Odp: Hodowla kur niosek.
Teoretycznie 80 kur niosek.Ale jak masz mamę, babcię, siostrę, brata ,dorosłe dziecko ,ciocię ,wójka itp to X 80. To tak podobnie jak z dużymi fermami a nawet lepiej bo kury nie mają paszportów i kolczyków.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla kur niosek.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Teoretycznie 80 kur niosek.Ale jak masz mamę, babcię, siostrę, brata ,dorosłe dziecko ,ciocię ,wójka itp to X 80. To tak podobnie jak z dużymi fermami a nawet lepiej bo kury nie mają paszportów i kolczyków.
Teoretycznie więcej niż 50 jajek dziennie to dział specjalny i w związku z tym ZUS.
Nie...
Tylko zdrowotne sie placi. Ale nie pamietam ile .zalezy od wielkosci produkcji. Ale dalej w KRUS.
Dzialy specjalne to tez podatek do skarbowki . Pare groszy . Za 250 tys sztuk kurczaka rocznie place jakies 300 zl miesięcznie
nie wiem z tymi kurami to chyba jakieś wakacje mają ... bo u nas również ostatnio krucho znaczy się od świąt ...
jest z 60-70 kur a jajek jak dobrze szło to 30-40 dziennie a teraz 15-czasami 20 ... a czasami 5 ... to chyba jakis zastój zimowy mają ... a jaka schodzą ...
po ile sprzedajecie ? u nas idą jak leci po 70gr
nie wiem z tymi kurami to chyba jakieś wakacje mają ... bo u nas również ostatnio krucho znaczy się od świąt ...
jest z 60-70 kur a jajek jak dobrze szło to 30-40 dziennie a teraz 15-czasami 20 ... a czasami 5 ... to chyba jakis zastój zimowy mają ... a jaka schodzą ...
Wojtku kurku przeszły tak zwany stan spoczynku (przepierzenie) robi się to zazwyczaj po intensywnej produkcji przepierza stada najpierw brak paszy, wody same witaminy i najsłabsze sztuki maja paść reszta się odmłodzi i zregeneruje i za 3 -4 tygodnie znowu wrócą do poprzedniej cyklu produkcyjnego. Tak to mniej więcej wygląda na dużych fermach przemysłowych Twoje tak samo tyko w mniejszym stopniu muszą się zregenerować i wszystko wróci do normy.
Mają zimową depresję, nie doceniasz ich poświęcenia. Przytul, pogłaskaj, dobre słowo i miła muzyka, wieczorem świeczka, jakieś kino... javascript:insert_text(':dance:',%20'');
Widzę Marku że szczęśliwie wróciłeś głowa pełna pomysłów i nowych rozwiązań w uprawie.
Ale jaja! Dzisiaj jedna u mnie pobiła rekord. W wieku niecałych 23 tygodni zniosła jajko 105 gram i przeżyła 😉
Dosłownie jaja.
Struś ją zgwałcił?
Nic się nie chwaliła... A jednak nie przetrwała
Żniwa jajeczne w pełni. Kury nie nadążają znosić. Ja nie wiem, że te ludzie takie nie nażarte... Ale jak dla mnie bardzo dobrze, można stadko powiększać 😁
po ile szt. u nas po 70 gr. rynek nasycony
U nas 80gr. Ludzie jeszcze ciepłe spod kur biorą.
L po 80gr. M po 60. Dodatkowo z żoną wprowadziliśmy taką swoją wielkość M+, od 60 do 64 gram. I ta M+ idzie po 70 gr. U mnie we wsi muszę trochę lepiej się wbić ze zbytem bo jednak ludzi trochę jest, szczególnie w blokach pegieroskich
Królu jajeczny pokłony
z domu sprzedaję po 1zł i stali odbiorcy przez cały rok - głównie z miasta. Przyjeżdżają i od razu patrzą jak kury są chowane, a że mają hektarowy wybieg to klienci się cieszą że jaja typowo ekologiczne.
U mnie też bardzo dużo osób orzyjezdza, za 100 kur zawsze to jakos dodatek. Może warto powiększyć stado ale strach że zostanę z jajkami bo nie będzie komu ich kupić
własnie, tak na 100 kurek to jakiej wielkosci kurnik i jaki wybieg?
Pasza chciałbym naturalna tj zboże kuku do tego kreda i co jeszcze, ale wolałbym bez gotowca. Od zielononóżek to jajka po 1zł dla mnie bomba
Na 100 sztuk to 20m2 wystarczy. Na jedną ścianę daj grzęde. Do tego gniazda. Jedno poidło dzwonowe wystarczy i ze dwa paśniki takie koło 20 kg. Zielonanóżka to tak słaba wydajność. Ja mam rose1. Teraz mi się przepierzają ale stopniowo to wydajność też mniejsza a jak było w pełni to było 85%. Pasza to pszenica, pszenżyto, kukurydza, kreda, soja, koncentrat no i bardzo ważny olej. Co ddrugi dzień witB do wody. W nośności to 16 godzin światła. Przy odchowie to najpierw krótki dzień, ciemnia i czerwona żarówka w nocy. Z czasem wydłużanie dnia... A co do wybiegu... tyle żeby było. Tylko choroby kury mogą złapać. Ale w razie jak by kto się pytał to jest? Jest! Wiesz o co chodzi
PAjej twój pierwszy wątek usunięty ... a tu masz większość odpowiedzi
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Hodowla kur niosek.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo