Odp: Uprawa jęczmienia jarego.
Tam dalej to się opala w słońcu. W oddali moje zabudowania
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Uprawa jęczmienia jarego.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tam dalej to się opala w słońcu. W oddali moje zabudowania
To co Koledzy robić? Szkoda mi tego Pola bo to 3,5ha. Co do orki to klasycznie a stanowisko mozaika IV-VI klasa. Zostawić naturze czy jechać z jakimś szokiem?
Zostaw. U mnie jak tak dalej będzie to tylko siano się będzie zbierać. Siałem drugą dawkę to ciągnika nie widać momentami... Sucho jak sku...
Pawciu w kwietniu u nas rzeka ma miejscami 25cm wody a koledze wysechł staw 0,5ha. A tak na serio mądrzy koledzy poradzicie coś?
Daj odżywek i tyle. U nas w studniach wody brak a co dopiero na polach.
No jest nie wesoło! Lokalne stawy OSP wyschły wszystkie a na łąkach torfowych jest popiół!
Glin "przykleja" się do korzeni i blokuje pobieranie składników pokarmowych. Przelec 2 razy z odżywka, jak korzenie pójdą głębiej powinno ustąpić.
Andrew89 jaką odżywkę polecasz i jaka dawka na ha?
Zrób mikro i makro elementową . Tj npks w jakimś proszku i podstawowa odżywka mikro z cynkiem i miedzią. Dawkę to wg zaleceń z powtórka za tydzień. Co nie znaczy ze to wyleczy, ale próbować trzeba . Mój jęczmień zaczął się krzewić.
Mój jęczmień po zlikwidowanym rzepaku:
Jaja jak berety! Mam pole 2ha w kawałku i wsiałem 1 ha mojego i 1 ha z centrali. Stanowisko malina. Mój jest piękny a z centrali żółknie tak jak na foto które wkleiłem wcześniej. Dodam, że stanowisko po maszynie zbierającej kamienie, czyli jak po zaje.....tej kopaczce bez orkowo! Nie wiem o co kaman! Do mikro polecacie mocznik? Jak tak to ile?
A na jakiej głębokości robiła zbieraczka ?
W "ręce" opadają" pisał że nawet 50cm
Czyli lipa straszna. Nigdy nie pozwoliłbym na taki " zabieg" na żadnym swoim polu
Tak dokładnie ale na tym samym polu jest mój jęczmień i jakby linijka odciął! Mój jest igła a z centrali szit się robi!
Czyli pod tym nowym materiałem były kamienie zbierane a pod Twoim materiałem nie ? Jeżeli tak to masz odpowiedź.A z tymi kamieniami to przesada . Pod Oława tak robili to przy mokrym roku kombajny do ziemniaków z ciagnikami po dach się zakopywały. Brakowalo budulca w ziemi i "spód " gleby był za grząski.
Nie pole całe było zbierane tyle, że pół mój materiał a pół kwalifikat
Wrażliwość na glin moze jest w różnym stopniu.
A może chodzi o temperaturę. Rożne odmiany różnie znoszą przymrozki
No właśnie nie wiem! Jesteście na pewno mądrzejsi w tej materii! W przyszłym tygodniu jak skończę siewy prosa to jadę z mikro i mam pytanie! Przy wydatku cieczy 250-300l wody na ha ile dołożyć mocznika?
Panowie mam pytanie, czy ktoś z Was praktykował tak późne siewy jęczmienia jarego. Muszę dodatkowo przesiać 5ha pszenżyta i nie wiem czy nie jest za późno? Może zrezygnować z jęczmienia na rzecz rzepaku jarego?
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Uprawa jęczmienia jarego.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo