21

Odp: Hodowla kur niosek.

Teoretycznie 80 kur niosek.Ale jak masz mamę, babcię, siostrę, brata ,dorosłe dziecko ,ciocię ,wójka itp to X 80. To tak podobnie jak z dużymi fermami a nawet lepiej bo kury nie mają paszportów i kolczyków.

22

MAREKPE napisał/a:

Teoretycznie więcej niż 50 jajek dziennie to dział specjalny i w związku z tym ZUS.

Nie...
Tylko zdrowotne sie placi. Ale nie pamietam ile .zalezy od wielkosci produkcji. Ale dalej w KRUS.
Dzialy specjalne to tez podatek do skarbowki . Pare groszy . Za 250 tys sztuk  kurczaka rocznie  place jakies 300 zl miesięcznie

23

nie wiem z tymi kurami to chyba jakieś wakacje mają ... bo u nas również ostatnio krucho  znaczy się od świąt ... 
jest z 60-70 kur a jajek  jak dobrze szło to 30-40 dziennie a teraz 15-czasami 20 ...  a czasami 5 ...  to chyba jakis zastój  zimowy mają ... a jaka  schodzą ...
po ile sprzedajecie ?  u nas idą jak leci po 70gr

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

24

wojtas napisał/a:

nie wiem z tymi kurami to chyba jakieś wakacje mają ... bo u nas również ostatnio krucho  znaczy się od świąt ... 
jest z 60-70 kur a jajek  jak dobrze szło to 30-40 dziennie a teraz 15-czasami 20 ...  a czasami 5 ...  to chyba jakis zastój  zimowy mają ... a jaka  schodzą ...

Wojtku kurku przeszły tak zwany stan spoczynku (przepierzenie) robi się to zazwyczaj po intensywnej produkcji przepierza stada najpierw brak paszy, wody same witaminy i najsłabsze sztuki maja paść reszta się odmłodzi i zregeneruje i za 3 -4 tygodnie znowu wrócą do poprzedniej cyklu produkcyjnego. Tak to mniej więcej wygląda na dużych fermach przemysłowych Twoje tak samo tyko w mniejszym stopniu muszą się zregenerować i wszystko wróci do normy.

25

wojtas napisał/a:

Mają zimową depresję, nie doceniasz ich poświęcenia. Przytul, pogłaskaj, dobre słowo i miła muzyka, wieczorem świeczka, jakieś kino... javascript:insert_text(':dance:',%20'');

26

Widzę  Marku że szczęśliwie wróciłeś głowa pełna pomysłów i nowych rozwiązań w uprawie.

27 Ostatnio edytowany przez Laszek (2018-06-08 15:45:48)

Ale jaja! Dzisiaj jedna u mnie pobiła rekord. W wieku niecałych 23 tygodni zniosła jajko 105 gram i przeżyła 😉

E 516 na części
Telefon 695 076 269

28

Dosłownie jaja.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

29

Struś ją zgwałcił?

30

Nic się nie chwaliła... A jednak nie przetrwała

E 516 na części
Telefon 695 076 269

31

Żniwa jajeczne w pełni. Kury nie nadążają znosić. Ja nie wiem, że te ludzie takie nie nażarte... Ale jak dla mnie bardzo dobrze, można stadko powiększać 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

32

po ile szt. u nas po 70 gr. rynek nasycony

33

U nas 80gr. Ludzie jeszcze ciepłe spod kur biorą.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

34

L po 80gr. M po 60. Dodatkowo z żoną wprowadziliśmy taką swoją wielkość M+, od 60 do 64 gram. I ta M+ idzie po 70 gr. U mnie we wsi muszę trochę lepiej się wbić ze zbytem bo jednak ludzi trochę jest, szczególnie w blokach pegieroskich

E 516 na części
Telefon 695 076 269

35

Królu jajeczny pokłony   wink

36

z domu sprzedaję po 1zł i stali odbiorcy przez cały rok - głównie z miasta. Przyjeżdżają i od razu patrzą jak kury są chowane, a że mają hektarowy wybieg to klienci się cieszą że jaja typowo ekologiczne.

gg 5118068

37

U mnie też bardzo dużo osób orzyjezdza, za 100 kur zawsze to jakos dodatek. Może warto powiększyć stado ale strach że zostanę z jajkami bo nie będzie komu ich kupić

38

własnie, tak na 100 kurek to jakiej wielkosci kurnik i jaki wybieg?
Pasza chciałbym naturalna tj zboże kuku do tego kreda i co jeszcze, ale wolałbym bez gotowca. Od zielononóżek to jajka po 1zł dla mnie bomba

Rolnik z powołania:-)

39 Ostatnio edytowany przez Laszek (2019-02-02 23:08:33)

Na 100 sztuk to 20m2 wystarczy. Na jedną ścianę daj grzęde. Do tego gniazda. Jedno poidło dzwonowe wystarczy i ze dwa paśniki takie koło 20 kg. Zielonanóżka to tak słaba wydajność. Ja mam rose1. Teraz mi się przepierzają ale stopniowo to wydajność też mniejsza a jak było w pełni to było 85%. Pasza to pszenica, pszenżyto, kukurydza, kreda, soja, koncentrat no i bardzo ważny olej. Co ddrugi dzień witB do wody. W nośności to 16 godzin światła. Przy odchowie to najpierw krótki dzień, ciemnia i czerwona żarówka w nocy. Z czasem wydłużanie dnia... A co do wybiegu... tyle żeby było. Tylko choroby kury mogą złapać. Ale w razie jak by kto się pytał to jest? Jest! Wiesz o co chodzi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

40

PAjej twój pierwszy wątek usunięty ...   a tu masz większość odpowiedzi

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile