Odp: Wiosna 2015
W nocy nareszcie popadało, do południa nie będzie się kurzyć :nooo:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W nocy nareszcie popadało, do południa nie będzie się kurzyć :nooo:
Mówił mi z miesiąc temu stary gołębiarz że gołębie wyrzucają po jednym młodym z gniazda, co jest sprawdzoną oznaką biednego roku. Miał rację.
mam gołębie od łebka czyli troszkę sezonu lęgowego było. Gołąb nie porzuca młodych. A co lepsze to jak mu podrzucisz do gniazda dodatkowe jaja to je wysiedzi i będzie karmił wszystkie pisklęta które się wylęgną (2 swoje i np 2 podrzucone). Dwoje swoich młodych wychowa bez problemu. Czasem jedno młode jest mniejsze, słabsze i starszy pisklak nie daje dojściu mu do karmienia i siłą rzeczy słabszy zdycha. Uprę się przy stwierdzeniu że gołębie nie mają zakodowane pozbywania się któregoś pisklaka jeśli jest mniej pożywienie - tu zadziała prawo natury "silniejszy wygrywa"
W starożytnej Sparcie to ojcowie robili selekcję.
Nareszcie słońce, solary grzeją wodę pierwszy raz od dwóch tygodni, należałoby kosić wreszcie trawy, ale woda na łąkach.
Zorak dokładnie. Kiedyś miałem ponad 100 jednak z braku ładu zarzuciłem to. Dalej lubię popatrzeć. Powiem więcej z tymi młodymi. Brałem same jajka od gołębiarzy i całkiem inne rasy wysiadywały i wychowywały mi młode. A najlepsze jest to, że jak nie miałem komu podłożyć, to jajka leżały w lodówce, i czekały aż znajdzie się p[ara której mogę podłożyć.
tak w sprawie gołebi to kolegi gołabek zaja 2 miejsce w lotach na 2tys startujacych ptaków.
he. Wuja gołębiom podłożył po dwa jajka od zielononóżek. Dziś kurki już się niosą...
Gołębiarzem nie jestem, jednak w mojej okolicy na polach biednie.
Właśnie jak tam u was klasyfikują się uprawy ??
Jęczmień ozimy stawiam na koniec miesiąca max poślizgu 5 dni
rzepak około 5 lub tez może będzie poślizg z 10 dni jakims cudem .... chyba że zacznie padać bo schnie wszystko w oczach
rzepak chyba koło 15-20 jak w zeszłym roku.
u mnie wegetacja do tyłu z poprzednim rokiem o mimimum tydzień
Jak tak będzie sucho nadal to chyba nie ma co kombajnu odpalać .
Błażej masz może policzone ile spadło u ciebie od 1 kwietnia?
U mnie jakieś 45l
Dobrze, że rolnictwo to moje hobby a nie utrzymanie rodziny bo w tym roku byłaby chyba masakra. Susza od co najmniej 2 miesięcy, traw z łąk nie ma nawet połowy w stosunku do lat poprzednich, mieszanki zbożowe na wyginięciu. Jedyny plus, że nie pada to palety mogę sprzedawać bez procesu suszenia jako suszone po tym słońcu.
U nas ostatni raz porządnie padało przed świętami wielkanocnymi, od tego czasu susza
U mnie wręcz przeciwnie .Sytuacja prawidłowa w nocy deszcz w dzień słońce .Wszystko rośnie w oczach i tak trzymać.
Mimo dość przyzwoitej sumy opadów w maju, robi się plaża. Łubin sobie radzi, owies jeszcze też. Żyto liść flagowy ma suchy, a źdźbło blednie, pszenica ozima podobnie. Jak nie popada do 15 to trzeba b3dzie wziąć poprawkę na przewidywaany plon... :-(
Mój łubin to nie wiem czy na koszty zarobi.... oglądałem dziś, i powiem szczerze, że jest tylko gorszy.
ostatni deszcz to była prawdziwa wichura 5 minutowa i spadło 5mm ... czyli wielki szał z rana od 4 mgła do 6-7 i gorąco przez co ziemniaki poowiędły o się chyba w grządkach ugotowały tak więc powiem wam że szał
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo