221

Odp: Żniwa 2014

spokojnie panowie pogoda burzowa do 8smego więc będzie mniej pszenicy tongue albo tyle samo ale gównianej

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

222 Ostatnio edytowany przez farmer1 (2014-07-28 22:49:38)

Ja dziśaj do sąsiadów wyjechałem i wilgotność od 15 do 16 % dla mnie nie do przyjęcia trza czekać a ludzie pozabijać się chcieli widocznie mają brak zajęcia i trzeba troche poprzegarniać:D

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

223

Ja mam takiej pszenicy z 20 ton nakoszone , po prostu bede mieszał z suchszą, do dwóch miesiecy musze odwiesc na kontrakt

mdw

224

czekałem na zasadzce o 15 zerwałem się do żyta obkosiłem mniało 16% dobra jade ! o 16 godz.przypełzła burza wlało 10 litr.na metr ,i po balu.

Leszek   dla kolegów'

225

u nas to samo , parno i na przemian deszcz i słóńce

mdw

226

u nas wielcy kosili ale co z rana 20 po południu 16 ? ale mają suszarnie  i się z tym nie liczą

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

227

lepiej tydzień dużej w kłośe niż dwa tygodnie wcześniej na magazynie i tak stęchnie,dzisiaj u jednego kosiłem pszenżyto to miało 12,5% a po sąsiecku kosili to miało 13,3% i mam dylemat czy jutro kosić u siebie czy jeszcze z dzień poczekać

228

Ja dziś trochę połozyłem i na koniec ulewa. Dokładnie 22.15 i leje jak cholera. Do 24 meczyłem się żeby to pupychac w garaz . wrábało około 20l/m. Zas 2 dni przestoju.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

229 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-07-30 08:05:53)

farmer1 napisał/a:

lepiej tydzień dużej w kłośe niż dwa tygodnie wcześniej na magazynie i tak stęchnie,dzisiaj u jednego kosiłem pszenżyto to miało 12,5% a po sąsiecku kosili to miało 13,3% i mam dylemat czy jutro kosić u siebie czy jeszcze z dzień poczekać

czemu masz dylemat? czekać chcesz jak w kłosie zacznie rosnąc? Ja mam pszenicy 15-15,5% nakoszone z 20 ton i wiem że spokojnie może przeleżeć te dwa miesiące i nic jej nie  bedzie.wolałem na parametrach złąpać niż syf póżniej kosić, a cały czas deszcze zapowiadają. u sąsiada 60% pszenicy leży, ja kosiłem miała 13% on czekal, w tej chwili dolewa już trzeci dzień i ma dolewać dalej, on ma suszarnie ja nie, dziwie się że nie kosił.

mdw

230

w nocy dowaliło jeszcze 15 litrów .2 dni po koszeniu .kukurydza się cieszy ,za mało jej posiałem za rok to poprawie.

Leszek   dla kolegów'

231

a jeszcze gdzie niegdzie rzepaki stoją.

mdw

232

Jak była pogoda to żyto skosiłem i pojechałem w jęczmień i pierdołki zaczęły się sypać a teraz jak wjechałem w pszenicę to zaczęło padać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

233

Ja może jutro w owies wjade, jak nie wleje znowu

mdw

234

Ja dziś można powiedzieć że żniwa u siebie zakończyłem , jak w nocy nie popada to skoczę 30 arów za ogrodem i jadę do ludzi męczyć leżaki :nooo:

https://www.youtube.com/watch?v=Cmubvk6 … e=youtu.be

235

Panowie co jest że klepisko opuszczone prawie na max,obroty bębna 900 a i tak robi mi połówki z pszenżyta ozimego odmiany pizzaro . Jęczmień kosiłem to sporadycznie trafiały się połówki , normalnie już zbaraniałem .

236

pojechałem o 15 w pole  zjechałem o 19 wykosiłem 6ha lerzaków  masakra jeszcze kopce poo zającach idzie cholery dostać tyle ziemi przerabia ....  świata nie wiadać  kosiłem ja sąsiad i 2 NH w spółdzielni w wiosce nie było czym oddychać tak się kurzyło ... ale średnia szokująca 9t jest  miałem 2  przyczepy 3.5t  z 70ar ...  czyli 8t  bo to po  zbiorniku  bo starszy podjechał zważyć .... masakra  tylko patrzeć jak cena zleci do 200za t .....   zostało mi jeszcze 3 lerzaka i 3 stojącego  i na usłusze 50 mieszanego ... aż mi się nie chce ... a widac właśnie że burza od wrocławia nadchodzi i to nie mała

237

Kiedyś tez tak miałen okazało sie ze slimaki na ziarnowym i kłosowym były ostre wyrobione i cieły po wymianie problem znikł

238

koseś napisał/a:

Panowie co jest że klepisko opuszczone prawie na max,obroty bębna 900 a i tak robi mi połówki z pszenżyta ozimego odmiany pizzaro . Jęczmień kosiłem to sporadycznie trafiały się połówki , normalnie już zbaraniałem .

Za suche?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

239

yokoslaw napisał/a:
farmer1 napisał/a:

czemu masz dylemat? czekać chcesz jak w kłosie zacznie rosnąc? Ja mam pszenicy 15-15,5% nakoszone z 20 ton i wiem że spokojnie może przeleżeć te dwa miesiące i nic jej nie  bedzie.wolałem na parametrach złąpać niż syf póżniej kosić, a cały czas deszcze zapowiadają. u sąsiada 60% pszenicy leży, ja kosiłem miała 13% on czekal, w tej chwili dolewa już trzeci dzień i ma dolewać dalej, on ma suszarnie ja nie, dziwie się że nie kosił.

może masz racje tylko u mnie jeszcze do tego gdzie niegdzie zielona plewa się trafia i znowu będe kosił z tydzień po wszystkich a do tego przymusowy postuj bo przekładnia kontowa w zbiorniku padła

240

koseś napisał/a:

Spróbuj zmniejszyć obroty od kiedy mam Agostino to koszę na 700 obrotów i jest git.