Odp: Wiosna 2014
W zeszłym roku siałem mieszankę pod koniec lutego i wydawało to mi się bardzo wcześnie ale 20, u nas cisza nikt na razie się nie rusza w pole
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W zeszłym roku siałem mieszankę pod koniec lutego i wydawało to mi się bardzo wcześnie ale 20, u nas cisza nikt na razie się nie rusza w pole
U nas w polu na razie epoka lodowcowa .
kizeryt ?? a po co się go sypie? Sarast ja też nie jestem z tej epoki
Podobno jęczmień jary lepiej się krzewi gdy pierwsze listki przymarzną, news od specjalistów z dni pola w Strzelcach.
byłem dziś na rzepaku i wyrwałem roślinę i widać że już ruszyła .... rozłamuje ściskam i soki wypływają .... więc w poniedziałek z nawozem a koło środy jak nic się nie zmieni sieję owies i chyba jęczmień ..
U mnie ziemia zamarznięta, jeszcze z tydzień czekam. Aczkolwiek dzisiaj już czuć wiosnę w powietrzu
Do mnie przed chwilą zadzwonił kolega, że sieje na rzepak sól potasową + polifoskę 21, dla tego że wcześniej do niego zadzwonił kuzyn z pod Ciechanowa że zaczyna siać.
Wyścig się zaczął, ja za parę dni też pewnie ruszę, tylko muszę nowy rękaw przykręcić do swojego vicona.
wyścig dobrze to ująłeś.
co niektórym proponuje pitstopa!!
ja w poniedzialek zaczynam z nawozami.byle nie padalo.
to może już kombajny smarować i hejaaa :uuuu:
dziś ściułkowałem porzeczkę 1,3 ha w 2 dni jeszcze 2 dni roboty i plantacja będzie gotowa do sezonu łącznie 4 ha. I tak łażę i robię no widzę ze ptactwo wróciło gęsi latały jak opętane. Przed chwilą obejrzałem sobie prognozę na tydzień i powiem wam że to wygląda identycznie jak rok temu. temperatury od 0 do 10 i tak gdzie zwykle pada - południe to bedzie padać a tam gdzie suszy czyli północ - pomorze bedzie suszyć.... bierzcie się za robotę...
Na slasku juz jecz mień sieja a u mnie ziemia pusciła na 3 cm. po miedzieli pomysle o nawozach
u mnie tylko patrzeć jak wszyscy wtargną na pola ,łącznie ze mną, w końcu coś się będzie dziać...
U nas zapowiadaja od jutra cały tydzień deszczowy.
Szwagier z teściem był na flaszce ......
Tu sypią tam sypią a ty? (do mnie)
No ja mam prawie wszystko...
O k ......
ja zastanawiam się co robic ziemia jest odmarznieta tylko na kilka cm. jutro jeszcze mogłbym wysiać saletrosan na rzepak a pjurtze zapowiadając cały dzień deszczu i czy jest sens sypac nie wypłucze azotu? w kolejnych dniach temp ok 5st noce bez przymrozków
A ja tam się nie będę spieszył Przyjdzie na wszystko czas, myślę w marcu dopiero wyjść,jak się pogoda wyklaruje.
popieram
Do marca niespełna tydzień wiec i tak nie zostało za duzo czasu. Ja od nastepnego poniedziałku jak sie nic nie zmieni ruszam z nawozami i obornikiem.
Ja dzisiaj zorałem 3 hektary , z nawozami jeszcze czekam.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 34 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo