541

Odp: Wiosna 2013

rudemenes piszesz ze chcesz podać RSM ..a da się u ciebie w ogóle wjechać ??  bo marne szanse  przez 5 dni takiej pogody jak dziś  to nie ma się co nawet na polu pokazywać

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

542

Oczywiście. Nie jest wcale tak mokro jakby się mogło wydawać. Wczoraj po polach jeździł gość z rozsiewaczem pełnym nawozów (mógł mieć jakieś 1,5 - 2 tony) + duży massey na wąskich kołach i za bardzo nie widać, aby było jeżdżone...

543

rudemenes
widzę że myślimy podobnie z CCC

544

heh 2 światy smile   u mnie na polniaku wyczyn jechać big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

545

Pietia napisał/a:

rudemenes
widzę że myślimy podobnie z CCC

Muszę jakoś pomóc tej mojej pszenicy - spierniczyłem siewy i teraz muszę ratować sytuację. Boję się tylko, że będzie mało czasu i po ruszeniu wegetacji pszenica szybko przejdzie w fazę I kolanka i strzelania w źdźbło i nie będzie czasu na "dokrzewianie"

546 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2013-04-05 23:02:30)

Krzysiek Człuchów górą + plleciał za oriętację w terenie.Przy okazji dodam że w Człuchowie byłem 30 lat temu cały tydzień na balandze i pamiętam tyle że nic nie pamiętam w chwilach powrotu świadomości ponoć widziałem SS-manów i było takie napierd----nie że cała dyskoteka była na aut.Po całej zadymie jedno było jasne,to nie ruskie tylko my oswobodziliśmy Człuchów.I żeby było na temat to wtedy nastała wiosna.:beer:

547

no tak ale  taka sytuacja jak opisujesz rudemenes panuje nie tylko u ciebie ...  i obawiam się że   sam ccc jej nie pomoże ba rozkrzewienie ... nie znacie czegos mocniejszego ?
a co jak by zapodał jej CCC i jakąś  odrzywkę  w max dawce ?  do tego mocznik  około 5-7kg na ha

548

wojtas napisał/a:

no tak ale  taka sytuacja jak opisujesz rudemenes panuje nie tylko u ciebie ...  i obawiam się że   sam ccc jej nie pomoże ba rozkrzewienie ... nie znacie czegos mocniejszego ?
a co jak by zapodał jej CCC i jakąś  odrzywkę  w max dawce ?  do tego mocznik  około 5-7kg na ha

Oczywiście - w pełni krzewienia zawsze stosuję kompot odżywczy: mocznik (20 kg/ha), siarczan magnezu (5 kg/ha) i odżywki

549

ja się zastanawiam czy takiego kompotu nie zastosować od razu po ruszeniu wegetacji by dać zbożu jak największego kopa na starcie, co o tym myślicie ?

stosował ktoś z was poly-feed NPK 20-20-20 ? bo właśnie się nad tym zastanawiam

550

Ja stosowałem coś podobnego http://www.intermag.pl/pl,0,grupa341,o0 … iczne.html
Na pierwszą dawkę lepiej dać z większą ilością fosforu np NPK 11-53-5
Druga dawka NPK 20-20-20
Trzecia jak czas pozwoli a jak nie to zamiast drugiej NPK 11-12-38

551

Co to za nawóz npk 11-53-5 ?

552

Panowie chyba coś będzie z tej wiosny , już ją czuć w powietrzu , mnie już noga świerzbi do gazu że szok.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

553

Ja nie bardzo rozumiem dawanie dolistnie PK ja mam kupione dolistne nawozy, ale to mikroelementy tylko

Rolnik z powołania:-)

554 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-04-06 17:43:48)

Nie zastąpią one braków w glebie ale dają kopa, sam stosuje te z intermag plus mocznik i jest efekt pozytywny. A co do wiosny to chyba sie zbliża ale w pole chy ba nie wejde szybciej jak w koniec przyszłego tygodnia.

mdw

555 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2013-04-07 06:31:46)

a lie dajecie mocznik na 1 ha zboża w odrzywianiu dolistnym

556

kolega sypie   w 2 dawkach  300kg  i na tym kończy .. do tego ze 2 razy  odżywki i spokój

557

Kurka.... rano mgła, potem delikatne opady i z planów nici .... Rośliny mokre przez cały dzień. Muszę czekać do poniedziałku....
Vetras - jak masz dobrze rozkrzewione zboże i liście są w bardzo dobrej formie to możesz takiego dopalacza dowalić na początku wegetacji. Ważne aby było jak najwięcej masy zielonej - więcej liści to więcej trafi do rośliny. Inaczej trafi na glebę - a to już nie to samo ....

558

jak zboże wygląda to nie wiem bo nadal pod śniegiem, jak ostatnio je widziałem to było całkiem całkiem, to że będą straty z wczesnego pryskania to wiem ale ze względu na późną wiosnę pomyślałem że taka mieszanka przyśpieszyła by rozwój roślinek przez co też lepszy pobór pokarmu z gleby a więc te straty powinny się i tak z kalkulować

no chyba że się mylę  smile

559

u mnie dzis wiosna sie rozkręca ładny dzionek

560

Rudemenes Jak myślisz lepiej na rzepak jedną dawkę czy podzielić? Mam na ok 120N na ha, plus mocznik dwa razy po 25kg/ha minimum. Wiem że biednie, tylko teraz lepie jeszcze to podzielić czy od razu dać wszystko i ratować dolistnie? Nie wiem czy nie będzie za późno na dzielenie.