121

Odp: świnie ?

No to jesteś nie w temacie nawet połowa rolników którym wybili stada nie dostała odszkodowania. Myśliwi ? zbyt wielu ich znam i to co myślę o nich https://www.youtube.com/watch?v=ZSk3svWgU4U

122

koseś napisał/a:

Robisz problem że maciory  w chlewniach zabijali i co z tego  taki ich los bo weterynaria tak zarzadzila, jakoś nikt nie płakał jak likwidowali rolnikom bydło po wykryciu białaczki u jednej sztuki A krowy się cielily nawet na rzeźni.

koseś bronisz prośnej lochy dzika, a przeczytaj co napisałeś:
- chore świnie - wybijamy wszystko nawet prośne
- chore krowy - wybijamy wszystko nawet cielne
- chore dziki - oszczędzamy prośne lochy
bądźmy konsekwentni.

gg 5118068

123

Nie wiem jakich znasz myśliwych ale wszystko zależy od ludzi. U nas kilka lat temu zmienił się łowczy i oby było tak dalej. Kto dobrze z nimi żyje i na każdym kroku nie robi im pod górkę to jest dobrze. Swoją drogą to myśliwy jest takim chłopcem do bicia bo państwa musi płacić dzierżawę za obwody łowieckie ale odszkodowania dla rolników to już ze swojej kieszeni

E 516 na części
Telefon 695 076 269

124

O czym ta dyskusja ? mamy kilkakrotnie większą populację niż kiedyś i trzeba ją ograniczyć w czym zgodni są nawet jajogłowi z PAN. Już w XIX w pisano że ich populację trzeba trzymać na takim poziomie żeby siedziały w lasach i nie robiły szkód na polach.

125

Odpukać ale u nas w miarę jest to kontrolowane i większych strat nie ma na polach i łąkach.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

126

Gdy w obejściu pojawią się szczury lub myszy to się je tępi do ostatniej sztuki bo to szkodniki. Takim samym szkodnikiem stał się dzik , niszczy uprawy i roznosi chorobę , więc po co go chronić i jeszcze namnażać?  , ograniczyć populację do tego stopnia żeby wyżywił się w lesie tam gdzie jego pierwotne siedlisko.

127

koseś napisał/a:

Pogieło  Cię?  Do człowieka strzelać??
Robisz problem że maciory  w chlewniach zabijali i co z tego  taki ich los bo weterynaria tak zarzadzila, jakoś nikt nie płakał jak likwidowali rolnikom bydło po wykryciu białaczki u jednej sztuki A krowy się cielily nawet na rzeźni.
Rolnicy dostali odszkodowania i było ok  i teraz też dostają.

Teraz też dostają ???? lol:lol::lol::lol: Akurat jestem w tej gminie gdzie jeszcze jakiś czas temu było gospodarstwo rodzinne, które dostosowało się do wymagań - wpadło ASF i wybili wszystko w pień, a odszkodowania do dziś nie mają. Było ostatnio o tym w regionalnej telewizji... Odszkodowania to dają całymi mordami ale w agrobiznesie i do kamer - realia są inne.

No i tak apropo to sam nie mam nic wspólnego z branżą związaną z trzodą chlewną, ale jak widzę co się dzieje, ilu ludzi ma poważne problemy finansowe, rozpadają się gospodarstwa bo ktoś na ciepłym stołku z dnia na dzień kazał powybijać zwierzęta to mnie krew zalewa :stu:

Rolnictwo - moja pasja. Pamiętaj, rób to co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować.
TraktorPedia

128

Druga sprawa jest taka, że ktoś nie trzyma trzody dla zabawy i dla przyjemności, tylko raczej po to, żeby cokolwiek z tego mieć. Przykład ? Mój Tata.
Gdyby nie świnie, na których i tak kokosów nie ma to wątpię w to, że z 18 ha utrzyma 3 osoby, a w ogóle przy takim przebiegu pogody jak ostatnie 2 lata. Raz się topimy, w drugim roku wypala wszystko słońce.
I teraz nie daj Boże pojawia się gdzieś w okolicy ASF-wybijają wszystko. Człowiek zostaje na lodzie, bez produkcji zwierzęcej.  Bez odszkodowAnia. I z wydatkami. I co zrobi ? Nic. Bo niby z czego i za co ma żyć i prowadzić gospodarstwo.
Nie chcę nawet o tym myśleć co będzie. Chcecie zobaczyć jaki mamy problem z dzikami ? Nawet zeszłej wiosny wstawiałem zdjęcia, że sobie urzędują na polu. A przedwczoraj na komputerze znalazłem fotografię pól tuż przed zbiorami 2 lata temu. Tego zwierzęcia jest za dużo. Dużo za dużo. A obecnie nie dość, że sieje spustoszenie na polu to jeszcze w inwentarzu.

