Odp: Żniwa 2014
spokojnie panowie pogoda burzowa do 8smego więc będzie mniej pszenicy albo tyle samo ale gównianej
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
spokojnie panowie pogoda burzowa do 8smego więc będzie mniej pszenicy albo tyle samo ale gównianej
Ja dziśaj do sąsiadów wyjechałem i wilgotność od 15 do 16 % dla mnie nie do przyjęcia trza czekać a ludzie pozabijać się chcieli widocznie mają brak zajęcia i trzeba troche poprzegarniać:D
Ja mam takiej pszenicy z 20 ton nakoszone , po prostu bede mieszał z suchszą, do dwóch miesiecy musze odwiesc na kontrakt
czekałem na zasadzce o 15 zerwałem się do żyta obkosiłem mniało 16% dobra jade ! o 16 godz.przypełzła burza wlało 10 litr.na metr ,i po balu.
u nas to samo , parno i na przemian deszcz i słóńce
u nas wielcy kosili ale co z rana 20 po południu 16 ? ale mają suszarnie i się z tym nie liczą
lepiej tydzień dużej w kłośe niż dwa tygodnie wcześniej na magazynie i tak stęchnie,dzisiaj u jednego kosiłem pszenżyto to miało 12,5% a po sąsiecku kosili to miało 13,3% i mam dylemat czy jutro kosić u siebie czy jeszcze z dzień poczekać
Ja dziś trochę połozyłem i na koniec ulewa. Dokładnie 22.15 i leje jak cholera. Do 24 meczyłem się żeby to pupychac w garaz . wrábało około 20l/m. Zas 2 dni przestoju.
lepiej tydzień dużej w kłośe niż dwa tygodnie wcześniej na magazynie i tak stęchnie,dzisiaj u jednego kosiłem pszenżyto to miało 12,5% a po sąsiecku kosili to miało 13,3% i mam dylemat czy jutro kosić u siebie czy jeszcze z dzień poczekać
czemu masz dylemat? czekać chcesz jak w kłosie zacznie rosnąc? Ja mam pszenicy 15-15,5% nakoszone z 20 ton i wiem że spokojnie może przeleżeć te dwa miesiące i nic jej nie bedzie.wolałem na parametrach złąpać niż syf póżniej kosić, a cały czas deszcze zapowiadają. u sąsiada 60% pszenicy leży, ja kosiłem miała 13% on czekal, w tej chwili dolewa już trzeci dzień i ma dolewać dalej, on ma suszarnie ja nie, dziwie się że nie kosił.
w nocy dowaliło jeszcze 15 litrów .2 dni po koszeniu .kukurydza się cieszy ,za mało jej posiałem za rok to poprawie.
a jeszcze gdzie niegdzie rzepaki stoją.
Jak była pogoda to żyto skosiłem i pojechałem w jęczmień i pierdołki zaczęły się sypać a teraz jak wjechałem w pszenicę to zaczęło padać
Ja może jutro w owies wjade, jak nie wleje znowu
Ja dziś można powiedzieć że żniwa u siebie zakończyłem , jak w nocy nie popada to skoczę 30 arów za ogrodem i jadę do ludzi męczyć leżaki :nooo:
Panowie co jest że klepisko opuszczone prawie na max,obroty bębna 900 a i tak robi mi połówki z pszenżyta ozimego odmiany pizzaro . Jęczmień kosiłem to sporadycznie trafiały się połówki , normalnie już zbaraniałem .
pojechałem o 15 w pole zjechałem o 19 wykosiłem 6ha lerzaków masakra jeszcze kopce poo zającach idzie cholery dostać tyle ziemi przerabia .... świata nie wiadać kosiłem ja sąsiad i 2 NH w spółdzielni w wiosce nie było czym oddychać tak się kurzyło ... ale średnia szokująca 9t jest miałem 2 przyczepy 3.5t z 70ar ... czyli 8t bo to po zbiorniku bo starszy podjechał zważyć .... masakra tylko patrzeć jak cena zleci do 200za t ..... zostało mi jeszcze 3 lerzaka i 3 stojącego i na usłusze 50 mieszanego ... aż mi się nie chce ... a widac właśnie że burza od wrocławia nadchodzi i to nie mała
Kiedyś tez tak miałen okazało sie ze slimaki na ziarnowym i kłosowym były ostre wyrobione i cieły po wymianie problem znikł
Panowie co jest że klepisko opuszczone prawie na max,obroty bębna 900 a i tak robi mi połówki z pszenżyta ozimego odmiany pizzaro . Jęczmień kosiłem to sporadycznie trafiały się połówki , normalnie już zbaraniałem .
Za suche?
farmer1 napisał/a:lepiej tydzień dużej w kłośe niż dwa tygodnie wcześniej na magazynie i tak stęchnie,dzisiaj u jednego kosiłem pszenżyto to miało 12,5% a po sąsiecku kosili to miało 13,3% i mam dylemat czy jutro kosić u siebie czy jeszcze z dzień poczekać
czemu masz dylemat? czekać chcesz jak w kłosie zacznie rosnąc? Ja mam pszenicy 15-15,5% nakoszone z 20 ton i wiem że spokojnie może przeleżeć te dwa miesiące i nic jej nie bedzie.wolałem na parametrach złąpać niż syf póżniej kosić, a cały czas deszcze zapowiadają. u sąsiada 60% pszenicy leży, ja kosiłem miała 13% on czekal, w tej chwili dolewa już trzeci dzień i ma dolewać dalej, on ma suszarnie ja nie, dziwie się że nie kosił.
może masz racje tylko u mnie jeszcze do tego gdzie niegdzie zielona plewa się trafia i znowu będe kosił z tydzień po wszystkich a do tego przymusowy postuj bo przekładnia kontowa w zbiorniku padła
Spróbuj zmniejszyć obroty od kiedy mam Agostino to koszę na 700 obrotów i jest git.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo