Odp: Uprawa jęczmienia jarego.
Śmiało siej !
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Uprawa jęczmienia jarego.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Śmiało siej !
A może chodzi o temperaturę. Rożne odmiany różnie znoszą przymrozki
To może być wytłumaczeniem. Kolega który handluje zbożem przywiózł z Czech patelnię pięknego jarego jęczmienia. Kupił go od niego również znajomy z którym mamy pola przez miedzę. Przymrozki go mocno przycięły, bardziej bladych w okolicy nie widać.
No właśnie nie wiem! Jesteście na pewno mądrzejsi w tej materii! W przyszłym tygodniu jak skończę siewy prosa to jadę z mikro i mam pytanie! Przy wydatku cieczy 250-300l wody na ha ile dołożyć mocznika?
??????????
ogólnie możesz worek 25 na ha ale temp. wody spadnie do ok.2-3*c i tylko późny wieczór
Dzięki za odp.
A mikro jakie polecacie? Bo u nas mają tylko maximusa.
Edytuj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stasiu nie troluj bo czytac przestane twoje posty!!!
A co ty tak ostatnio mnie podkreślasz?
Kiedy Grzegorz siałeś ten jęczmień? U nas z kolei jest inwazja skrzypionek, praktycznie wszystkie zboża musiałem pryskać.
Dokładnie to nie powiem, bo nie pamiętam. Na pewno nie najwcześniej. Ojciec siał wcześniej to ma ładniejszy. U nas grzyby mocno atakują. Myślałem, że nie chce rosnąć bo kwaśno, ale nawet na pryzmie po wapnie taki niski. Regulatory w jęczmieniu na bok, na to miejsce grzybowy z odżywką. Siałem koło 15kwietnia, ale dokładnie nie powiem.
To macie dużo wilgoci ...
Ale jęczmień! Musiałeś wcześni siać, istna gęstwina. Wilgoci nie brak, ale dopiero ten tydzień było ciepło w końcu. Jeździliśmy po traktor to 80km dalej było tak mokro, że woda na polach stała, a w drugą stronę susza.....
U mnie sucho, Żeby tydzień temu nie popadało to nie wiem co by było... Siany przed Wielkanocą
Mam 2 działki jęczmienia jarego Fariba 10ha i 2,5ha siane 16-18.04 i robi się on coraz bardziej żółty i dodatkowo takie czarne plamy dostał. Najszybciej objawiło się to na lżejszych placach. Dostał już raz strzała z mocznika, MgS, fosforu oraz mikro w oprysku. Co to może być i jak podratować go?
plamistość siatkowa, w każdym bądź razie to n pewno nie niedobory czegoś tylko grzyb..
Jak jęczmień ma już ości wystające to można skracać jeszcze etefonem?
Poniekąd nie ruszy jęczmienia, nawet po wykłoszeniu, ale ja nie sprawdzałem. także odpowiedzialności nie biorę.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Uprawa jęczmienia jarego.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo