761

Odp: Wiosna 2013

Wczoraj znajomy zasilal  rzepak  - biedak utopil się w polu  - ale siał nawóz - wyciagałem go z błota  - czyste harcerstwo  - natury nie oszuka ??????!

762

Wioskę dalej jest niedrążny  kanał i zalane jest około 200 hektarów, woda miejscami na metr... Co do moich pól to tylko mały kawałek zalało mi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

763

To chyba do kościoła chodzisz

mdw

Ja bym chciał w tym tygodniu posadzić żeby na połowe czerwca już coś było ale jak ma siedziec w ziemi i nie wschodzić to nie wiem sam...

765

Tydzień cie nie zbawi jak pczekasz chyba

mdw

766

Za tydzień może nawozy posieje  bo woda prawie znikła i nawet się mocno buty nie oblepiają  .   Tylko miejscami jeszcze .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

767

Ja mam za sobą pierwszą wiosenną kawę w ogrodzie.
We wtorek myślę zacząć siewy....

768

W tak ładna niedzielę chyba nastrój kazdemu się poprawił i w tygodniu każdy bedzie probował swoich sil w polu  oby tylko nie chcialo padać?

769

U mnie tam było pochmurno . Teraz słonko wyszło ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

770

Krzysiek napisał/a:

Jak to fajnie brzmi "wiosenna kawa w ogrodzie ".Prubowałem w sobotę ale niestety nie dało rady .Sąsiad wyszedł i powiedział że też go korci ,ale jak zobaczył to dał sobie na wstrzymanie .Trzeba czekać .Sprubujemy jutro a we wtorek przyjeżdza klijent i orze ścieżki pod las .Początek maja sadzimy .Zrobimy coś porzytecznego dla nas wszystkich.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

771

Pytanie  Jest sens siania pszenicy jarej  około  środy czwartku ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

772

Jutro może rozsieje nawozy, poza tym tylko nieliczni wczoraj siali, rozwozili obornik.

773

wojtas napisał/a:

Pytanie  Jest sens siania pszenicy jarej  około  środy czwartku ?

W zeszłym roku dzierżawca niedaleko mnie siał jarą w połowie kwietnia bo kupił nasiona na Węgrzech i trochę czasu tir jechał,twierdzi że 6 t/ha umłócił,choć dojrzała tydzień póżniej niż te wcześniej siane,ale to wszystko zapewne zależy od przebiegu pogody w sezonie.
U mnie jeszcze nikt nie ryzykuje wjazdu na pola,ale chociaż wegetacja już ruszyła i zdaje się że jak narazie zero strat w przezimowaniu.

774

Siej Wojtas ja taż myślę w tych dniach zacząc siew pszenicy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

775

Optymalny termin siewu pszenicy jarej na Dolnym Śląsku to 15 kwiecień  - nawet  opóżnienie  o tydzięń  nie powinno powodować większych strat  temperatura + wilgoć  . zniweluja  opóżnienia.

776

marek2011 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Jak to fajnie brzmi "wiosenna kawa w ogrodzie ".Prubowałem w sobotę ale niestety nie dało rady .Sąsiad wyszedł i powiedział że też go korci ,ale jak zobaczył to dał sobie na wstrzymanie .Trzeba czekać .Sprubujemy jutro a we wtorek przyjeżdza klijent i orze ścieżki pod las .Początek maja sadzimy .Zrobimy coś porzytecznego dla nas wszystkich.

zaraz zaraz ale co próbowałeś w sobotę? Kawę w ogrodzie....?? big_smile
Wojtas siej...
Generalnie już jest po optymalnym terminie. Jak nie siać jarych to co zrobić?
Siać kukurydzę? Ziemniaki zasadzić? A może grykę? słyszałem ze mamy zapasy gryki na 2-3 lata.
Moze ktoś doradzi co ma siać rolnik z nie dużym stażem?
Wolę zaryzykować i zasiać coś o czym mam jako takie pojęcie niż na 1/3 areału ryzykować uprawę rośliny o której nie wiele wiem.
A jeśli plony będą niskie cena powinna nadrobić stratę.
Kolega był po klamoty pod francuską granicą i widzi że cała europa zachodnia też jest z terminami w plecy.
Ja zacznę siewy owsa dokładnie 1 dzień po dopuszczalnym opóźnionym terminie.

777

W zupełności się z Tobą zgadzam- Krzysiek  czy plony będa słabsze tego nikt jeszcze nie wie ?

778

U mnie jak narazie rzepak w oczach jak i pszenica rusza

mdw

779

Jutro II dawka na rzepak . Oby pogoda dopisała.

780

Ja z druga dopiero koniec tygodnia we wtorek dawałem pierwsza

mdw