61

Odp: Psy rasowe

brat mój jako że myśliwy zawsze psy miał od jamników ,bigla , a ostanie lata posokowce bawarskie , fajne miłe psiaki, a na ranczo od zawsze jak pamiętam owczarki niemieckie, i kundelki, ostatnie psy jakie posiadamy to autentycznie psy  i rudy  kocur    wyrzucone pewno jako nie udany prezent !!!! owczarek rasowy, młody, wyuczony ,w stanie skrajnego wygłodzenia , znalazłem przypadkowo ,zastanawiałem się przez chwilę bo tydzień wcześniej  musiałem uśpić po 14 latach moją wierną sukę owczarka Sarę i dość mocno to przeżyłem !ale   załadowałem do auta choć nie bardzo chciał , weterynarz, dobra dieta , się wyrobił mądry i wierny pies. a nawet przy otwartych bramach z obrębu gospodarstwa nie wyjdzie , a  stróż bardzo dobry.  i jego pasją jest aportowanie , zakręcony ostro.

Leszek   dla kolegów'

62

androl napisał/a:

Jeżeli chodzi o owczarka to jak pisałem, szczeniaka. Te psy można nauczyć wszystkiego !, może być super przyjacielem jak i zabójcą. Mój kolega który mieszka w Ciechanowie na osiedlu domków jednorodzinnych wytresował go na takiego pluszaka (ciapę) że szok.

własnie kolega ma takiego "darmozjada" długowłosy bydle fest za brame nie wyjdzie nawet jak otwarta ale na obcych tylko zaszczeka a po chwili daje sie głaskać. Ja takiego nie chciałbym, tylko jak osiągnąć pożądane zachowanie? bo takich komend jak siad czy łapa nie ma problemu wyuczyc, Nie wiem tylko jak wyuczyc poządanych zachowań w stosunku do obcych.

sawek.1990 napisał/a:

Ja kiedyś gadałem z jednym "hodowcą" myśliwym, a raczej chyba kłusownikiem jest, to mówił że ostatni pies jakiego by chciał to owczarek.

a jakis argument?

Rolnik z powołania:-)

63

Żonę sobie spraw a wtedy to ona Ciebie wyuczy pożądanych zachowań w stosunku do obcych kobitek smile a potem już sam po sobie będziesz wiedział jak przebiega tresura wink

64

Najlepszym nauczycielem mojego owczarka wobec obcych był i jest taki mały czarny kurdupel krzyżówka pekińczyka z czymś tam, to dopiero jest agresor.

65

Obecnie mam 7 psów. Od małych kanalii co tylko patrzą jak z znienacka złapać za nogawke po dużego wilczura przy bramie. Jest też labrador tylko zapomniał rosnąć i jest wielkości jamnika. Ale instynkt to ma, po farbie ładnie idzie ale kiedyś z młodym od niej coś koło 25 brojlerow gotowych do ubicia też położyły tak sobie dla rozrywki... na gospodarstwo najlepsze takie małe gnojki bo mało zjedzą a jak jest ich kilka to hałasu narobią i nie idzie się odpedzic

E 516 na części
Telefon 695 076 269

66 Ostatnio edytowany przez jano323 (2018-11-25 20:47:58)

jeszcze rok temu miałem stado owiec kameruńskich 14szt i dwa wielkie tryki z wielkimi rogami i po części gospodarczej 0,8ha chodziły dzień i noc i powiem że nikt obcy nigdy nie wszedł a to ze względu na te rogi

67

takiego sobie kup
https://fordogtrainers.pl/psy-rasy-owcz … i-mioritic

68

Bądź patriotą także lokalnym i kup owczarka podhalańskiego wink

69

może i fajny, ale obawiam sie że może byc problem z zakupem takiego

70

Ja do pilnowania gospodarstwa poszukuję suki owczarka środkowoazjatyckiego (azjata lub wilkodław].Miałem suki kaukazkie ,czarnego teriera rosyjskiego,bernardynki, podhalanki,azjaty psa i sukę.Najwyżej oceniam suki czarnego teriera ale trzeba strzyc i azjatę

71

jest do wzięcia za darmo 3 letnia suka owczarka niemieckiego. właściciele oddaja bo nie maja czasu psem sie zająć, całymi dniami nie ma ich w domu a ona z samotnosci czesto ucieka z ogrodzenia, podobno jak sa to nie ucieka. pchac sie w starego psa czy to za duze ryzyko ze nie da sie jej ogarnąć.

72

Jak umie przeskakiwać ogrodzenia to dla owczarka nie ma płotu którego by nie przeskoczył. Tylko szczeniak ale nie za mały, musi od rodzeństwa i matki nauczyć się być psem. Na pewno nie z policji ! Tu masz trochę wiedzy http://zyciezpsem.pl/fazy-rozwoju-owcza … mieckiego/

73

A dlaczemu nie z policji?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

74 Ostatnio edytowany przez androl (2018-12-06 10:29:27)

Mamy brat, mój chrzestny, na własnej skórze przekonał się że nie. Nauczone są obezwładniać napastników. Wuj miał go kilka miesięcy gdy zdenerwowany chciał go wypędzić z garażu machając rekami. Nawet się nie zorientował gdy miał jego łapy na ramionach a łeb przy głowie i delikatne warczenie. Dobrze że nie spanikował i ciotka była blisko, powoli i delikatnie go uspokoili, szczękę mógł mieć złamaną . Pies znalazł innego właściciela.

75

androl napisał/a:

Jak umie przeskakiwać ogrodzenia to dla owczarka nie ma płotu którego by nie przeskoczył. Tylko szczeniak ale nie za mały, musi od rodzeństwa i matki nauczyć się być psem. Na pewno nie z policji ! Tu masz trochę wiedzy http://zyciezpsem.pl/fazy-rozwoju-owcza … mieckiego/

twierdzisz że nie opanuje tej suki? że nie będzie sie słuchac itd? z tego co przeczytałem w ostatnim akapicie tego artulułu z linku to ta suczka jest własnie nieszczesliwa, całymi dniami siedzi sama, bo właściciele poza domem i dlatego swiruje. u mnie to zawsze ktos jest w domu, kreci sie koło domu, do tego jest mały piesek wiec sunia miałaby towarzystwo.
Poprzedniego pieska przywiozłem jak miał 1,5 roku bez problemu zakumplowalismy sie i nauczułem go kilku komend, niestety w wieku 13 lat doszedł do krainy wiecznych snów

76

Nie twierdzę że się u Ciebie się nie zaaklimatyzuje. Pewne nawyki jej jednak zostaną, moja na bank była bita przez poprzedniego właściciela i ucieka gdy się gwałtownie podniesie rękę, u wuja jak pisałem odwrotna reakcja.

77

czyli tez masz nie od szczeniaka?

78

miała 2,5 roku z hodowli, oni rzadko bywają miłośnikami zwierząt, kasa, kasa................

79

ta co ja mam brac to od osoby prywatnej, poprostu pies sie męczy jak sam siedzi w ogrodzie.
Jakie miałes problemy z ułożeniem dorosłego psa?

80

Bierz może być wdzięczna. Moja długo szczekała na jednego z synów a on był nią najbardziej zachwycony. Przynosił jej przysmaki i po pewnym czasie zaakceptowała go. Obcych w podwórko nie wpuści a jest w podwórku gospodarstwa. Razem z małym czarnym stanowią idealny duet. Nikt nie odważy się wejść w podwórko nawet przy mnie, przez bramę wygląda na niebezpieczną. Dopiero gdy zamknę je w kojcu, którego mało nie rozniesie.

http://i63.tinypic.com/amf7gk.jpg