101

Odp: problemy z hydraulika

umnie to jest ciogne wajche do podnoszenia ona zaskakuje i odskakuje jak jest juz pług podniesiony  to samo przy opuszczaniu pchne wajche zaskakuje i odskakuje na optymalnej wysokosci big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

102

przydatne i ciekawe

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

103

dobre ale zauwazyłem ze nie w kazdym to jest kumpel ma 323 i tego nie ma  drugi ma 300 i ma cos takiego w 303 tez to sie zdaza ze to działa ale nie w kazdej  nie wiem moze to jest kwestia ustawienia czegos neutral albo wyrobienia sie tych wajch od podnoszenia i opuszczania

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

104

Witam, moj traktorek słabo podnosi pług(ok. tony), kilkanaście cm nad ziemią a jak nabierze ziemi to trzeba cofać, na zimnym oleju(HL46) jest ok. Czy to pompa, a jak tak to ile będzie kosztować regrneracja, no i gdzie ją robią na dolnym śląsku.

105

na dolnym slasku   mozesz wymienic u pantery w pankowie lub w postolicach   i pszennie  tylko zalezy gdzie masz blizej

106

Osobiście polecam postolice

107

no i koszt to od 1200 do 1600 za regenerowaną

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

108 Ostatnio edytowany przez Rafał DKL (2008-03-07 19:41:35)

WITAM JA MAM PODOBNY PROBLEM POMPA PODNOSI AGREGAT NA ZIMNYM OLEJU PO OKOłO
2 GODZINACH PRACY NIE IDZIE PODNIEść AGREGATU CZY JEST TO WADA POMPY

109

Nie wiedziałem w jakim temacie to napisać a nie chciałem zakładać nowego.

Wczoraj po raz pierwszy pracowałem w polu moim forszajem 323 smile i nie wiem czy tak powinno być ale on strasznie powoli podnosi hmm Czy to jest normalne? Bo w porównaniu z moim "ruskiem" to rusek nieporównywalnie szybciej podnosi.

Pompa wydaje mi się że jest dobra bo jak dłużej przytrzymam opuszczanie to podnosi mi ciągnik do góry.

110

panowie jak słabo podnosi nie od razu musiala pasc pompa przeciez jest zawor przelewowy i od ciula gumek uszczelniaczy i oringow cokolwiek padnie nie bedzie nic dobrze dzialalo

111

Panowie, jak wcześniej mówiłem nie ma w śród nas orłów w temacie hydrauliki. U siebie przećwiczyłem ten temat, w miarę możliwości jak najdokładniej. Powodem kłopotów był zgnieciony filtr oleju hydraulicznego. Więc : blok sterujący do hydro - serwisu, siłownik regeneracja, sprawdzenie ciśnienia na szybkozłączach hydrauliki zewnętrznej (150 - 170 atm). Nie podnosi tak jak powinien. Została pompa. I czuję, że dopuki jej nie rozbiorę, cały układ nie będzie działał. Ot złośliwość rzeczy martwych.
Misiek, z przekory zacznij od pompy. Może Tobie się uda.

112

Myślisz Sławek że to będzie pompa? Jak podnosze lub opuszczam to buczy w rozdzielaczu

113

Misiek, zacznę od początku. Pomalowałem Forszaja dość dokładnie, włącznie z rozdzielaczami. Umyty, odtłuszczony, pomalowany. Przed oddaniem rozdzielaczy do fachowców, obejżałem go dokładnie. Po remoncie też. Żaden śrubunek nie był ruszony(farba), oprucz głównego zaworu ciśnieniowego. Ten był zomykany na maksa, widać że go robili. Więc za regenerację głównego zaworu ciśnieniowego zapłaciłem 800 zł. Trochę drogo ! Poza tym wymienili jakąś sprężynę. Na moje pytanie którą i gdzie, nikt mi nie potrafił odpowiedzieć sensownie. Pokazując ręką na cały blok, gość mówi, że gdzieś tu. Tyle to i ja wiem. Do czego są te dodatkowe dźwignie za rozdzielaczami ? Odpowiedź - po włożeniu w maszynę wszystko było OK ! 800 zł. pan płaci. No Qrwa, życia braknie żeby samemu rozgryźdź wszystko. Dlatego idzie się do "fachowców". I co, ano nic. Podnosi tak na 80 %, dalej warczy. W siłowniku uszczelniacze nowe. Została pompa. Jej już nie będę woził do "fachowców". Zrobię sam (jak się uda), albo kupię drugą. Dość ! Naiwnych nie sieją .....