Siły na zamiary zmierz....

129

Jak tępi się stonkę i jej larwy na kartoflach to jakoś nikt z tego problemu nie robi...

130

Piotrek słyszałem że właśnie w twoich stronach to nie za bardzo z dzikami. Kolega na Piecewie ma w dzierżawie koło 200 ha to w pierwszym roku jak siał kukurydzę to dziki w ciągu dnia nawet już ryły. 70 ha co zasiał to w 100% było do przesiania. Sprawa do sądu i koło opłaciło za usługę siewu i nasiona. Najlepsze jest to że jak siali drugi raz to myśliwi potrafili się zmobilizować i upilnowali zasięgu... W ubiegłym roku też nie było większego problemu. Tak więc jak wcześniej pisałem dużo od ludzi zależy, u nas faktycznie stan dzików jest dość dobrze pod kontrolą i nie ma przez nie większych szkód. Kuzyn co jest w innym kole to swój drugi obwód mają w okolicach Siedlec to mówił jak tam pojechali to o matko święta dzików jak much na gnojowniku...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

131

Massey napisał/a:

Jak tępi się stonkę i jej larwy na kartoflach to jakoś nikt z tego problemu nie robi...

Za cicho kwiczy

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

132 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-01-17 17:35:54)

MAREKP Za cicho kwiczy    TY potrafisz rozbawić......  a pro po dzików to zapraszam !!! aż mi szkoda moich kolegów myśliwych ale jak tak dalej będzie to u nas dziki pszenice, i już rzepaki akurat nie moje bo przeorałem ,i łąki a te z pasją wykańczają. to się chłopaki na wiosnę nie wypłacą. tak dają. się spóżniły w kuku i teraz odrabiają... fajno jest,

Leszek   dla kolegów'

133

Całą choroba
http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-r … 83433.html
Odnośnie utylizacji to heniu nie wypuści na nasz teren zachodnich firm, prędzej postawi mi pod nosem trzeci zakład utylizacji a nie odpuści towaru 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Zawsze jest choroba to 10 traci ale 1 nieźle zarabia.

135

Jak było z epidemią szalonych krów to chociaż wtedy mogli załatwić sprawę po cichu i nawet odszkodowanie się znalazło. No bo jak sobie przypomnę jak to u nas było z białaczką to już tak słodko nie było

E 516 na części
Telefon 695 076 269

136

Powinni znieść zakaz kłusowania i po problemie.Tylko to jest nie humanitarne albo nie ekologiczne ,albo coś tam jeszcze innego .Powinni do tych dzików zatrudnić prezesa ze stadniny w Janowcu on by to raz dwa załatwił jak stadninę.

137

A ile znasz osób które potrafią zapolować na dzika? W całej wiosce znajdziesz może z 2 które jeszcze swoją działalnością utrudnia pracę myśliwym.
Powinni się raczej celebryci i dziennikarze odstosunkować od tego na czym się nie znają ( i nie szukać na siłę sensacji/tematu do wałki politycznej). Większość ludzi ma to gdzieś ale skoro ktoś w telewizji powiedział  że dzika trzeba kochać to kochają. Nawet wbrew opiniom ekspertów i zdrowemu rozsądkowi.

https://images91.fotosik.pl/109/2be68489235af883.jpg

138

W lesie na pewno kłusować nie wolno,ale ciekawe co by powiedzieli gdybym postawił pułapki na własnym polu?
Wtedy jest to na moim terenie,a ja dzikom nie każę przychodzić,wchodzą same.
A takowe urządzenia stawiam według swojegu upodobania.Tak jakbym zostawił brony do góry kolcami na swoim polu,a ktoś by na nie wjechał to nie będzie moja wina.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

139

A co powiesz jak jakieś dziecko wpadnie na pomysł biegania po polu i sobie zrobi krzywde ? (Nie-)Umyślne spowodowanie uszczerbku zdrowiu lub gorzej ?

Siły na zamiary zmierz....

140

jeżeli postawiłby tabliczki widoczne na skraju pola to względem prawa byłby niewinny.