241

Odp: świnie ?

koseś napisał/a:

Dziki są ofiarą asf i nic więcej bo chorobę do chlewni w żadnym potwierdzony wypadku nie przeniósł dzik tylko człowiek.
Na zachód kraju ponad 300km też dzik chory nie poszedł, tylko ludzie roznosza zaraze. I żadne ogrodzenia nic nie dadzą bo już jest potwierdzone że stawonogi przenoszą wirusa  nie mówiąc już i ptactwie.  😂

Tylko że ludzie sami tego wirusa nie kupują we fiolkach na allegro tylko z lasu wynoszą. Ptaki może i przyniosą z daleka ale jak by tylko one były odpowiedzialne to by w kwietniu i maju tylko były zachorowania. Stawonogi też nie przyniosły z daleka. .Nie było by dzika nie było by skąd wirusa roznosić. I mniej by było opcji na jego przeniesienie.

242

Ja pier.... le jakim to trzeba być tępym chu...em żeby nie rozumieć zależności ASF a dzikami ,jakby nie było dzików nie było by nowych ognisk choroby co nie oznacza że ukraińce też nie są bez winy bo przywożą ze sobą zarażoną żywność i epidemia gotowa.

243

Naoglądałeś się agrobiznesu i prawisz teraz farmazony

E 516 na części
Telefon 695 076 269

244

A Duńczycy się cieszą i rozwijają produkcję  !
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ … 2-mln-swin

245

koseś napisał/a:

Dziki są ofiarą asf i nic więcej bo chorobę do chlewni w żadnym potwierdzony wypadku nie przeniósł dzik tylko człowiek.
Na zachód kraju ponad 300km też dzik chory nie poszedł, tylko ludzie roznosza zaraze. I żadne ogrodzenia nic nie dadzą bo już jest potwierdzone że stawonogi przenoszą wirusa  nie mówiąc już i ptactwie.
Za kilka lat wybuchnie jakaś nowa chorób i o asf nikt nie wspomi.....
A puki co to zaprasza na noworoczne polowanie do ploszenia dzikow z bagien, wodery pod pachy są a i tak zawsze kilku się przebiera bo się wpieprzą po szyję 😂

Tomek, ale cieszysz się że kilka lat temu zrezygnowałeś z hodowli świń wink

246

Mnie to co się dzieje wcale nie cieszy. Ile z tych świń jest tyle jest ale ASF już w Wielkopolsce więc na cud nie liczę. 200km i będzie u mnie.

Siły na zamiary zmierz....

247

tylko na bydło nie przechodzić wink bo jak trzodziarze  się przestawią to będzie za dużo i wróci problem "szalonych krów"

gg 5118068

248

androl napisał/a:

A ty nie???

249

koseś napisał/a:
androl napisał/a:

A ty nie???

Nie ukrywam że okazała się ta decyzja słuszną. Finansowo nieźle dajemy sobie radę. No i problemy z układem oddechowym ustąpiły, okazało że amoniak mi najbardziej szkodził. Żona też pokasływała po powrocie z chlewni, oczywiście togo kaszelku już nie ma.

250

androl napisał/a:

Tomek znam myśliwych którzy polują w Twoich stronach, mówią że na tych bagienkach jest problem. Ze śmigłowca gdy liści już nie ma dałoby radę :dance: U mnie coraz więcej szkód, ale myśliwi to zapasione lenie u nas. Taki jeden na miejsce buchtowania w nocy pickupem przyjeżdża, i mówi że dziś ich tu nie było :stu:

w mojej okolicy jest mysliwym rolnik i sam strzela połowe pozyskanych dzików ale inni z koła go za to nie lubia bo... bo mysliwym na reke jest zeby dziczyzny było duzo a to dlatego ze im wiecej zwierzyny w lesie tyl łatwiej upolowac na rodzinną imprezke

Rolnik z powołania:-)

251

I już w Wielkopolsce tj. Kargowa jest ASF. I te biadolenie o ciężkim życiu myśliwych i ich kół łowieckich gów... o już to kogo obchodzi. Dbali o pogłównie dzika to jest co jest.

Leszek   dla kolegów'

252

U nas plan na dzika dawno zrobiony, jeleni i saren jeszcze trochę zostało. Mimo wszystko dzika u nas widać że jest sporo mniej niż jakieś 5-10 lat wstecz. Wiadomo mają czasem swoje jazdy ale ostatnimi czasy dobrze żyją z rolnikami i ta współpraca jakoś wygląda. Rolnicy nie narzekają na myśliwych i na odwrót. Widać że nie wszędzie jest tak dobrze.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

253

z prezesami i łowczymi kół łowickich jestem na ty, znamy się dobrze . szanujemy, ale to nie zmienia problemu że dzik i jeleń żyć na polach nie dają i te szacowanie w spokojnej rozmowie niczego u nas nie zmienia bo zawsze to są moje straty osobiste i niczyje więcej !!!! koło sobie poradzi!!!!i ja jestem sam z problemem i co mi po tych nie małych zdaniem myśliwych wypłaconych mi kwot jak za każdym razem czuje się oszukany choć mało nie wołam.zostaję z pobojowiskiem na polach jak po bombardowaniu i wtedy jestem wkurzony...  punk widzenia zależy od siedzenia. ja myśliwym nie jestem i problemy mam typowo rolnicze i brać myśliwa korzysta z moich pól jak z spichlerza  nic za to nie płacąc , temat długi i drażliwy i nie zmienimy  go tu na forum . puki lobby myśliwskie jest dobrze umocowane w Sejmie to jest jak jest, i mamy co mamy. ASF to jest wina tych co sie tym zajmują!!!!!! nie Rolników,

Leszek   dla kolegów'

254

Jednego mysliwego masz na co dzień smile

mdw

255

Tak biadolicie na koła to zobaczcie co się dziej w odszkodowaniach za szkody zwierzyny nie lownej będącej pod ochroną.
Jak zmienia ustawę tak jak już planowali dwa lata temu że to państwo będzie płacić i wyceniac szkody, a koła ryczaltem będą płacić do państwa to wtedy zatesknicie za obecnym systemem!

256

Jak takie duże straty gdzie odszkodowanie z koła to mały procent to czym prędzej Grodziec pola siatką. Im większe teraz straty tym szybciej inwestycja się zwróci. W okolicy sporo pół jest już ogrodzonych i to nie takie parcele po 2-5 ha. Niektórzy już w set ha mają pola ogrodzone i zadowoleni bardzo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

257

Nie w grodzeniu problem choć jeśli koło wyrazi taką ochotę to bardzo proszę ale też nie takie to super bo znajomi maja i  różne cuda się zdarzają. Problem to że jest dzika i jelenia za dużo. I już.

Leszek   dla kolegów'

258

Jak pole ogrodzone siatką to z dołu najlepiej tak 30 cm od ziemi dać drut kolczasty. Obowiązkowo wyprać bruzde jedna skibą i zakopać siatkę. Brata sąsiad tak zrobił jak wziął w dzierżawę z naszej parafii 40 ha na 5 lat. Sieje tam zboże, kukurydzę i lecerke. Strat zero i dodatkowo pasza dla bydła bez zanieczyszczeń. Inwestycja na prawdę trafiona. A co jakiś czas wiadomo że trzeba skontrolować stan ogrodzenia, samo się nie zrobi. U nas jak by dobrze przygadać to koło dało by kasę na siatkę

E 516 na części
Telefon 695 076 269

259

U was kukurydzy ludzie nie kradną????  Bo u nas tak i jak ci wejście zrobią. I w tą furtkę sobie zwierzę wejdzie to sobie posiedzi do żniw. Tak jest u nas.

Leszek   dla kolegów'

260

U nas ludzie zbyt leniwi się zrobili no może poza jednymi którzy dla ryb kradną. 15 lat temu to były kradzieże jeden z sąsiadów potrafił z żoną  i dwiema córkami ukraść ręcznie ponad 40 t kolb co dawało 20 ton ziarna.