Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Nie zanosi się na wzrost cen, choć cały czas mam nadzieję że cena wzrośnie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie zanosi się na wzrost cen, choć cały czas mam nadzieję że cena wzrośnie
Ostatnie 24 VI sprzedałem po 4,7 + vat ale mój odbiorca potrzebował pilnie dobrego towaru, były zaplanowane na 1 VII i waga nie była duża średnio 106,6 kg.
Co będzie jesienią ? to od jakiegoś czasu nieprzewidywalny rynek.
To masz dobrego odbiorcę. Pewnie jakaś ubojnia+masarnie+swoje sklepy... Tacy płacą najlepiej. Gdyby cena się utrzymała to nie licząc robocizny wychodze na 0, a za zboże skarmione wyjdzie około 600-650/tone. Nikt nie da tyle za paszówkę...
Do tego odbiorcy sprzedaje po kilku letniej przerwie od XI 2013 r ma on ubojnię świń i bydła bez masarni i własnych sklepów. Obydwoje z żoną obrotni ludzie, mają stałych odbiorców półtusz ale tylko wysoko mięsnych na rynek warszawski i tylko takie tuczniki kupują. Płatność 14 dni u nich nie przekraczalna, często za gotówkę też z vatem.
Ta kilku letnia przerwa o której wyżej pisałem to sprzedaż do właśnie takiego odbiorcy który ma ubojnię+masarnię+sklepy. Płacił nawet trochę lepiej, ale bywało i ponad 2 miesiące że czasami miałem i ponad 50 tyś u niego. Zaczął robić nie do końca przemyślane inwestycje cała czwórka dzieci z rodzinami żyła tylko z tego biznesu ojca i każdy ciągnął w swoją stronę. Rok kombinowałem jak tu wyrwać pieniądze i dać sobie z nimi spokój, parę forteli nawet się nie zorientowali że właśnie wyrwałem wszystkie pieniądze, a ja grzecznie podziękowałem im za współpracę.
Co te państwo wyprawia ? http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, … aid=1152ab
A u nas Heniu po 5,2 ale za "S". I jak waga tuszy za duża to 60 gr cena w dół i nie ważne ze będzie w klasie S... Chętnie bym odstawiał gdzie indziej ale w okolicy nie ma dobrej alternatywy. Heniu pod względem wypłaty chociaż jest pewny
Co te państwo wyprawia ? http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, … aid=1152ab
:nie_wiem: :crez:
ano lepiej grodzić się pastuchem niż wybić za w czasu szkodniki
Androl mam taką prośbę, mógłbyś tak orientacyjnie wyliczyć jaki jest koszt wyprodukowania prosiaka o wadze ok 15 kg?
Niema sprawy, ale za kilka dni, bo gorący czas w polu i chlewni. Jedno jest pewne, rzadko hodowcy prosiąt sprzedają je poniżej kosztów, często natomiast mają więcej na prosiaku od tego który go kupi i utuczy.
A jak duże stadko masz w ogóle u siebie?
20 Loch nigdy poniżej 400 tuczników rocznie od nich nie sprzedałem.
Powoli się zbieram za liczenie tych kosztów, tylko boję się że mi wyjdzie że do tej hodowli dokładam
No chyba nie dokładasz bo skoro od dwóch lat jest taka niska cena to jak przez ten czas miałbys dokładać to zaskurniaki już by się chyba skończyły
Laszek mi wychodzi tak około 100 zł/szt 20 kg, licząc paszę, oczywiście łącznie z tą dla loch, leki, prąd, wymianę loch, utrzymanie knura, nie doliczałem amortyzacji budynku.
Mało to czy dużo ?, debet w rachunku kilka lat temu zlikwidowałem i póki co nie widzę potrzeby odnawiania go.
Suszy w tym roku jednak nie odczuję, zboża z ubiegłorocznym zapasem spokojnie mi wystarczy.
Od maciory 20szt. Czyli 2 tys odchów prosiąt od 1maciory rocznie. Mi wychodziło też tyle tylko że od 1maciory nigdy nie udało mk się wyciągnąć więcej jak 16szt, a średnio to 14. 2000/14=142zł. A za 130 brutto kupuje warchlaki po 25kilo.... Jak kto ma dobry rozród to na tym wychodzi. Mi to się nie udaje, a na eksperymenty kasa się skończyła. Potrzebuje to dzwonie po okolicznych producentach i kupuje jakie chce i ile chce...
Od maciory 20szt. Czyli 2 tys odchów prosiąt od 1maciory rocznie. Mi wychodziło też tyle tylko że od 1maciory nigdy nie udało mk się wyciągnąć więcej jak 16szt, a średnio to 14. 2000/14=142zł. A za 130 brutto kupuje warchlaki po 25kilo.... Jak kto ma dobry rozród to na tym wychodzi. Mi to się nie udaje, a na eksperymenty kasa się skończyła. Potrzebuje to dzwonie po okolicznych producentach i kupuje jakie chce i ile chce...
2 tys odchodów hehe
Yoko czytaj że zrozumieniem... 2tyś pakujesz by dochować prosiaki od 1 maciory rocznie.
Androl czyli w Twoim wypadku wychodzi 1 kg prosiaka po 5 zł. Ja średnio płacę po 10 no jak pomarudzę to 8. Fakt że towar jaki kupuje to odpukać zdrowotność super
Po 30 kilku latach w produkcji wieprzowiny już prawdopodobnie nigdy do tego nie wrócę , z bydłem jakoś spokojniej i bezpieczniej się żyje .
Pogadamy za 1,5-2lata. Wieprz może dużo nie zyska, ale bydło będzie luzem po lasach biegało. W przeciągu 3kwartałów pogłowie bydła opasowego wzrosło o około 15%, świnki dalej tendencja spadkowa.....
Jak dla mnie pułk mam cene powyżej 4zł netto na kilogramie to będę trzymał bo poślad ktoś musi zjeść....
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo