Odp: Żniwa 2014
U nas jeszcze sporo zbóż na polach stoi. Nawet rzepaki się trafiają jeszcze, a bobiku posiali ludzie jak rzepaku w zeszłym roku... Bobiku nie widziałem aby ktoś desykował, a myślę ze przydałoby się.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U nas jeszcze sporo zbóż na polach stoi. Nawet rzepaki się trafiają jeszcze, a bobiku posiali ludzie jak rzepaku w zeszłym roku... Bobiku nie widziałem aby ktoś desykował, a myślę ze przydałoby się.
Grzegorz89 napisał/a:Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.
Wiem coś na ten temat .U mnie nawet bliżniaki na kołach by nie dały rady.Trzeba czekać -trudno
a ja też mazowsze i by się przydało deszczu. Jest strasznie twardo, miejscami pług nie chce wchodzić w tą glinę...
U mnie żniwa zmieściły się w lipcu, teraz zimno i po kropi co 3 dni ale że nawet nie widac. Za to ugory umierają
Paweł to Ciebie omijały deszcze ? u znajomych z drugiej strony Gołymina wręcz mokro na glinie.
omijały, tam padało co i raz a u mnie różnie... miejscami pług mi wyłaził tak sucho. A miejscami mokra glina
Nareście dożynki ,dziśaj na jednym polu było koszenie ,oranie i sianie rzepaku
https://www.youtube.com/watch?v=-73qcf3 … e=youtu.be
to moje na hybrydzie
hmm.jak ci to delikatnie powiedzieć żeby nie urazić ale ta 512 wygląda na zmęczoną i kosa ci klepała że hej.
To nie kosa, wydaje mi się że to palec na żmijce w hederze
Niczym lokomotywa
kosa- tuleja metalowo gumowa zaczęła niedomagać już wymieniona
a kopci bo musi 6 metrów hederu robi swoje
fakt piekna nie jest w tamym sezonie pracowała jak pszczólka a w tym się sypie wygląda za będzie kapitalny remont na 15 rok
ale sieczkarnia ładnie cieła
Dzisiaj zakończyłem nareszcie, a co najlepsze że jeszcze ludzie przychodzą za koszeniem a to mnie cieszy
Od niedzieli popołudnia do dziś rano z przerwami napadało 52 mm, i pada dalej.
u mnie 3 dzień pada ale to taki kapuśniak a potrzebuje 4 dni słonca i skoncze a zytko jeszcze nie rosnie
u nas jeszcze gdzie niegdzie stoi jakies zboze niepokoszone
u mnie 3 dzień pada ale to taki kapuśniak a potrzebuje 4 dni słonca i skoncze a zytko jeszcze nie rosnie
Jak nie rośnie jak te co skosiłem ponad 2 tygodnie temu miało opadanie 83.
Mi potrzeba jeszcze co najmniej dwie godziny dobrych warunków i będzie koniec.
A u nas sucho jak cholera. Poza jedną ulewą jakieś 2-3 tygodnie temu prawie nic....
oczywiście wokół pada. deszcz omija tylko kilka wiosek w dwóch gminach....
No to widać nie tylko u mnie tak jest wkoło pada a u nas dziura w chmurach,ale jak żniwa to sie zaczyna przeplatanka,co toza zwariowany świat,nie to że wojny to jeszcze to!
na wasze zborze to nie dobrze ze pada ale jak by nie patrzył sucho jak diabli ... a co dziwne za zwyczaj koniec sierpnia i wrzesień to był piekarnik a tu dziwnym trafem deszcz ... hmm coś sie zmienia
Strony Poprzednia 1 … 18 19 20 21 22 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2014
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo