321

Odp: Żniwa 2014

Teraz pada a jak wcześniej susza to u jednego niedaleko nas 200ha poszło z dymem...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

322

A właśnie jakby mój kombajn puścił iskrę to ja osobiście płaciłbym jakieś odszkodowanie z tytułu strat poniesionych, jakby się komuś zboże spaliło? Oczywiście nie mam żadnego wykupionego ubezpieczenia.

323

O to u mnie delikatnie bo 35l w 5 godzin wink  zmokło 250 balotów na polu i 2ha żyta .

324

Grzegorz płacisz OC gospodarstwa. Chyba jest obowiązkowe.

325

Laszek napisał/a:

Teraz pada a jak wcześniej susza to u jednego niedaleko nas 200ha poszło z dymem...

200 też poszło niedaleko mnie

326

Koło mnie 15 żyta i 5 ugoru , mogło mniej ale straż miała wyładowany akumulator i kapcia w kole.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

327

Krzysiek napisał/a:

Grzegorz płacisz OC gospodarstwa. Chyba jest obowiązkowe.

Mieszkam na tej samej posesji co rodzice i nie wiem jak to jest muszę się zapytać. Dopiero dziś mnie tknęło zapytać, a i numer gospodarstw mam swój.

328

To wykup polisę oc gospodarstwa na własne nazwisko i po kłopocie .

329

groszowa sprawa...

330

Dolało nie kiepsko .Jeszcze jedno nie wyschło a drugie poprawiło,a został tylko hektar.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

331

ja jeszcze 7 ha... żeby kombajn psikusa nie zrobił to by było już skończone...

332

Mnie też wygoniło z pola dolało jakieś 40l na metr troche się przeciągnie

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

333

Krzysiek ta burza gdześ musiała skręcic bo nic u mnie nie padało.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

334

Nie pamiętam takich żniw mokrych.Dziś z samego rana deszcz przypomniał o sobie .Trzeba czekać .Poda co drugi dzień i SKOŃCZ TU ŻNIWA JAK W GUMIAKACH TRZEBA PO ZBOŻU CHODZIĆ.

335

jeszcze 1ha pszenicy i po żniwach. Z małymi przygodami ale ogólnie pozytywnie. W piatek miałem okazję byc w ok. opoczna to porównując pola to u nas sahara

336

ja dawno pozniwach ale  tych lezanków  w koło jest tyle że na robotę nie narzekam  dzień w dzień coś do koszenia ... na lezakach już zmęczyłem pas napędowy motowideł  zaorałem kose  spaliłem  sprzęgłlo ślimaka  i zdechło łozysko wariatora młocarni   w sumie wczoraj kończyłem na buczącym ale trudno dziś sobiue daje spokój bo nie ogarniam  praca i koszenie na kombajnie to za dużo

plony  u nas są zadawalające   i to bardzo  pomagałem koledze  skosić 4.2 ha totalnego leżaka  nakosiliśmy 39ton  (przez wagę )

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

337

Mi jeszcze zostało ok 1,4 ha bo deszczprzerwały. deszcze... to duzo powiedziane. ani deszczu ani pogody...

Rolnik z powołania:-)

338

wojtas napisał/a:

ja dawno pozniwach ale  tych lezanków  w koło jest tyle że na robotę nie narzekam  dzień w dzień coś do koszenia ... na lezakach już zmęczyłem pas napędowy motowideł  zaorałem kose  spaliłem  sprzęgłlo ślimaka  i zdechło łozysko wariatora młocarni   w sumie wczoraj kończyłem na buczącym ale trudno dziś sobiue daje spokój bo nie ogarniam  praca i koszenie na kombajnie to za dużo

plony  u nas są zadawalające   i to bardzo  pomagałem koledze  skosić 4.2 ha totalnego leżaka  nakosiliśmy 39ton  (przez wagę )

Ale sypie nie żle taki lezak .Są plusy i minusy jak w życiu .Od jutra do pracy koniec urlopu ,od 15 -stej do roboty aby szczęśliwie zakończyć żniwa.

339

Wojtas ale jakie sa u was ziemie tylko pomarzyć.

340

Dziś właśnie skończyłem żniwa ,plony bardzo dobre ,ale co drugi dzień pada i jeszcze słomy sporo do prasowania .