Odp: Żniwa 2014
ja mam na jutro 70arów żyta jak pogoda pozwoli a po tym do wypicia butelka z moim ferdkiem na dożynki...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja mam na jutro 70arów żyta jak pogoda pozwoli a po tym do wypicia butelka z moim ferdkiem na dożynki...
też dziś skończyłem pszenżyto jare i po żniwach
koledzy żniwa 2014 uważam za zamknięte choć nie było łatwo...
Jęczmień porasta, ma wąsy już po 4cm. Zostało koszenia u nas jeszcze ok12 ha i nie ma kiedy i jak skończyć. Faktycznej pogody u nas w te żniwa było ok 1.5 tygodnia, z tym że pół tygodnia jak ludzie zaczęli kosić to jeszcze było wszystko nie dojrzałe.... Nie widzę dobrze tego, i nie wiem jak długo jeszcze łudzić się że się to zbierze.....
Dziwne te ostatnie lata, w tym roku u mnie na żniwa było pięknie a 3 lata temu kończyłem 5 IX.
Pogoda nie rozpieszcza ciągle pada a do skoszenia jeszcze 8 ha owsa i 20 pszenicy , na rzepak trzeba szykować a tam jeszcze pszenica.
Dokładnie Paweł, wczoraj nawozy przywieźliśmy, a zboże jeszcze na polu. Miałem w tym roku posiać wcześniej rzepak ale nie wypali. Strach na pole wjeżdżać przyczepą, żeby nie utopić się. Gdzie ludzie porobili podkładki to woda stoi między bruzdami. W tym roku słabo też wypaliły zarobki kombajnem, a na drugi rok jak zmienię kombajn to chyba całkiem zrezygnuję, bo zaczynają mnie wkuXXać. W tym roku same leżaki, do tego zachwaszczone, zamietlone. I każdy chce mieć na już..... Nie ma kogo na kombajn posadzić żeby był jeden tylko po zarobkach chodzić.
Ja jeszcze mam w polu 7,5 pszenicy, 1,5 żyta i 9,5 owsa.
Żyto nie dość, że wilgotne to opadanie 83 a w zeszłym roku było 300
Pszenica wszystko jako paszówka po 562 i jeszcze nie wiadomo co z owsem będzie...
Ciekawy rok...
U MNIE JESZCZE 4ha.PSZENICY JAREJ 4ha.MIESZANKI OWSA Z PSZENICĄ 2ha.WYKI Z GORCZYCĄ I4ha.GRYKI.POZA GRYKĄ WSZYSTKO DO KOSZENIA NA WCZORAJ A TU PADA A JAK PRZESCHNIE TO ZNÓW PADA JAK TO ZEBRAĆ.U SĄSIADÓW PSZENICA OZIMA PORASTA TYLKO PATRZEĆ JAK I JARA ZACZNIE ROSNĄÄ† W KŁOSACH.
A ceny i tak nie będzie n razie na zboże mimo że sporo jeszcze nie zebrane lub z dobrymi parametrami jest bardzo mało...
u nas w gminie juz dożynki robia a u mnie stoi 1,3 ha pszenicy. Własnie na dożynkach bede prezentował forszaja bo jest pokaz starych maszyn
A no rok nie zaciekawy ... mnie męczą bym pod świdnice jechał kosić bo nie ma komu bo wszyscy kosza u siebie ... paranoja
w mojej okolicy jednak już dawno po żniwach, resztki słomy tylko zostały
Dziwne te ostatnie lata, w tym roku u mnie na żniwa było pięknie a 3 lata temu kończyłem 5 IX.
ja też
Mi zostało 5 ha jarej pszenicy i 5ha jęczmienia, ale sam sobie jestem winny bo wziąłem do koszenia 10 ha legi którą kosiłem 19 godzin.
25ha słony do zebrania i 5ha pszenżyta letniego z łubinem do skoszenia. Ostatnie dni trochę wlało i stoję z robotami...
skończyłem wczoraj !żyto mokre zwaliłem i koniec.zaczynac trzeba od nowa i pomyśleć o wydajniejszym kombajnie bo ciezko pozbierac .ostatnie pszenice ledwo 11% białka podpisałem kontrakt po 620 netto i niech jedzie na szczecin bo lipa po całości.
Janusz to i tak jesteś mistrzem w koszeniu legi , u kolegi z forum kombajnista miał wynik kilka godzin na ha .
sarast jak bedziesz sprzedawal tanio swojego to daj znac
Strony Poprzednia 1 … 16 17 18 19 20 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo