Odp: Wiosna 2013
ja w tym tygodniu skończę siać, zostanie tylko wsadzić ziemniaki i będę gnój woził po kukurydzę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja w tym tygodniu skończę siać, zostanie tylko wsadzić ziemniaki i będę gnój woził po kukurydzę.
Kurde kiedy ja się obrobie 90 ha do siewu połowa kwietnia a tu w pole nie można wiechać , no wiechać to można tylko kto potem wyciągnie. Z jednego jestem zadowolony , z tego że posiałem nawóz na rzepak i oziminy.
Jutro próbuje na całego, sąsiad puka się w łeb. Ale linę nową sobie sprawiłem z uwagi na okoliczności Ogólnie jest dobrze i ciągnik nie tonie tam gdzie cięższa ziemia to jest jeszcze sporo za mokro.
Ja się ciesze że wtedy nawóz w marcu posiałem. Gadałem dziś z przedstawicielem z Chemirolu to mówił że robili jakiś badanie-test w ich gospodarstwie koło Wągrowca i wyszło im że wykorzystanie nawozu wysianego w marcu jest na poziomie 90-95%
w mojej wiosce to jeden wyjechał w pole przejechał z agregatem moze 5 m prawie siadł wiec agregat w góre i do domu. ja zaczekam jeszcze dzień moze 2
Wczoraj rozsiałem nawozy na ostatnie kawałki
Ja też prawie po robocie RSM rozlany dzisiaj posiałem jęczmień zostały tylko opryski na chwasty na pszenicę
JA dziś kasowałem talerzówką ugór. Męka same doły. Myślałem ze popołudniu da wjechać z sianiem ale dupa mokro.
a ja z sianiem na półmetku... jutro zaczynam wjeżdżać na dołki.
A z minusami znowu ktoś szaleje u ciebie
zauważyłem ale jak mu ulży to niech daje
Dzisiejszy dzień zaliczam do udanych. Nawóz na 30ha poszedł nie utopiłem ani razu. Jedno pole zryte, ale ogólnie dobrze. Wiosna się zaczęła nareszcie. Jutro dosieję resztę pod buraki i sieję.
a ja na koniec roboty zaliczyłem trope. Forsz wyszedł ale rozrzutnik ma przymusowe nocowanie na polu. Stara linka mi się zerwała a nowej jeszcze nie mam zakute. Tak na marginesie jak lepiej? Dać ją zakuć na pracie czy może skręcić tymi specjalnymi zaciskami?
ja zwykłymi zaciskami skręcam i trzymają. wiadomo że wygodniejsze zakucie ale cóż
No ja dzisiaj skończyłem sianie jeszcze tylko w przyszłym tygodniu kukurydzę ale to sąsiad sieje . Tyle siałem a na sam koniec wtopa
Ja zaczynam od poniedziałku bronowanie i już skrzynia w Poznaniaku się robi większa i dzida w pole będzie w następnym tygodniu
Tak na marginesie jak lepiej? Dać ją zakuć na pracie czy może skręcić tymi specjalnymi zaciskami?
Według mnie to najlepiej trzyma zapleciona linka
Ja dzisiaj zaczołem pod kukurydze uprwawiać i powiesz że zaszyna sie skała robić
Ja dziś od 11 do 20 orałem ugór. Wychlał chyba ze 100 litrów ropy. Orałem tak na 25cm ale tam gdzie glina nie szło, wierzgał, rzucał błotem, blokady, napędy, wszystkie biegi..... masakra. 4,3ha orać 9 godziny. Sporo czasu straciałem bo pole ma tylko jeden bok prosty reszta po łukach właściwie to krzywe koło przecięte na pół. Chyba 13 lat nie było ruszane. Ale czuję że jak przeorzę to z 2 razy i dostanie słomy będzie fajnie.
Po siewach przygotuje relację foto z rekultywacji ugoru.
A co do tego jakie zabiegi wykonywać by skasować ugór.
Na lekkiej ziemi talerzówka jak najbardziej.
NA glinie nie bardzo bo zrywamy wierzchnią warstwę i ciągnik nie ma oparcia przy orce.
Więc lepiej połamać czymś badyle i orać.
DZisiajn kuzyn mnie uszczęśliwił że bede z nim rekultywował ugór 12 hektarowy, samopoczucie mi sie popsuło ale jakoś musze mu za sianie qq odrobić , mam nadzieje tylko że będe talerzował a nie orał.
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo