Odp: Miotła+dwuliścienne na wiosne
Stokłosę zwalczy przy 0.4?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Miotła+dwuliścienne na wiosne
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Stokłosę zwalczy przy 0.4?
Nie wiem. Nigdy z tym problemów nie miałem. Albo nie mam tego w banku nasion albo skutecznie zwalczam...
Cześć,
Atlantis 12od na miotłę to 0,45, ale na stokłosy to minimum 0,9
Stokłosy są trudne i drogie do zwalczenia, w jęczmieniu wogóle nie do zwalczenia.
w pszenicy, pszenżycie i życie działa na nie również nomad ale 250g/ha, na miotłę wystarczy 120 g/ha
nomad 120g plus mustang forte 1l to prawie to samo co lancet 200g
krzysiek raczej nie masz w banku nasion, stokłosy i wyczyńce najczęściej występują na ciężkich ziemiach w przewagą uprawy bezorkowej.
Na jesień w pszenżycie i pszenicy w tym roku co stosujecie?
W bezorce w zeszłym roku expert met tak sobie zadziałał w orce lepiej szukam może coś innego na miotle chabry rumianki ( i ewentualnie ostrozeń i bylicę na jednym z pól)
Mi mi właśnie w zeszłym roku expert met zadziałał pięknie (faza 1-2 lisci). Tez w bezorce. Zero poprawek na wiosnę.
Tyle, że z expertem poszedł jeszcze dff, on też trochę działa na miotłę
Też dodawałem coś z Diflufenikanem ale nie pamiętam co bo miejsca na wpis w ewidencji zabrakło
Podejrzewam że problemem były bryły z korzeniami samosiewów z pod których w późniejszym czasie wschodziła miotła. Wał pakera bardziej je ulkepał niż rozbił. Uschły i z pod nich powschodziło. W orce brył nie było i poprawek też. Podobnie po strączkowych i qq na zielonkę.
Może jest coś o lepszej penetracji gleby? Choć wszystko w sklepie z propozycji ma w składzie flufenacet z Diflufenikanem
Boxer+dff
Saracen+ activus
Pontos +dff
boxer 2 litry + dff 0,2 litra, jeśli po rzepaku to dorzucam coś na rzepak
Axial od niedawna ma też rejestarcje do jesiennego stosowania. Na jesień nigdy tego nie używałem, ale poprawki na wiosnę to tak. Miotłę/owies czyści nawet w późnych fazach i małej dawce
Lentipur 2 l+dff 0,25 l+5-8 g gleanu. Tak dawałem w ubiegłym roku, w tym też tak pójdzie. Ten ostatni specyfik na ten rok jeszcze mam.
Dużo dff
U nas tak zalecają.
Lentipur DDF mistral i może granstar ale muszę pola obejrzeć przed....
Chlorotoluron kiedyś mi dużo miotły zostawił, poza tym jest dość sporo odmian pszenicy nq niego wrazliwych...
A glean dawno wycofany, no i trza uważać z rzepakiem w następstwie po pszenicy
Do 8 gram jesienią glean bezpieczny, osobiście spraktykowane. W ubiegłym roku jeszcze legalnie był dostępny
Legalnie można było stosować do września rok temu a sprzedaż to dwa lata temu. Choć jakbym poszukał to pewnie w sklepie bym jeszcze znalazł.
Zdecydowałem
1ha spryskalem expert met co mi zostało
polowę qualex complex bo to w sumie najtańsze gotowe rozwiązanie. A 4 substancje może coś zadziała.
Resztę boxer +legato
Expert met 0,2 plus snajper 0, 5
kupujcie czystą metrybuzynę , bo zaraz wycofają i expert meta nie będzie
tak jak prochlorazu już nie ma jeszcze tylko tebukonazol i w ogóle będzie bida w tanich i dobrych środkach.
tebu też wypada...
Strony Poprzednia 1 … 15 16 17 18 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Miotła+dwuliścienne na wiosne
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo