241

Odp: Lato 2013

to ja też się dorzucę do wspomnień. a mianowicie pamiętny poniedziałek 12.08 mamy na 12:30 odstawić jęczmień browarny 24 km ode mnie do Strzelina, wyjazd o 11 i 2 km przed elewatorami kapec w przyczepie, później na placu rozrusznik się zawiesił. to dop początek, powrót do domu i znowu kapeć tyle że tym razem w ciągniku z przodu, o 16 zacząłem kosić pszenice i tak sobie kosiłem do 20 aż nagle hydraulika zamarła.... nic nie chodzi. patrze że paski są, zaglądam do filtra - czysty, to sciągam paski a koło pasowe na pompie kręci się jak karuzela, wymontowałem i do domu, rozebrałem i okazało się że na wieloklinie się wyrobiło , to 2 spawy i w pole, ale 2 h w plecy. na dodatek po 22 narzyczona dzwoni że jej tłumik odpadł zaraz za kolektorem..... noż kur....a mać takiej kumulacji nigdy nie miałem

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

242

ja dziś uważam  oficjalnie za zakończenie u siebie żniw smile i jeste z tego powodu niezmiernie szcześliwy smile)
jeszcze mi chyba tylko gryka dokoszenia wyskoczy ale to  jjuż inna bajka

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

243 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-08-16 22:07:56)

Ja wjechałem dziś ciąć owies na ugorze w okolicach 3t na stanowisku po życie 5,5-6t można się cieszyć. Strasznie wolno idzie bo jedynka i lekko na przyspieszaczu ale.....
bez przygód się nie obeszło urwałem kosę godzina w plecy... a i jeszcze w wózku od hederal lampy odpadły 
Wojtasowi gratuluję a pozostałym życzę powodzenia....

244

U mnie tez przygody.Dwa kombajny,a kosi jeden.Biegam od jednego do drugiego.Zapowietrzaja sie te zlomy,to bagnet,to zyletka,to linka od gazu-raz w jednym,pozniej w drugim,wytrzasacz sie urwal,jak zdjalem jeden,to przy kazdym cos bylo do zrobienia,klin na kole od podajnika klosowego-podajnik na stol,to chlodnica cieknie,to silownik cieknie,a w sklepie nie ma reperaturek,rozrusznik padl,i wiele innych drobnostek,ktore *** moja psychike.
Od wtorku dwie 512 wykosily 20 hektarow. W takim tempie,to ja europy nie dogonie..........

245

Żniwa zakończone zostało 3ha gorczycy na poplon. Plon z jarej pszenicy ok5t z ha ładnie jak na nasze warunki. Graty ładnie się spisywały i dobrze te żniwa szły opłacało się posiedzieć przy nich przed żniwami.

246

piotreknnn napisał/a:

Od wtorku dwie 512 wykosily 20 hektarow. W takim tempie,to ja europy nie dogonie..........

Ty się nie trap, ja zatarty silnik składam i może jutro będzie w kombajnie, a jeszcze ponad 25 ha pod kosę, Co nas nie zabije to nas wzmocni big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

247

ja tydzień temu wymieniałem uszczelniacze na siłownikach wariatora, wczoraj znowu poszły się je..ać 

kapuściane głąby robią kutwa z prezerwatyw używanych te oringi

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

248

U nas chociaż pogoda dobra a jak u was. Daje Wam radę wykosić? My właściwie czekamy z nadzieją na deszcz. W lubelskim dookoła lało a nam nasza Wyniosłość Giełczewska odpycha chmury. sad

249

No do jutra wieczora ma być pogoda. Potem jakś mrzawki czy cus. Jade zaraz kończyć presować słome i później w mieszanki kombajnem udeżam. Zostało mi w sumie około 12ha

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

250

No, żniwa u mnie zakończone, nie namłóciłem dużo przez grad, ale 514-ka spisała się na medal, żadnej awarii, nawet miałem obawy co do silnika który kupiłem i pochodził z samochodu, ale nie grzeje się i ciśnienie na gorącym 4,5 atm ,zero dymka, pali od strzała i oleju nie bierze, muszę przyznać że gdybym miał drugi raz kombajn kupić to tylko Fortschritt smile

251

Ja już o żniwach nie pamiętam,poplon już rośnie,też przygody były:pęknięta miska olejowa,zalało pasy,stanęły wytrząsacze i efekt wiadomy,ale dałem radę. Tylko te ceny zboża.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

252

Ja również po żniwach .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

253

Ja też po żniwach i powiem że 514 to dobrze przemyślany sprzęt przez całe żniwa wymieniłem 5 nożyków na kosie i jedne zabezpieczenie seger bo mi w agromie dali rozmiar większy i po 2 godzinach spadł dobrze że zajrzałem w katalog i kupiłem drugi a ten do kosza bo by była powtórka.Poplony prawie posiane więc idzie bezrobocie.Dla tych co koszą życzę dobrej pogody i bez awarii pracy.Siemka.

254

u mnie pole żyta się intensywnie broni przed skończeniem, idzie powoli ale jako rekompensata to super plon. poszła mi dziś tulejka gumowa w kosie i klin na ślimaku od kłosowewgo się zerwał. Ogólnie to jestem zadowolony z 514 tylko z racji że kupiony w same żniwa to nie było kiedy go przejrzeć.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

255

Grzegorz89 napisał/a:

Żniwa zakończone zostało 3ha gorczycy na poplon. Plon z jarej pszenicy ok5t z ha ładnie jak na nasze warunki. Graty ładnie się spisywały i dobrze te żniwa szły opłacało się posiedzieć przy nich przed żniwami.

A co ty z tą gorczycą zrobisz? bo ja sie zastaniawiam czy nie zasiać dokładnie 3ha by coś w płodozmian wcisnąć  ( do rzepaku mnie nie ciągnie)

256

Krzysiek kukurydze siej smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

257

Ja bym proponował jednak rzepak...

mdw

258

ja od dziś też po żniwach ale z "małymi" niespodziankami. W ciągniku brakło mi ładowania, a podczas rozładunku przyczepy do dmuchawy wyciekł mi olej z siłownika i zero hydrauliki w ciągniku. Obawiam się że pompa mogła długo chodzić na sucho sad

259

Ja Skończyłem W Środę Wieczorem Ale Sezon Awaryjny Urwany Targaniec 6 Bagnetów 20 Nożyków Nowa Główka  Do Kosy Wodzik Skrzyni Biegów Pęknięty Przewód Paliwowy, A Wszystko Było Sprawdzone Przed Sezonem .u Sąsiadów Też Kombajny Więcej Stoją Niż Koszą ,u Kolegi Na Polu W 20 Minut Padły Dwa Kombajny Które Przyjechały Na Usługę  Najpierw Pierwszy  Potem Jechał Z Pola Sąsiad I Poprosili Go By Skosił Zgodził Się I Ukosił 50 Metrów I Też Padł, U Innego  60 Arów E-516 Kosiła 3 Godziny Tak Się Psuło Czyli Sezon Awaryjny Całe Szczęście Już Skończony

260

Krzysiek napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

A co ty z tą gorczycą zrobisz? bo ja sie zastaniawiam czy nie zasiać dokładnie 3ha by coś w płodozmian wcisnąć  ( do rzepaku mnie nie ciągnie)

Posiane mamy żeby nie kupować nasion na poplony. Poza tym  cena u nas jest 2.5-3zł za kilo, także może lepiej wyjdzie się na tym jak na rzepaku. Uprawa praktycznie ta sama co rzepaku, i stanowisko nawet moim zdaniem zostawia lepsze niż rzepak. Z racji że mniej wydoi pole. Takie moje wrażenia. W zeszłym roku miałem 4 ha zasiane na płodozmian sprzedalem po 2zł/kg. Najbardziej mnie wkurza w tym całym interesie "użerka" z tymi handlarzami.