141

Odp: Wiosna 2013

Napewno da , przecież nie są idiotami żeby wysypać nawóż bezcelowo z resztą ma to odbicie w plonach 4-4,5 tony rzepaku to u nich standard.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

142

ja zaczynam załować ze rozsiałem nawozy, ale jak tacy powazni rolnicy sieja w snieg to znaczy ze jakis sens to ma

Rolnik z powołania:-)

143

ziemia pod sniegiem jeszcze wczoraj była rozmarznięta. Wiec powtarzam po raz kolejny.
Co za różnica czy śnieg czy deszcz? Śnieg się rozpuści i wsiąknie. Pajej jak u Ciebie nie ma śniegu więc Ciebie akurat rozumiem bo przy tych mrozach szlak może trafić zasiewy pszenicy.
Na pocieszenie ci powiem ze u mnie w ubiegłym roku 5-6 marca dałem azot na wszystko, na ryzyko. W ostatnich dnia marca poszedł kultywator i agregat siewny siałem całą pszenice od nowa. Kolejna dawka azotu poszła dopiero 8 maja. I jak na jarą po majowo /czerwcowej suszy miałem plon bomba 4,5t/h pszenica od chłopa siana 38 raz

144

Ja zrobiłem tak samo - mimo, że po zeszłorocznej zimie Muszelka była brązowa to ja jeszcze miałem nadzieję, że azot ją wskrzesi. Niestety - poszedł agregat i pszenica jara. Dawkę azotu na oziminę potraktowałem jako startową dla jarej i potem technologicznie jak zawsze. Plon średni powyżej 5,5 t/ha. Materiał siewny pozostawiał wiele do życzenia, ale siało się co było dostępne

U mnie napadało przez noc ok 10 cm śniegu. Rzepak prawie przykryty. Przez najbliższe dwie noce niby ma porządnie przymrozić - rzepak będzie pod kołderką czekał na wiosnę, a ona już tuż, tuż.....

145

kurde też chciałbym mieć taki plon z hektara sad u mnie jak pszenica  3 sypnie to jest ekstra plon...

146

krzychu to co ty masz za ziemie? ja z słabej 5kl. zbieram 4-6t pszenżyta. na 4b pszenica ozima średnio 6t bez wielkich nakładów.
Co do wiosny to już ja u nas w powietrzu czuć mino nocnego mrozu na poziomie -14 (szok).

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

147

Patrzę że ci którzy posiali nawóz na początku marca mogą wygrać, nie poszedł on na zmarzlinę tylko na ziemię przyłapaną nocnym przymrozkiem, w dzień się rozpuszczał i wchłaniał do roztworu glebowego. Wczoraj przeszedłem się po polu 10 - 15 cm śniegu, a ziemia to przmarznięta tylko 1 cm skorupką. Krzysiek pisał już o tym z jakiej ilości śniegu ile wody także przemieszczenia w głąb dużego nie będzie, no chyba że przyszły by jakieś ulewne deszcze.

148 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-03-13 12:45:44)

No właśnie, śnieg nie jest taki zły jak deszcz ulewny bo śnieg spokojnie sobie stopnieje i nie powymywa a jak deszcz fest da to może zmyć i do rowu... Chyba że nie ma rowów do spłynie do jakiegoś dołka w polu i kłosy tam będą jak wibratory Palikota smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

149

Bamreras. ziemie 5- 6 klasa trochę 7 i tzw. poza klasowej też  coś jest... mam parę kawałków 3 ale to zostawiam na kukurydzę resztę lepszej ziemi zajmują łąki... może więcej nawozisz że masz taki plon ? ja nie wiem... daję pod korzeń obornik ,wiosną saletrę i to wszystko... ciężko jest z dopłat na 15 hektarów kupić dość nawozu oprysku i paliwa na pozostałe 30 na które nie dostaje ani grosza...

150

krzychu u mnie 40pod dopłaty a całość 85 i też trza se jakoś radzić

E 516 na części
Telefon 695 076 269

151

jakoś ze radze ale np. nie kupie tyle nawozu co znajomy który masz 30 swojego i bierze dopłaty za całość.

152

Zawsze można wziaść na kreche :-). Czasami tak robie i wcale żle nie wychode na tym.

mdw

153

U nas tez tak jest 20 pod dopłaty, a 70 wszystkiego. Nawozy za gotówkę a środki na krechę na wrzesien do spłaty. Trzeba jakoś sobie radzić smile

154

http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl … zow#themed
mam nadzieje ze sie nie sprawdzi, bo zboze jare wysprzedałem

Rolnik z powołania:-)

155

chemirol daje długie terminy smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

156 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-03-13 18:11:33)

Ja bym wzioł bez pytania każdą ilość bez dopłaty,tyle jeszcze mnie stać ale co jak szkopy przyjeżdżaja biorą pole oddają dopłate, płacą podatek, i rzucają jeszcze sto euro do hektara, to o czym tu gadać.

mdw

157

chora pogoda w chorym kraju big_smile   PAnowie miałem chrapkę na pole  juz jej nie mam   7 kawałków po 15 ha a 40 licytujących ...     zgadnijcie do jakich stawek  czynsz będą bić big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

158

Doszło już do 2tys/ha?

159

jak by było  2 tysiące to  jeszcze bym     grubo myślał ...    minimum   6t z ha ...   hahah    ja sam bym  ten czynsz dobijał do 3-3.5t z ha ...  bo jeszcze by się karkulowało ...    a tu proszę ... pogadałem z jednym  z drugim   a 3 płaci   słupowi   taką sumę  że  włos sie jeży   bo to wcześniej  było jego pole ...  (obszarnik )  jak sie zakończy ten cyrk to to opisze ... warte nagłośnienia będzie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

160

...Polska

mdw