381 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2016-05-17 22:15:31)

Odp: Wiosna 2016

U mnie po paru dniach i nocach zimnych i prawie bezdeszczowych wieczorem się ociepliło i ładnie pada.Jutro trzecia dawka RSM+ S [podane wężami]---planuję ok.30kg  N/ha,tak by całościowo było 180N/ha w pszenicy.
  W tym roku kto w oziminach spóżnił pierwszą dawkę azotu ma dużo żółtych placy z powodu słabo rozwiniętego systemu korzeniowego.Ja na szczęście zrobiłem to wcześnie,przełom  luty/marzec i są tego efekty.Żółte place z zimy już dawno zginęły a pszenica rozwija sie o wiele lepiej od tych posianych na lepszych polach z płodozmianem i obornikiem.Plony  mam zwyczaj oceniać po żniwach ale jeszcze raz przypomnę że podstawa to wcześnie wiosną podany azot

382

N wczesny oczywiście ! w tym roku dobry efekt dał też wcześnie podany biostymulator + odżywka na odbudowę systemu korzeniowego. Zboża które przeżyły zimę, dostały te specyfiki, na jednym polu została kontrola i efekt widać.

383

U mnie jare też czekają na pryskanie tylko jak w dzień dzień pada deszcz... Niech ten deszcz będzie... A w domu też 2 dni palilem bo zimny wiatr i pochmurno a w chałupie jak w stodole zaraz...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

384

Grzegorz89 napisał/a:

u nas leje co dzień. Dziś wyjechałem z opryskiem w buraki i zjechałem po 1hektarze, bo deszcz mnie zgonił. Ogólnie jare nie pryskane ozime od grzyba też nie. W zeszłym roku podobnie było, ale nie aż tak. Zimno jak cholera.

u mnie tez niby prawie codziennie pada, ale wilgoci nie ma za wiele. suszy tez jeszcze nie ma, oby tak dalej

Rolnik z powołania:-)

385

Sahara !!! Codziennie pada w wioskach obok a u mnie nic, ogórki zasiane 2 tyg temu nawet nie podkiełkowane, truskawki zwijają liście z braku wody, nie mówiąc o zbożach, a żeby było mało to pszenżyto pryskałem na wiosnę 2 razy na miotłę i miotła dalej rośnie :stu:

386 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2016-05-21 15:23:47)

Ja narzekałem ze za mokro a teraz wszystko schnie na pniu

mdw

387

W czwartek skończyłem pryskanie jęczmieni i owsów! Zaczynają już żółknąć bo miały być deszcze a teraz zmienili, że do końca przyszłego tygodnia 26C. Uschnie wszystko w pień! Pare wiosek obok jak był ten okres burz w Polsce pospadało ludziom po 6-8cm wody a u nas tydzień temu centymetr i H..! Ja już się poddaję! Czwarty rok suszy piekielnej!

388 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-05-21 17:06:43)

u mnie pada co dziennie! Ale tyle co kot napłakał. Mniej więcej tyle co z opryskiwacza .... Nawet tego opadu nie da się zmierzyć.
właśnie kończę budowę instalacji nawodnieniowej na 4 ha porzeczki.  Dziś płukanie i próba szczelności. W poniedziałek będzie folia do basenu. zalewam do pełna i w we wtorek pcham wodę na całego. Przy okazji  poleci rurkami 2 dawka RSM.

389

Jest sens pryskać pszenice oz i jęczmień jary na grzyby skoro deszczu i tak nie ma? Czy poranne rosy wystarczą do rozwoju chorób grzybowych?

390

Myślę że warto po taniości 1/2 dawki.
U mnie 2 lata temu nie padało prawie wcale a jęczmień rdzę dostał.

391

ała ała     sucho i dyszczu nima.

Leszek   dla kolegów'

392

Jak myślicie? Tak jak już wspomniałem prysnąłem w czwartek a opady odwołali! Jak bym prysnął wodą to zatrzyma działanie herbicydu? Bo tydzień upalny i wsio szlak trafi!

393

hmmmmm?

394

nic to nie da

mdw

395

Lipa zero deszczy na murszach robi się popiołek będzie w tym roku dokładka do kukurydzy :gun:

396

u mnie też sucho, a chmury chodza raz z jednej to z drugiej strony...

Rolnik z powołania:-)

397

na piachach pojarane juz mam wszystko, kukyrydze na chwasciory mam jechac znowu pewnie poprzypala

mdw

398

A u mnie wczoraj wieczorem wlało, do wieczora może nie będzie się kurzyć, idę dalej podlewać truskawki

399

Jest jakiś dobry środek na zwalczenie rdzy w pszenzycie? Wszystko pryskane jednakowo a jeden kawałek jak zaczarowany.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

400

No i na poniedziałek jest 7ha do zbelowania.. Dziś skosiłem.. Dobrze by było zeby wyszło te 70 belek.. Bo jak narazie to marnie.. I praktycznie będzie to I pokos u nas i nic więcej... jest już ukręcone 15 belek... Będzie znowu jechać do Wujka kosić pola bo u niego coś tam jest...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)