201

Odp: Miotła+dwuliścienne na wiosne

Andrzeju pamiętasz w jakiej dawce pryskałeś, tym chwastoxem? Wczoraj żonka przywiozła mi z miasta oprysk i na etykiecie nie ma żadnej wzmianki o oprysku zboża z domieszką wyki...
file:///C:/Users/komp/AppData/Local/Temp/CHWASTOX_EXTRA_300_SL.pdf Jednak na starej etykiecie jest dla zbóż z wsiewką motylkowych się nadaje, a na nowym już jest napisane nie pryskać w takich zbożach....
Czy mi się wydaje czy szukam dziury w całym? wink

202 Ostatnio edytowany przez androl (2017-05-13 11:17:53)

1,6-1,7 l/ha, rewelacyjnie po tym też nigdy nie było, albo motylka trochę poparzyło i chorował, albo część chwastów została. Mieszanka jęczmień + peluszka pryskana bezpośrednio po siewie linurexem 1,2-1,3 l/ha najlepiej wychodziła. Jęczmień po wschodach trochę zbielał, ale szybko odżywał.

203

Na nowym już nie jest ujęte bo legalizacja kosztuje. Przyblokowali producenta wysokimi kosztami legalizacji aby producentowi rolnemu nie chciało się takich rzeczy siać. W ten sposób robi się rynek zbytu dla nasion z zagranicy z krajów gdzi ta sama substancja jest na to zarejestrowana. Można by mnożyć przykłady. Ale po co. Najlepiej jest poszukać karty legalizacji dla tych środków z początku produkcji. Do tego jest jeszcze fajna strona gdzie są opisane substancje aktywne i na co mozna stosować http://zwalczamychwasty.pl/atlas-herbicydow/

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

204 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-05-13 12:32:22)

Właśnie myślałem, żeby dać mniej ale tutaj wychodzi koło połowy dawki. Dam jak piszesz, koło półtorej litry, chwastów wiele nie ma, a wolę, żeby wyka została niż żeby został sam owies. Dziś zrobię próbę, na małym kawałku to po niedzieli już będzie coś widać.

205

Kolega jak miał mieszankę jęczmień + groch pryskał chwastoxem dzieloną dawką. Nie pamiętam dawki

206

Opryskałem na próbę w dawce nieco ponad 1.5l na ha. ZObaczę w poniedziałek czy skręca wykę. Szkoda byłoby ją wypalić bo jest jej dużo i ładnie rośnie. Dodatkowo zostawi dobry płodozmian.

207 Ostatnio edytowany przez bamreras (2017-08-28 08:24:32)

Do siewu jeszcse troche, a do oprysków jeszcze dalej, jednak warto by juz dziś zastanowić sie co i czym prysnąć. Nigdy na jesieni nie robiłem zabiegów, jednak patrząc na to co po zimie zostaje w zbożu można się za głowe chwycić. Dlatego w tym roku chce zacząć opryski jesienne. Do oprysku żyto i pszenżyto. Do zwalczenia głównie chabry, rumiany, przytulie i rdesty, miotła, chwastnica jednostronna.
Macie może jakieś sprawdzone środki? Kiedypryskać? Jakieś szczególne zalecenia? Każda opinia mile widziana.

208

dff 0.1+ 10g glean na jesień powinno wystarczyć a wiosną korekta

209

Dff 0,1kg? To takiego legato 200ml?

210

legato 100ml myślę że na jesień wystarczy, bo i tak wiosną poprawka. Raczej dodałbym jeszcze 100g metrybuzyny np mistral ( 70g s.a.), szczególnie jeśli jest fiołek

211

No to moze Expert met kompleksowo a wiosna reszta

212

expert met 0,2 + snajper 0,5 na wiosne ewentualna poprawka na dwuliścienne. Podkreślam ewentualna

Rolnik z powołania:-)

213

Ja to w tym roku też będę na jesieni pryskał. Jednak chciałbym tak bez poprawki na wiosnę. Da się?

214

zależy co masz na polu i jaka zima. jak masz np ostroznia to nie da sie bez poprawki

Rolnik z powołania:-)

215

najlepiej w moich warunkach wychodzi jesienią expert lub boxer o wiosną dwuliścienne

216 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-09-11 20:59:35)

Każą walczyc z tym chwastem a tu..... https://www.researchgate.net/profile/Sy … rmance.pdf

i jeszcze to http://www.herbiness.com/kawa-z-nasion-przytulii/

217

Na skupie trzepią na przytulię jak znajdą 3-4 sztuki na 100g to do domu.

218

a powinni dopłacac

219

W czym? W życie w tym roku nawet sporysz nie przeszkadzał...

220

Pszenżyto jak gęstość poniżej 68 to do domu.