401

Odp: Wiosna 2014

U mnie kolejna pompa idzie i zimno pewnie z gradem.... Przypomniałem sobie jak na wiosnę gadałem ze znajomym na temat suszy majowej, w tym roku ma inne znaczenie.

402

błyska się ale daleko i chyba przejdzie bokiem

403

Patrząc na prognozy długoterminowe, przewidywanego suchego roku przynajmniej u mnie nie widać. Jest natomiast na pograniczu mokrego i idealnego co do rozkładu opadów.
Powrót do rzepaku po kilkunastu latach przerwy zacząłem od dwóch najsłabszych, najsuchszych działek, póki co dzięki temu że rok jest mokrawy wychodzi na to że była to słuszna decyzja.

404

Krzysiek u mnie koło 5 nad ranem spadło koło 10l/m

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

405

A mi tak mało ze nawet nie strawdzałem ile dokładnie. 2-5 I na jakiś tydzień musi starczyć

406

Umnie całą noc lało mam mieszkanie na poddaszu tak grał deszcz ze spać nieszło  a wody tyle nalało ze pola pozalewane

407

Pogoda wyśmienita  deszczu zero temperatura 25 stopni. Sianko zebrane bez kropli deszczu i przy niewielkim nakładzie pracy, w przeciwieństwie do zeszłego roku.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

408

Z dużej chmury mały deszcz 2l

409

u mnie dzisiaj nic ale od piątku z 25 litrów napadało co najmniej

mdw

410

Tydzień upałów no i przepały zaczęły się pokazywać, pierwszy raz tej wiosny. Zapowiadane deszcze do mnie jeszcze nie dotarły, w Ciechanowie do którego mam 10 km w linii prostej, wczoraj była godzinna ulewa.

411

u mnie tez sa place juz takie

mdw

412

Krzysiek co tak słabo? W sobotę u mnie przeszła jedna fala to w 20minut spadło około 30-40l/m a wieczorem zaczęło poprawiać i przez 4godziny spadło kolejne 20l/m.
Ziemiami z lekka wypłukałlo. Na jutro kolejne burze zapowiadają....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

413

Oby cos przylazło.
U nas sucho trza sołtysa opieprzyć. Ktoś winny byc musi.
A poważnie to dla moich okolic na najbliższe dni nie przewidują deszczu no ale cuda się zdarzają moze jakaś chmura w końcu tu się spuści a nie obok. Puki co nadchodzi słonaczne ochłodzenie....

414

androl napisał/a:

Tydzień upałów no i przepały zaczęły się pokazywać, pierwszy raz tej wiosny. Zapowiadane deszcze do mnie jeszcze nie dotarły, w Ciechanowie do którego mam 10 km w linii prostej, wczoraj była godzinna ulewa.

u mnie było widać tylko krople na ziemi, nie zmoczyło wcale...

415

Krzysiek ja myślę plebana opierdzielić za brak deszczu wink

416

jak sie modlicie tak wam pada.
u mnie w sobotę 16mm w kwadrans troche wiało ale bez strat.

417

W zeszłym tygodniu w moich okolicach przeszło takie gradobicie, i coś często ten grad się pojawia.
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc … amp;Ref=PH
na szczęście kilometr od moich pól, pogoda szaleje.

418

u mnie w gminie szykują się chyba na armagedon. Kilkadziesiąt straży z łódkami i pontonami się porozstawiało, w powiecie cała murawa na stadionie boiska zastawiona wozami strażackimi. Oby scenariusz jaki zapowiadają się nie sprawdził.

gg 5118068

419

Obejrzałem własnie prognozę na 2 tygodnie. Prawdopodobnie ani kropli......
A dziś ominęły mnie 2 chmurki,  na kaszubach padało  i u nas po kropiło ale tak ze wycieraczki nie byly potrzebne.
Piździ jak cholera i zimno. Chociaż temperatura jest znośna.....

420

U nas znowu chmury poszły bokiem, na szczęście bo takich to nie chcę.... Jeszcze takich ciemnych chmur na przemian z siwymi nie widziałem. Dwie chmury się ścierały z obu pioruny biły a ja na pagórze pryskam... dobrze że tylko trochę kapnęło, i przeszła bokiem bo nic dobrego nie niosła...