Odp: Targaniec w E-512
Sprawdź też dobrze tuleje metalowo-gumowe.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zespół żniwny » Targaniec w E-512
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sprawdź też dobrze tuleje metalowo-gumowe.
panowie dalej nie moge ustawic tej kosy..
Wiem ze na srodku ruchu zyletka powinna byc miedzy bagnetami, a u mnie nie jest, musze w jakis sposob zwiekszyc ruch kosy, jak to zrobic? Dodam ze punkt zwrotny kosy mam wysunięty na maksa: http://imageshack.us/photo/my-images/21 … 50018.jpg/
rozkręciłem wszystko główki są spiłowane, tzn nie mają tych stożków co mają wejść w blachę, nawet widełki napędu kosy mają powybijane otwory, jednym słowem trzeba zmienić wszystko, dlatego nigdy więcej nie ma co kombinować trzeba montować wszystko w oryginale.
Matey listwa do której przykręcone są bagnety też ma regulację około3cm zajżyj pod bagnety może coś Ci da jak przestawisz.
no ale to chyba bede mogl regulowac ta listwe w pozycjach góra/dół? i to może miec wplyw na zwiekszenie ruchu kosy?
Listwa do której przykręcone są bagnety ma regulację prawo lewo , zajżyj pod bagnety.
matey czy te widełki masz przykręcone bezpośrednio do kosy? Jeśli tak to to nie wypali.
nie nie, to zdjecie jest zrobione jak przerabialiśmy napęd, teraz wszystko wyglada mniej więcej tak tak (mniej więcej bo zmieniliśmy ceownik na bardziej wytrzymały): http://imageshack.us/photo/my-images/825/p7160039.jpg/
ktoś ma jeszcze jakies inne pomysly? bo niedlugo bede ograniczony z dostepem do internetu i raczej watpie ze w srodku tygodnia bede mogł zajrzec na forum
W tamtym roku wujowi w kombajnie volvo dzialo się to samo a przyczyną okazało ugięta krzywka i przez to zmniejszony skok kosy potem wytoczylem mu nową z większym kontem i kosa chodzi mu jak szumacher , bo luzu na napędzie nie masz ?
Ja mam założoną inną blachę, tą do której przykręca się łożysko. Są przesunięte otwory i kosa chodzi dobrze. Matey przestaw sobie ślimak bo aż blachę Ci pali.
wybije z tematu o ustawieniu listwy, ale muszę się jeszcze dowiedzieć (targaniec z 514) czy ta cała praca targańca ma się opierać tylko na odkształceniach gumowych tulei i nie ma prawa metalowa tuleje ocierać się o blachę targańca, bo wtedy to się chyba znowu wszystko pościera i ma być skręcone na maksa i skręcać należy skręcać dopiero w połowie ruchu posuwisto-zwrotnym aby tuleje pracowały z tym samym stopniem wygięcie (czy odkształcenia) w jedną stronę jak i w drugą?? A w sprawie ustawienia kosy to ja zamówiłem nową blachę mocowania łożyska z przesuniętymi bardziej na zewnątrz otworami na te 4 śruby mocujące i zaczęła kosa ciąć od bagneta do bagneta.
Luzu na napędzie nie widziałem, jutro sie jeszcze raz przyjrze. Milimetr luzu moze powodowac niedocinanie kosy?
Bardzo ta blacha różni się od tej oryginalnej? Tez myslałem żeby załozyc inna blache, tak, aby wysunac jeszcze troche cały napęd, na ta chwile najbardziej skłaniam sie do tego rozwiazania, jakbys miał chwilke zeby cyknac fotke jak to jest u Ciebie to bylbym wdzieczny
wybaczcie za laikowe pytanie, ale w jaki sposob przestawic ten slimak?
Po bokach hedera są takie wieszaki z nakrętkami którymi regulujesz wysokość ślimaka
wybije z tematu o ustawieniu listwy, ale muszę się jeszcze dowiedzieć (targaniec z 514) czy ta cała praca targańca ma się opierać tylko na odkształceniach gumowych tulei i nie ma prawa metalowa tuleje ocierać się o blachę targańca, bo wtedy to się chyba znowu wszystko pościera i ma być skręcone na maksa i skręcać należy skręcać dopiero w połowie ruchu posuwisto-zwrotnym aby tuleje pracowały z tym samym stopniem wygięcie (czy odkształcenia) w jedną stronę jak i w drugą?? A w sprawie ustawienia kosy to ja zamówiłem nową blachę mocowania łożyska z przesuniętymi bardziej na zewnątrz otworami na te 4 śruby mocujące i zaczęła kosa ciąć od bagneta do bagneta.
Tak jak piszesz. Po to ona jest metalowo-gumowa, a stożki metalowe mają być połączone nieruchomo i żadnych kontr.
przemo, masz zalozona ta blache:
http://fortschritt.home.pl/index.php?op … ;Itemid=32
zamiast tej:
http://fortschritt.home.pl/index.php?op … ;Itemid=32
?
ma ktos numer lozyska które znajduje sie w ósemce/uchwycie targańca?
Tak, mam tą pierwszą
Ja swoją blachę sam dorabiałem. Co do przestawienia ślimaka to po prawej stronie patrząc od przodu jest na nim okienko, tam jest regulacja.
Wiem wiem, ślimak juz przestawilem. Zeby wstawic ta blache trzeba cos wiercic, ciac w hederze?
dzieki za odpowiedzi
Ja kawałek blachy w hederze wywaliłem ale to ze względu na to, że mi wyrwało poprzednią blachę. Teraz mam trochę grubszą i jest ok. Myślę że wystarczy wymierzyć nowe otwory i wywiercić w blasze oraz wypalić otwór na wałek, będzie git.
Witajcie
Mam E512 z napędem łańcuchowym hederu i chciałbym go przerobić na pasek klinowy. Czy ktoś się orientuje jakie muszą być wymiary kół pasowych aby kosa i ślimak działały prawidłowo.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zespół żniwny » Targaniec w E-512
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo