201

Odp: Wiosna 2016

pszenice moze w weekend ...  owsa niet a jęczmień po świętach

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

202

Dzisiaj wysiałem nawóz i uprawiłem pod owies, jutro jadę siać

203

Ja jutro chyba polecę z facelią.  O ile MF będzie gotów by afalonem prysnąć zaraz po siewie.

204

gangies napisał/a:

Panowie sialiście już pszenicę jarą? Ja tak czekam aż śniegu nie będzie śladu a tu na taki artykuł trafiłem http://www.agropolska.pl/uprawa/zboza/c … j,112.html i mi trochę to namieszało. Nie wyobrażam sobie póki co wyjeżdżać w pole bo mam drogę pod górkę, a tam śnieg leży w koleinach jeszcze.

Dzis rozsiewałem nawozy a jutro jak Bóg da i ludzie nie przeszkodzą to posieje pszenice i moze częśc facelii

Rolnik z powołania:-)

205

Zboże jeszcze, ale z facelią jeszcze chyba poczekałbym z tydzień. U mnie dziś nawozy siałem to ciężkie ziemie już dobrze suche. W poniedziałek będę miał nasiona buraka, to też mnie będzie korciło posiać,ale na spokojnie tydzień wytrzymam. Jeczmień po burakach. czyli pewnie początek kwietnia.

206

Facelia wytrzymuje do -9 więc po co czekać?
Ja wysiewam połowę areału a drugą za 2 tygodnie.
Zobaczę  co będzie....

207

Ja dzisiaj chciałem rozlać rsm. 2.5 ha poszło z małymi koleinami Ale jak wjechalem na ciężką glebę to siadłem na poprzeczce i odpuscilem.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

208

Jęczmień posiany a burak może w wielkim tygodniu jak będą ciepło zapowiadać

209

Zmieniłem koła w opryskiwaczu na koła z 80 tki (mam dwa kompletne ) zaczepiłem do kermita i heja. ..  dobrze ze ścieżki co 24 metry . Będę miał chwile to wrzucę zdjęcia. Dostał po 300 litrów  RSMs . Mam dziwne wrażenie ze to już ostatni gwizdek na pierwszy azot. Za półtora tygodnia druga dawka i po ptokach bo to miesiąc do kwitnienia zostanie.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

210

Ja juro się biorę i zaczynam  siać jednak wszystko  bo później nie wiem jak to będzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

211

U mnie pokazują śniegi po niedzieli a dziś też jest mróz więc szybko nie wyjadę w pole. Wczoraj to było wiatru dużo potem śnieg padał a na koniec słońce wyszło. I jak mówię ten rok jest mokrzejszy trochę od tamtego bo już w tamtym dawno w polu robilem i się kurzylo...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

212

http://skorpenowysplyw.pl/
a ja dzisiaj odpoczywam z całą bandą i mam nadzieję na niewielki ból głowy jutro....

213

Szalejecie! Oziminy stoją w miejscu, mróz -5 i lepiej w nocy plus sporadyczne śniegi a wy już siejecie. Wczoraj 900km za fajerą zrobiłem to z 50 ciągników z siewnikami na polach widziałem nie mówiąc o tych co przygotowywali się do siewu i o obornikach! Korki jak cholera bo co 10km ciągnik. Ja jeszcze wiosny nie poczułem tylko ziąb na karku.

214

U nas oziminy juz ladnie ida, widac juz efekt po nawozach, zasiałem 14 ha owsa, zostało mi 4 ha po 30 letnich ugorach ale nie wjade wczesniej jak za dwa tygodnie pod warunkiem ze obeschnie

mdw

215

I nas  warunki do siewów idealne....
Zjem i jadę siać facelię

216

ja wczoraj zasiałem pszenice dzis część faceli reszta po rzepaku ale czekam na mysliwych

Rolnik z powołania:-)

217

zasiałem Wszystko jare i spokój ...   oziminy ruszyły

218

ja poczekam z łubinem i jęczmieniem . jak dla mnie za zimno,

Leszek   dla kolegów'

219

U nas co tak bardzo padało to już śladu nie ma po tym deszczu... 3 dni temu jare posiałem i prawie każdy w okolicy już jest obsiany. W instytucie pod buraki zaczeli uprawiać, nawóz rzucili i pomału z agregatem latają.

220

A ja zaliczyłem dwie wtopy u szwagra forszem i na razie nie pcham się na torfy i inne takie  podejrzane tereny bo żeby  go wyciągnąć  z pługiem do  przodu to  200 kucy mało .  U siebie tylko trawa kawałkiem  podsiana .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "