341

Odp: Żniwa 2014

ja mam na jutro 70arów żyta jak pogoda pozwoli a po tym do wypicia butelka z moim ferdkiem na dożynki...

342

też dziś skończyłem pszenżyto jare i po żniwach

343

koledzy żniwa 2014 uważam za zamknięte choć nie było łatwo...

344

Jęczmień porasta, ma wąsy już po 4cm. Zostało koszenia u nas jeszcze ok12 ha i nie ma kiedy i jak skończyć. Faktycznej pogody u nas w te żniwa było ok 1.5 tygodnia, z tym że pół tygodnia jak ludzie zaczęli kosić to jeszcze było wszystko nie dojrzałe.... Nie widzę dobrze tego, i nie wiem jak długo jeszcze łudzić się że się to zbierze.....

345

Dziwne te ostatnie lata, w tym roku u mnie na żniwa było pięknie a 3 lata temu kończyłem 5 IX.

346

Pogoda nie rozpieszcza ciągle pada a do skoszenia jeszcze 8 ha owsa i 20 pszenicy , na rzepak trzeba szykować a tam jeszcze pszenica.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

347

Dokładnie Paweł, wczoraj nawozy przywieźliśmy, a zboże jeszcze na polu. Miałem w tym roku posiać wcześniej rzepak ale nie wypali. Strach na pole wjeżdżać przyczepą, żeby nie utopić się. Gdzie ludzie porobili podkładki to woda stoi między bruzdami. W tym roku słabo też wypaliły zarobki kombajnem, a na drugi rok jak zmienię kombajn to chyba całkiem zrezygnuję, bo zaczynają mnie wkuXXać. W tym roku same leżaki, do tego zachwaszczone, zamietlone. I każdy chce mieć na już..... Nie ma kogo na kombajn posadzić żeby był jeden tylko po zarobkach chodzić.

348

Ja jeszcze mam w polu 7,5 pszenicy, 1,5 żyta i 9,5 owsa.
Żyto nie dość, że wilgotne to opadanie 83 a w zeszłym roku było 300
Pszenica wszystko jako paszówka po 562 i jeszcze nie wiadomo co z owsem będzie...
Ciekawy rok...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

349

U MNIE JESZCZE 4ha.PSZENICY JAREJ 4ha.MIESZANKI OWSA Z PSZENICĄ 2ha.WYKI Z GORCZYCĄ I4ha.GRYKI.POZA GRYKĄ WSZYSTKO DO KOSZENIA NA WCZORAJ A TU PADA A JAK PRZESCHNIE TO ZNÓW PADA JAK TO ZEBRAĆ.U SĄSIADÓW PSZENICA OZIMA PORASTA TYLKO PATRZEĆ JAK I JARA ZACZNIE ROSNĄÄ† W KŁOSACH.

350

A ceny i tak nie będzie n razie na zboże mimo że sporo jeszcze nie zebrane lub z dobrymi parametrami jest bardzo mało...

351

u nas w gminie juz dożynki robia a u mnie stoi 1,3 ha pszenicy. Własnie na dożynkach bede prezentował forszaja bo jest pokaz starych maszyn

Rolnik z powołania:-)

352

A no rok nie zaciekawy ...   mnie męczą bym  pod świdnice jechał kosić  bo nie ma komu bo wszyscy kosza u siebie ... paranoja

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

353

w mojej okolicy jednak już dawno po żniwach, resztki słomy tylko zostały

E 516 na części
Telefon 695 076 269

354

androl napisał/a:

Dziwne te ostatnie lata, w tym roku u mnie na żniwa było pięknie a 3 lata temu kończyłem 5 IX.

ja też

mdw

355 Ostatnio edytowany przez ojanusz (2014-08-15 10:30:44)

Mi zostało 5 ha jarej pszenicy i 5ha jęczmienia, ale sam sobie jestem winny bo wziąłem do koszenia 10 ha legi którą kosiłem  19 godzin.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

356

25ha słony do zebrania i 5ha pszenżyta letniego z łubinem do skoszenia. Ostatnie dni trochę  wlało i stoję z robotami...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

357

skończyłem wczoraj !żyto mokre  zwaliłem i koniec.zaczynac trzeba od nowa i pomyśleć o wydajniejszym kombajnie bo ciezko pozbierac .ostatnie pszenice ledwo 11% białka podpisałem kontrakt po 620 netto i niech jedzie na szczecin bo lipa po całości.

Leszek   dla kolegów'

358

Janusz to i tak jesteś mistrzem  w koszeniu legi , u  kolegi  z forum  kombajnista miał wynik kilka godzin na ha .

359

sarast jak bedziesz sprzedawal tanio swojego to daj znac smile

360

u mnie tylko ja zostałem z żytem jakieś 60ha