21 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2013-07-03 09:12:22)

Odp: Lato 2013

Krzysiek napisał/a:

od cwaniaczek z wielkopolski ..... wink
A jak sypał?

Sypał tak sobie wink
Dokładnie ten kawałek miał 0,75 hektara i był 3 pełne zbiorniki

22

Sławku a skąd jesteś dokładnie? U mnie jęczmień jeszcze miękki

E 516 na części
Telefon 695 076 269

23

Międzychód

24

No to u Was to jest jednak wcześniej, ja to całkiem północ WLKP

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Ja dziś jak byłem w Licheniu to kosili tam żyto bajzonem mały kawałek, jak wracałem obwodnicą Wrocławia to jakieś 10 km przed Wrocławiem młócili jęczmień claasem medionem tak z 4ha czyli powoli rusza sezon żniwny .

26

No moja mama tez była dzisiaj w licheniu i mówi ze po drodze masa zboża leży plackiem, żyta, jeczmienie , pszenice.....
U nas jęczmień ozimy zółty a rzepaki zaczynają zółknąć.

27

byłem dziś na swoim jęczmieniu ...  potrzebuje tydzień słońca ...  ale tak czy siak musze randapu dać bo cholerna dzierżawa i nie moge sobie z perzem poradzić .... rzepak  robi sie brązowy  więc około środa -sobota randap ,,,, wracając do domu stanołem  z ciekawości na jęczmieniu znajomego ...  ze 2 dni słońca i gotowy ... dzis miał z 17% więc jest już prawie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

28

Wczoraj skosiliśmy resztę jęczmienia dzisiaj zebraliśmy słomę i małe żniwa na boku

29

jak sypie orientacyjnie?  i jaka cena w skupie ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

30

No właśnie niektórzy mają sporo nakoszonego jak wracałem znad morza to się troszkę wystraszyłem bo kosili na całego jak bym tam miesiąc balował ale jednak u nas spoko w lipcu raczej nie będzie azot trzyma i słoma zielona jak na trawie.

31

Na jęczmień przyszedł po prostu czas, u nas w sobotę naokoło kombajny huczały ja zacząłem dziś jutro skończę, pszenżyto na tym samym polu obok zielone jak ruta.

Z rzepakami kiedy startujecie ?

33

Ja dziś z tego kombajnu co mi będzie kosił wydłubałem silnik ( Z056) UFF!! poszło nieźle ale czy do niedzieli wróci na miejsce to nie wiem ale u mnie wszystko jeszcze zielone więc mam czas.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

34

he he... to widzę jamir że też walczysz z bajzlonem.. ja się pierd.. już 4dzień. i  to tylko po to by coś tam dokręcić coś wyklepać, podprostować. Bo do wymiany to mało co....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

35

U nas dzisiaj pierwszy kombajn wiechał (bizon) i koszą jeczmień zimowy, na jare to jeszcze z dwa tygodnie

36

Mój rekord stoi jeszcze przezbrojony do kukurydzy i nawet nie wiem kiedy się za niego wezmę bo buduję teraz dom ,ale pewnie zarwę jedną niedzielę i wszystko doprowadzę w kombajnie do ładu .

37

mój chociaż pusty stoi po kukurydzy smile i tak samo mam budowę w międzyczasie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

38

U nas wszyscy jęczmień już skosili, dzisiaj skończyłem jęczmień sąsiadowi bo jego bizon zastrajkował

39

u nas zaczeli i dali spokój mokry .. do tego teraz chwilowa burza przeszła ... może coś w weekend pójdzie

40

Ja też dziś rozpocząłem sezon 2013.Skoszone 4 ha jęczmienia ozimego.Plon około 7 ton  z ha