114

Napisz jak to Ci z tą pompą wyszło. Ja od biedy mógłbym jeszcze ze dwa lata podnosić na tej pompie, którą mam,chociaż mogłaby ona trochę żwawiej podnosić. Spróbuję podłożyć grosik pod zawór przelewowy, ale najpierw sprawdzę ciśnienie na szybkozłączu od przyczepy.Siłownik dwustronnego działania w pompie to dobra sprawa. Jak dociskam pług do dołu to traktor lekko podnosi w górę i wydaje się, że ta pompa ma trochę siły.Chciałbym zapytać, czy u kogoś kto  regenerował pompę główną efekt był naprawdę porażający.Bo, jeżeli tak to warto pchać się w koszta.W końcu zastanawiam się, czy zamiast 1500 zł za regenerowaną może lepiej 2700 za nową .Fakt, że to kupa pieniędzy, no ale czasem trzeba.Za nową pompę od wspomagania dałem około 500 zł.No i do niej to raczej długo nie będę zaglądać. Wydaje mi się, że  pompy ot tak nagle się nie psują, one po prostu zużywają się tak jak np. opony.Ja osobiście nie bardzo mam przekonanie do regeneracji. Może ktoś mi odpisze, że w sprawie regeneracji nie mam racji.Może nawet chciałbym nie mieć racji.

115

Ja także ostatnio wymieniłem pompe od wspomagania na nową i elegancko śmiga niemam bardzo zaufania do regeneracji bo co nowe to jest nowe i dłużej pochodzi niż stary złom

116

Czy to że olej zaczyna się pienić w hydrauloce ma wpływ na wydajność układu ?

Czytałem na forum że pienienie spowodowane jest "łapaniem" powietrza na złączach przez pompe

117

niewiem moze głupie pytanie ale cuz  a mianowicie czy wylączacie pompe od podnosnika czy poprostu chodzi  cały czas :??:| bo byłem w postolicach i koles mi odradził  wyłanczanie jej bo cos tam niby moze sie zawiesic i pompa zdechnie hmm  tylko powstaje pytanie czy mówił prawde czy wkrecał

118

U mnie chodzi cały czas, nie wyłączam tej pompy, a co do zawieszenia sie, to widocznie chodziło gościowi o sprzęgiełko załączające napęd pompy, a mianowicie należy pompe włączać tylko i wyłącznie na niepracującym silniku, gdyż ząbki sprzęgiełka nie zazębią się podczas pracy, w czasie obracających się elementów sprzęgiełka tylko będą się o siebie ocierać, co z biegiem czasu może spowodować uszkodzenie całego sprzęgiełka napędu pompy, wystarczy pół godz tak pozostawić i po sprzęgiełku. A co do problemu Miśka, to niestety, ale piana to nie olej i na pewno wydajność hydrauliki spada drastycznie, choć nie zawsze może to być spowodowane łapaniem powietrza, wystarczy zmieszać niewłaściwe oleje.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

119

czyli niewytłaczac jej niech sie chełta cały czas smile tylko inna sprawa jak chodzi cały czas to  wkoncu sie zuzyje i zdechnie tylko po jakim czasie big_smile ale mniejsza z tym jak zdechnie to powiem  mam nadzieje ze sie niedoczekam tego zaszczytu big_smile

120 Ostatnio edytowany przez karlos (2008-03-18 16:21:19)

Przecież aby włączyć pompę należy wysprzęglić II stopień i włączy się bez żadnego zgrzytu.A co do zawieszania to przez 8 lat jak nim jeżdżę nic takiego mi się nie przytrafiło, a pompę zawsze wyłączam jak nie jest mi potrzebna hydraulika.

Nie pisz postów jeden pod drugim od tego jest opcja edycja