakra ... czerwony

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

93

Macie panowie pecha ztymi przymroskami .U mnie w okolicy jak na razie wszystko jest OK ,chodno jest ale przymrosków nie ma.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

94

traktor napisał/a:

Moje sa w trakcie wschodów nic im nie jest  Zdazyłem je zrandapować  przed wschodami  chociaż przymrozki  nocą byly

Pryskasz randapem ziemniaki przed wschodami? :hmmm:

http://img99.imageshack.us/img99/609/annimatiebalktx6.gif http://i51.tinypic.com/143g949.gif

"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."

ŁONA -ĄĘ (klik)

95

Bardzo dobry sposób pozbycia się perzu.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

96

Randapu nie wycofali ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

97

w sklepie jest smile

98

Jesienią jeszcze był bo ścierniska nim pryskałem...

99

A czemu by mieli Rundap wycofać przecież to dobry biznes?

100

Galup jest też skuteczny .Sąsiad ususzył drzewo którego nie pozwolili mu wyciąć legalnie no to uschło jakoś nagle.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile