561

Odp: Wiosna 2014

Popoptrzyłem w zapiski rok temu z N na rzepak jechałem 25 lutego i to przewazyło.
Dzis rozsiałem 1/2 częśc pierwszej dawki n na rzepak tj wysiałem 200kg/ha saletrosanu jak bedzie pogodz to pod koniec tygodnia posypie jeszcze 150kg saletry, ale zapowiadaja deszcze i dobrze bo such jak diabli, takiej suchej wiosny to jeszcze nie pamietam

Rolnik z powołania:-)

562 Ostatnio edytowany przez zorak (2015-02-24 09:14:44)

Pajej jakiej wiosny ? do wiosny to jeszcze hoho co najwyżej jest sucha zima

gg 5118068

563

Ja żałuję że w sobotę nie posiałem na rzepak soli potasowej i polifoski 21, teraz puściło według prognoz na 2 tyg prawie codziennie niewielkie opady, praktycznie bez nocnych przymrozków.

564 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2015-02-24 14:40:08)

U mnie nie widać było zeby siali nawozy na rzepaki.. A błota po kostki.. A ja się bawię z drzewem.. 3 tygodnie z tatą i co powiecie na ile starczy tyle opału ( to nie wszsytko wink )  Dziadko dyrygent big_smile

http://i60.tinypic.com/k1swfk.jpg
http://i58.tinypic.com/2wmhpjc.jpg

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

565

ja dziś posiałem owies ... kurzy się za siewnikiem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

566

Ja chyba jutro rusze na rzepak z polifoską 21, koło mnie prawie wszyscy już siali po rzepakach.

mdw

567

ja już bym posiał ale siewnik pier muszę jakiś kupić  bo niestety żadnego w tym momęcie nie posiadam big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

568

wojtas napisał/a:

ja dziś posiałem owies ... kurzy się za siewnikiem

Na polu to na razie w gumowcach nie da rady bo takie błoto .

569

Ja wczoraj wjechałem na pole Fordem z dwoma D-83 z obornikiem i było jak po szosie , a dziś musiałem rozpinać i było trochę walki, przez noc  rozmarzło.;)

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

570

Ja wczoraj wysiałem siarczan na rzepaki. Na polu, na którym co roku wiosną było mokro i robiłem koleiny teraz jest tylko ślad od protektora....

571

rudomenes niemozliwe ja w tym roku byłem szybszy w rzepaku, bo w poniedziałak dałem saletrosan. Jak mi radzisz kiedy dosypać mu saletry, bo 200kg saletrosanu to stanowczo za mało na pierwsza dawke. no i kiedy z N na pszenice?

Rolnik z powołania:-)

572

Papej ładuj co masz i nie czekaj....
Ja jutro jade po nasiona owsa. Popatrze w niebo i w komputer przyszły tydzień sieję.. chyba

573

Ja uzupełnię pierwszą dawkę azotu wtedy jak będzie w dzień ok 10 stopni ciepła. Patrząc na moje prognozy pogody to u mnie po niedzieli ma być znaczne ochłodzenie. W dzień po 3-4 stopnie a w nocy nawet do -5.
A z siarczanem się spóźniłem o kilka dni, bo mnie Pani z Agroloku lekko wyrolowała....

574

Wczoraj syplem polifoske z siarką na rzepak po 300kg/ha , dzisiaj jade z mocznikiem po 150 kg, to bedzie jako pierwsza dawka, pszenice sobie narazie odpuszczam , w nocy jednak przymrozki .

mdw

575

ja dzis posiałem polifoskę pod jęczmień ... i zajechałem i zapodałem pszenicy po 100 mocznika i rzepak  troszkę dostał ... ale kurde chyba wiosna już bo baźki kwitną

576

U nasz pszczoły latają

577

Ja dziś uprawiałem do siewu bez orki pod jęczmień po kukurydzy. Ładnie szło i pole też jak dla mnie wygląda zadowalająco. Resztki ładnie się wymieszały.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

578

Odemnie gościu kupił 3 tony pszenicy jarej i dzisiaj ją posiał...

579

http://www.twojapogoda.pl/polska/dolnos … a/16dniowa - z tej prognozy wynika że u mnie trochę zimy w przyszłym tygodniu. A jutro miałem jechać z azotem na pszenice i żyto. Teraz już zgłupiałem.

580

u mnie podobnie pokazują, ja na zboza jeszcze nie sypie.

mdw