101

Odp: Targaniec w E-512

Sprawdź też dobrze tuleje metalowo-gumowe.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

102

panowie dalej nie moge ustawic tej kosy..
Wiem ze na srodku ruchu zyletka powinna byc miedzy bagnetami, a u mnie nie jest, musze w jakis sposob zwiekszyc ruch kosy, jak to zrobic? Dodam ze punkt zwrotny kosy mam wysunięty na maksa: http://imageshack.us/photo/my-images/21 … 50018.jpg/

103

rozkręciłem wszystko główki są spiłowane, tzn nie mają tych stożków co mają wejść w blachę, nawet widełki napędu kosy mają powybijane otwory, jednym słowem trzeba zmienić wszystko, dlatego nigdy więcej nie ma co kombinować trzeba montować wszystko w oryginale.

104

Matey listwa do której przykręcone są bagnety też ma regulację około3cm zajżyj pod bagnety może coś Ci da jak przestawisz.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

105

no ale to chyba bede mogl regulowac ta listwe w pozycjach góra/dół? i to może miec wplyw na zwiekszenie ruchu kosy?

106

Listwa do której przykręcone są bagnety ma regulację prawo lewo , zajżyj pod bagnety.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

107

matey czy te widełki masz przykręcone bezpośrednio do kosy? Jeśli tak to to nie wypali.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

108

nie nie, to zdjecie jest zrobione jak przerabialiśmy napęd, teraz wszystko wyglada mniej więcej tak tak (mniej więcej bo zmieniliśmy ceownik na bardziej wytrzymały): http://imageshack.us/photo/my-images/825/p7160039.jpg/

ktoś ma jeszcze jakies inne pomysly? bo niedlugo bede ograniczony z dostepem do internetu i raczej watpie ze w srodku tygodnia bede mogł zajrzec na forum

109

W tamtym roku wujowi w kombajnie  volvo dzialo się to samo a przyczyną okazało ugięta krzywka i przez to zmniejszony skok kosy  potem wytoczylem mu nową z większym kontem i kosa chodzi mu jak szumacher wink , bo luzu na napędzie nie masz ?

110

Ja mam założoną inną blachę, tą do której przykręca się łożysko. Są przesunięte otwory i kosa chodzi dobrze. Matey przestaw sobie ślimak bo aż blachę Ci pali.

111

wybije z tematu o ustawieniu listwy, ale muszę się jeszcze dowiedzieć (targaniec z 514) czy ta cała praca targańca ma się opierać tylko na odkształceniach gumowych tulei i nie ma prawa metalowa tuleje ocierać się o blachę targańca, bo wtedy to się chyba znowu wszystko pościera i ma być skręcone na maksa i skręcać należy skręcać  dopiero  w połowie ruchu posuwisto-zwrotnym  aby tuleje pracowały z tym samym stopniem wygięcie (czy odkształcenia) w jedną stronę jak i w drugą?? A w sprawie ustawienia kosy to ja zamówiłem nową blachę mocowania łożyska z przesuniętymi bardziej na zewnątrz otworami na te 4 śruby mocujące i zaczęła kosa ciąć od bagneta do bagneta.

112 Ostatnio edytowany przez Matey (2011-07-24 15:44:45)

Luzu na napędzie nie widziałem, jutro sie jeszcze raz przyjrze. Milimetr luzu moze powodowac niedocinanie kosy?

Bardzo ta blacha różni się od tej oryginalnej? Tez myslałem żeby załozyc inna blache, tak, aby wysunac jeszcze troche cały napęd, na ta chwile najbardziej skłaniam sie do tego rozwiazania,  jakbys miał chwilke zeby cyknac fotke jak to jest u Ciebie to bylbym wdzieczny smile

wybaczcie za laikowe pytanie, ale w jaki sposob przestawic ten slimak?

113

Po bokach hedera są takie wieszaki z nakrętkami którymi regulujesz wysokość ślimaka

114

grzegorz2978 napisał/a:

wybije z tematu o ustawieniu listwy, ale muszę się jeszcze dowiedzieć (targaniec z 514) czy ta cała praca targańca ma się opierać tylko na odkształceniach gumowych tulei i nie ma prawa metalowa tuleje ocierać się o blachę targańca, bo wtedy to się chyba znowu wszystko pościera i ma być skręcone na maksa i skręcać należy skręcać  dopiero  w połowie ruchu posuwisto-zwrotnym  aby tuleje pracowały z tym samym stopniem wygięcie (czy odkształcenia) w jedną stronę jak i w drugą?? A w sprawie ustawienia kosy to ja zamówiłem nową blachę mocowania łożyska z przesuniętymi bardziej na zewnątrz otworami na te 4 śruby mocujące i zaczęła kosa ciąć od bagneta do bagneta.

Tak jak piszesz. Po to ona jest metalowo-gumowa, a stożki metalowe mają być połączone nieruchomo i żadnych kontr.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

115

przemo, masz zalozona ta blache:
http://fortschritt.home.pl/index.php?op … ;Itemid=32
zamiast tej:
http://fortschritt.home.pl/index.php?op … ;Itemid=32
?

ma ktos numer lozyska które znajduje sie w ósemce/uchwycie targańca?

116

Tak, mam tą pierwszą

117

Ja swoją blachę sam dorabiałem. Co do przestawienia ślimaka to po prawej stronie patrząc od przodu jest na nim okienko, tam jest regulacja.

118

Wiem wiem, ślimak juz przestawilem. Zeby wstawic ta blache trzeba cos wiercic, ciac w hederze?

dzieki za odpowiedzi smile

119

Ja kawałek blachy w hederze wywaliłem ale to ze względu na to, że mi wyrwało poprzednią blachę. Teraz mam trochę grubszą i jest ok. Myślę że wystarczy wymierzyć nowe otwory i wywiercić w blasze oraz wypalić otwór na wałek, będzie git.

120

Witajcie

Mam E512 z napędem łańcuchowym hederu i chciałbym go przerobić na pasek klinowy. Czy ktoś się orientuje jakie muszą być wymiary kół pasowych aby kosa i ślimak działały prawidłowo.