381

Odp: Żniwa 2014

U nas jeszcze sporo zbóż na polach stoi. Nawet rzepaki się trafiają jeszcze, a bobiku posiali ludzie jak rzepaku w zeszłym roku... Bobiku nie widziałem aby ktoś desykował, a myślę ze przydałoby się.

382

marek2011 napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

Dziś wyjechaliśmy i znów dało że dzień minimum przerwy. Dobrze że chociaż dokończyłem zlegi i mam już gdzie rzepak zasiać. Zostało pół dnia koszenia, tak na spokojnie z browarem w ręce, ale codziennie prawie dolewa.

Wiem coś na ten temat .U mnie nawet bliżniaki na kołach by nie dały rady.Trzeba czekać -trudno

a ja też mazowsze i by się przydało deszczu. Jest strasznie twardo, miejscami pług nie chce wchodzić w tą glinę...

383

U mnie żniwa zmieściły się w lipcu, teraz zimno i po kropi co 3 dni ale że nawet nie widac. Za to ugory umierają

384

Paweł to Ciebie omijały deszcze ? u znajomych z drugiej strony Gołymina wręcz mokro na glinie.

385

omijały, tam padało co i raz a u mnie różnie... miejscami pług mi wyłaził tak sucho. A miejscami mokra glina

386 Ostatnio edytowany przez farmer1 (2014-08-29 23:24:31)

Nareście dożynki big_smile,dziśaj na jednym polu było koszenie ,oranie i sianie rzepaku

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

387

https://www.youtube.com/watch?v=-73qcf3 … e=youtu.be
to moje na hybrydzie

388

hmm.jak ci to delikatnie powiedzieć żeby nie urazić ale ta 512 wygląda na zmęczoną i kosa ci klepała że hej.

Leszek   dla kolegów'

389

To nie kosa, wydaje mi się że to palec na żmijce w hederze

390

Niczym lokomotywa

391

kosa- tuleja metalowo gumowa zaczęła niedomagać już wymieniona
a kopci bo musi 6 metrów hederu robi swoje
fakt piekna nie jest w tamym sezonie pracowała jak pszczólka  a w tym się sypie wygląda za będzie kapitalny remont na 15 rok

392

ale sieczkarnia ładnie cieła

393

Dzisiaj zakończyłem nareszcie, a co najlepsze że jeszcze ludzie przychodzą za koszeniem a to mnie cieszy smile

394

Od niedzieli popołudnia do dziś rano z przerwami napadało 52 mm, i pada dalej.

395

u mnie 3 dzień pada ale to taki kapuśniak a potrzebuje 4 dni słonca i skoncze a zytko jeszcze nie rosnie

396

u nas jeszcze gdzie niegdzie stoi jakies zboze niepokoszone

mdw

397

artureekk napisał/a:

u mnie 3 dzień pada ale to taki kapuśniak a potrzebuje 4 dni słonca i skoncze a zytko jeszcze nie rosnie

Jak nie rośnie jak te co skosiłem ponad 2 tygodnie temu miało opadanie 83.
Mi potrzeba jeszcze co najmniej dwie godziny dobrych warunków i będzie koniec.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

398 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-09-02 09:07:46)

A u nas sucho jak cholera. Poza jedną ulewą jakieś 2-3 tygodnie temu prawie nic....
oczywiście wokół pada. deszcz omija tylko kilka wiosek w dwóch gminach....

399

No to widać nie tylko u mnie tak jest wkoło pada a u nas dziura w chmurach,ale jak żniwa to sie zaczyna przeplatanka,co toza zwariowany świat,nie to że wojny to jeszcze to!

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

400

na wasze zborze to nie dobrze ze pada ale jak by nie patrzył sucho jak diabli ... a co dziwne  za zwyczaj koniec sierpnia i wrzesień to był piekarnik a tu dziwnym trafem deszcz ... hmm coś sie zmienia

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile