541 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2015-02-20 19:19:56)

Odp: Wiosna 2014

W zeszłym roku siałem mieszankę pod koniec lutego i wydawało to mi się bardzo wcześnie ale 20, u nas cisza nikt na razie się nie rusza w pole

542

U nas w polu na razie epoka lodowcowa .

543

kizeryt ?? a po co się go sypie? Sarast ja też nie jestem z tej epoki

544

Podobno jęczmień jary lepiej się krzewi gdy pierwsze listki przymarzną, news od specjalistów z dni pola w Strzelcach.

545

byłem dziś na rzepaku  i wyrwałem  roślinę i widać że już ruszyła .... rozłamuje ściskam i soki wypływają .... więc  w poniedziałek z nawozem a  koło środy jak nic się nie zmieni sieję owies i chyba jęczmień ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

546

U mnie ziemia zamarznięta, jeszcze z tydzień czekam. Aczkolwiek dzisiaj już czuć wiosnę w powietrzu

mdw

547

Do mnie przed chwilą zadzwonił kolega, że sieje na rzepak sól potasową + polifoskę 21, dla tego że wcześniej do niego zadzwonił kuzyn z pod Ciechanowa że zaczyna siać.
Wyścig się zaczął, ja za parę dni też pewnie ruszę, tylko muszę nowy rękaw przykręcić do swojego vicona.

548

wyścig dobrze to ująłeś.
co niektórym proponuje pitstopa!!

549

ja w poniedzialek zaczynam z nawozami.byle nie padalo.

550

to może już kombajny smarować i hejaaa  :uuuu:

551

dziś ściułkowałem porzeczkę 1,3 ha w 2 dni  jeszcze 2 dni roboty i plantacja będzie gotowa do sezonu łącznie 4 ha.  I tak łażę i robię no widzę ze ptactwo wróciło gęsi latały jak opętane. Przed chwilą obejrzałem sobie prognozę na tydzień i powiem wam że to wygląda identycznie jak rok temu. temperatury od 0 do 10 i tak gdzie zwykle pada  - południe to bedzie padać a tam gdzie suszy czyli północ - pomorze bedzie suszyć.... bierzcie się za robotę...

552

Na slasku juz jecz mień sieja a u mnie ziemia pusciła na 3 cm. po miedzieli pomysle o nawozach

Rolnik z powołania:-)

553

u mnie tylko patrzeć jak wszyscy wtargną na pola ,łącznie ze mną, w końcu coś się będzie dziać...

554

U nas zapowiadaja od jutra cały tydzień deszczowy.

555

Szwagier z teściem był na flaszce ......
Tu sypią tam sypią a ty? (do mnie)
No ja mam prawie wszystko...
O k ......

556

ja zastanawiam się co robic ziemia jest odmarznieta tylko na kilka cm. jutro jeszcze mogłbym wysiać saletrosan na rzepak a pjurtze zapowiadając cały dzień deszczu i czy jest sens sypac nie wypłucze azotu? w kolejnych dniach temp ok 5st noce bez przymrozków

Rolnik z powołania:-)

557

A ja tam się nie będę spieszył Przyjdzie na wszystko czas, myślę w marcu dopiero wyjść,jak się pogoda wyklaruje.

558

popieram

Fortschritt zt 423 a razy 2

559

Do marca niespełna tydzień wiec i tak nie zostało za duzo czasu. Ja od nastepnego poniedziałku jak sie nic nie zmieni ruszam z nawozami i obornikiem.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

560 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-02-23 17:42:51)

Ja dzisiaj zorałem 3 hektary , z nawozami jeszcze czekam.

mdw