Pajej napisał/a:koledzy mam propozycje kontraktacji jęczmienia browarnego po 560 netto cena w porównaniu do dzisiejszej ceny pszenicy wydaje sie ok, ale musze kupic od nich nasiona po 1900 netto dla mnie to szok.
Pytanie z czym sie je jeczmien browarny czym sie rózni od uprawy pastewnego? decyzje musze podjąc do 23 lutego
U mnie kontrakt jest po 610 netto a to i tak prawie 100 taniej niż rok temu. Temat nasion tak jak piszesz, do tego dochodzi specyficzna uprawa bo:
1 podstawa to uregulowane pH w kierunku zasadowym no i w ogóle badanie gleby, żeby wiedzieć co tam jest i co należy dołożyć,
2 ogólne nawożenie to ok 300 polifoski 8-24-24 i 100 kg mocznika wszystko przedsiewnie.(przeazotowanie grozi białkiem powyżej 11% i sporym problemem)
3 intensywna ochrona przeciw grzybom- widziałem jak pani sprawdzała próbkę, ryzyko niechronienia kłosa to w przypadku kontraktowanego browaru temat niedopuszczalny i nieopłacalny
4 dodawanie mikroelementów do zasilania dolistnego może mieć spory wpływ na wielkość i jakość plonu
5 browar ma b dużą energię kiełkowania i takie lato jak 2014 to katastrofa murowana i 100% porośniętego z kłakami na 2 cm
Koszty spore i ryzyko duże, temat dla ambitnych, odważnych i mających zapas gotówki, żeby w razie wpadki nie położyć gospodarki.
Jak chcesz robić i zarobić to skontaktuj się bezpośrednio z Malt Eropa https://pl.malteurop.com/nasza-grupa bo oni łykają wszystko i cena jest o 100 wyższa niż przez pośrednika no i dodatki są np za białko, a żaden handlarz Ci tego nie da. Życzę szczęścia, bo ono tutaj najważniejsze jest.
Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia