1,341

Odp: Wiosna 2013

Jedyny dolistny  wspomagacz to siarczan magnezy który wspomaga wchłanianie azotu.

1,342

Tak....... no i raz w roku mikro ja daję 1 kg nutrimix
Tak dla spokojności ....
A azotu dolistnie ( czytaj mocznika ) nie daje wcale .....
Siarczan owszem

1,343 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-05-31 07:29:40)

PawełS.64 napisał/a:

Jeśl pozwolicie to podsumuję dzisiejsze rozważania. Krzysiek -mamy podobne poglądy i sytuację            .Laszerk- do czasy zmiany frontu atmosferycznego nie odwiedzaj teściowej!!!!!!!!!!!!

Dobre big_smile też stosowaliśmy nutrimix ale z tego co pamiętam to szło 2 kg z tym że wieczorem i nic złego się nie działo. Nawet kiedyś dawaliśmy jeszcze dodatek do opryskiwacza saletry wapniowej tej w płatkach. Też coś tam pomogło z tym że jak gadałem z przedstawicielem z chemirolu to dziwił się że nic nie popoliliśmy w polu i ostatnio już tego nie stosujemy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,344

Nutrimixem raczej nie przypalisz azotu prawie tam niema ...
A wysokie dawki mikroelementów mogą być toksyczne dla roslin tak mi się wydaje .... ale na pewno nie 2 kg....

1,345

A ja chyba się pochlastam , normalnie powódż i pada codziennie a siania mam jeszcze w h.. .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,346 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-05-31 11:25:54)

pawelg ja mam jeszcze do orania w ch*j a gdzie tam jeszcze siew... na razie są ładne jeziora na polach

1,347

Mi dziś udało się rozsiać drugą dawkę azotu na owies. Cudem! Co dziennie pada więc czekałem aż wyjdzie chmura z wyjechaniem na pole. Nie po to by zmniejszyć parowanie azotu tylko po to by ziemia jak najbardziej obeschła..... Na końcu pola górka i na niej glina. NA szczęście po jednej stronie pola jest mniej stroma więc mogłem wyjeżdżać pod górkę prawie bez problemów. Na największej stromiźnie jest największa glina. Normalnie brakowało kontroli trakcji!!! JAk puszczałem gaz to ciągnik się ślizgał i uciekał z ścieżki wnet by bokiem szedł. Ale poszło nawet za dużo szkód nie zrobiłem. 30kg N w saletrzaku.
Młody jestem ale tak mokrego maja nie pamiętam. zazwyczaj w maju była susza. Zazwyczaj w mojej strony przychodziły burze z zachodu. A tu przez cały maj przyłażą z wschodu..... dziwne to jakoś

1,348

Armagedon.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,349

U mnie to robi się powtórka z ubiegłego roku. Ojciec notuje dokładnie ilości opadów to się go spytam ile dokładnie spadło w maju ale jest chyba coś ponad 100 litrów na metr

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,350

u mnie biblijny potop się robi... zaczynam budować arkę ładuję krowy i płynę w p*zdu... a tak na serio to po takiej ilości deszczu jaka spadła dziś od rana to w tym miesiącu nic w polu nie zrobię ani nie wsieje kukurydzy ani nie opryskam owsa ani nie wysuszę siana... chyba że zdarzy się cud.

1,351

A u mnie juz robią się bagna. Na torfowych łąkach siano chyba w lipcu a na sianych trawa już lezy przybita bo na wiosnę dostała solidnie nawozu żeby było co kosić. Ale za to zboża i buraki idą jak burza:)

1,352

"Ciepły kwiecień mokry maj będzie zboże jako gaj"
Ja jestem w miare dobrej sytuacji we wtorek opryskałem pszenice na grzyba troszkę późno ale jest ok, wczoraj za to dałem 3 dawkę N, bo juz sie kłosi. wiec z pracami jestem na bieżąco, a deszczyk jak zaczął padać w nocy to pada dalej

Rolnik z powołania:-)

1,353

ja o jakimkolwiek oprysku mogę zapomnieć... chyba że wezmę plecakowy opryskiwacz i będę łaził po polu po kolana w błocie i pryskał... wczoraj była ładna pogoda gadałem ze znajomym to gadał że jak by tak się utrzymała ze dwa trzy dni to by w końcu zasiał owies a teraz d*pa raczej już nie zasieje...

1,354

miałem dziś  jechac już na kłosa sypać . a tu dupa  pada ,,, woziłem dziś  pieczarki to powiemwam że na polniakach gorzej niz na polu ...   w polu płynie woda i nic  a na polniaku bagno ...  trudno ... w poniedziałek moze z nawozem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,355

Wojtas pytanie w który poniedziałek...

1,356

Pada dzień w dzień mam go dosyć .Trawa stoi w wodzie zaczyna się robić gnój .Mam tego deszczu po uszy .Teraz jest burza.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

1,357

Chyba wszyscy mają już dość takiej pogody - ale co możemy zrobić  -  natura !

1,358 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2013-06-01 16:50:30)

u mnie maj skończył z wynikiem 107 litrów na metr, teraz pierwszy czerwca a już jest 10 litrów....
według tej tabeli to powinienem mieszkać w tatrach a nie 60 km od Wrocławia
http://imageshack.us/a/img13/9730/img059d.jpg

parę ciekawostek z książki :
http://imageshack.us/a/img706/7365/img061rl.th.jpg http://imageshack.us/a/img705/7092/img060w.th.jpg http://imageshack.us/a/img854/773/img064e.th.jpg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,359

krzychu napisał/a:

ja o jakimkolwiek oprysku mogę zapomnieć... chyba że wezmę plecakowy opryskiwacz i będę łaził po polu po kolana w błocie i pryskał... wczoraj była ładna pogoda gadałem ze znajomym to gadał że jak by tak się utrzymała ze dwa trzy dni to by w końcu zasiał owies a teraz d*pa raczej już nie zasieje...

U mnie tez w ścieżkach woda stała ale tyle razy sie jeździ po ścieżkach ze jest tak ubite jak na drogach wiec w wodę i ogień nawet sie nie ślizgał

Rolnik z powołania:-)

1,360

U mnie dziś tak leje że jęczmień ozimy położyło