261

Odp: Żniwa 2016

androl napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

A jak sobię pomyślę że jeszcze mam te hektary lerzaków kosić 6m hederem na pofalowanym polu....

Sąsiad właśnie rozprzedaje swoją 512 silnik wziął kolega, kilka lat temu naprawiany przez firmę PiotraK. Heder skrócony z 6 na 4 m jeszcze jest wink

Tak z ciekawosci ile chce za heder?

262 Ostatnio edytowany przez androl (2016-08-08 08:01:01)

Krzysiek podpinaj lawetę i dawaj 1200 PLN
Najgorsze z odmłódkami wykosiłem w binie dam sobie z tym radę, dmuchawa chodzi.
Wczoraj przepołowiłem zboża.

263

yokoslaw napisał/a:

wkosiłem wczoraj dwie przyczepki pszenicy mokra 16% i wiecej, a pogody nie widać, słabo to widze w tym roku. niektorzy jeszcze zboz nie zaczeli kosic

Nie łam się u mnie to samo, tyle co rzepaki zeszły z pól. Wcześnie siany jęczmień u sąsiada wyległ 100% to go 2 dni zbierał, bo jutro ma padać, reszta stoi wilgotność 15,5-18,9.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

264

Dziś pogoda próbujemy dalej kosić ale owies bo ozime na jutro trzeba odłożyć bo mokrzejsze jakieś... Aby pogoda była..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

265 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-08-08 09:28:41)

androl napisał/a:

Krzysiek podpinaj lawetę i dawaj 1200 PLN
Najgorsze z odmłódkami wykosiłem w binie dam sobie z tym radę, dmuchawa chodzi.
Wczoraj przepołowiłem zboża.

hmmm ma to gdzieś wystawione?
Jakieś fotki? bo cena kusząca.
300km w jedną stronę 1200zł za klamota.
Odwiedzenie Andrzeja bezcenne wink
Ja jadę zaraz w facelię potem jak da radę w gorczycę. Mam nadzieję że jakoś pójdzie bo badyle zielone, podniosę wyżej i do przodu.

266

Nigdzie się nie ogłaszał, po okolicy jednak się szybko rozniosło. Wcześniej lub później kupiec się znajdzie. Krzysiek przemyśl !

267

Mnie interesowało by sito górne jaki stan i cena

268

Może to co napiszę  powinno być w ręce opadają ... ale

PAnowie kosze sobie  jak zawsze spokojnie  itp  bez zbędnej paniki  50 stopni w słońcu 90 na silniku jest ok kurzy się jak diabli ze kombajnu nie widać  aż tu nagle  tmp silnika zaczyna rosnąć ... hmm  no cóż gorąco to może klapy otworzę niech ma przewiew  kosze dalej  a tmp coraz wyżej  patrzę w lusterko coś nie tak coś ciemno za kombajnem i to strasznie  wychodze z kabiny patrzę na tłumik a tu masakra jak by wszystki wtryski na raz lały  kopci się że głowa mała  myślę na tak turbina  szybko wyłączyłem kombajn  znaczy mocarnie itp  na wolne obroty patrze co się dzieje  szukam przyczyny na wolnych pokapca  ale  nie aż tak straszne  przygazówka silnikiem masakra nie wkręca się  kopci jak diabli strach w oczach  i dziwny smród  hmmm szukam zaglądam  chodzę po kombajnie patrzę  kłęby dymy z filtra powietrza .... no masakra   szybko za stery i kombajnem w pobliskie buraki  zaparkowałem   myslę *** go pies jak ma sie palić to nie na ścierni .... zgasiłem  a tu się kopci  i śmierdzi za wodę gaśnice i do tego filtra  rozkręciłem go a tam żywy ogień  filtr powietrza się pali spaliło się wszystko w nim całe wkłady  stopiło farbę  i zaczeło się tlić  na róże od powietrza doprowadzającego do silnika    ta owa dziwna akcja  trwała prawie 2 godziny  z pewnym zastanowieniem jakim cudem zapalił sie Filtr powietrza ?? przeciez tam żadnego prądu nie ma a do tłumika ma  1.5m  jedynie jest wąż z tłumika do filtra powietrza by wyciągał  nadmiar kurzu  znajdującego się w filtrze   ot ciekawa  sprawa jakim cudem takie Cuda

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

269

Dobre jajcy... Ale ważne że kombajn cały....

+33 / -0 (chyba wink)

270 Ostatnio edytowany przez KASZA (2016-08-08 20:59:14)

Tak się kosi.
https://youtu.be/6zVBzZ5NUTk

Dwa metry zasiane sześć uzbierane. Czy winna jest tu maszyna? Bo nieraz słzałem, że komabjny gubią zboże, a to w dalszym kadrze to miotła.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

271

mi w forszu siespalil filtr powietrza

272

Pewnie kichnął w gaźnik:)

Ja umyłem kombajn bo łożysko na sprzęgle od sieczkarni zgubiło uszczelniacz i obryzgało smarem całą stronę. Następnego dnia po dojechaniu na pole jakieś 2 km zaczęło pachnieć spalenizną, kurz po myciu przylepił się do rury wydechowej i zaczął się tlić.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

273

Czyli to się zdarza ale dlaczego?

274

Wojtas a jest taka możliwość że zakleił się syfem wlot do filtra powietrza i dlatego zassało gorące spaliny z tłumika do filtra ?

275

androl napisał/a:

Nigdzie się nie ogłaszał, po okolicy jednak się szybko rozniosło. Wcześniej lub później kupiec się znajdzie. Krzysiek przemyśl !

1200zł nie pieniądz. Powiedz zakładać smarować i jechać? JAk go wrzuce na lawetę i będę jechał 50km/h to dowiozę go w całości czy pęd powietrza wywieje z niego z 200kg rdzy?
Puki co koszę tym co mam bo są warunki a wypad do Ciebie to cały dzień. Dziś poszło 3ha facelii i 2 gorczycy wjechałem w stojący owies i zaczęło padać spadło nie wiele jutro od 11 można ciąć dalej. Jutro jak się da chcę ściąć 3-5 ha żyta. Połowa leży ale pole jak stół więc jakoś pójdzie.

276

Nie ma szans by filtr powietrza zapalił się od silnika , musiał zaciągnąć coś z zewnatrz

Dwa metry zasiane sześć uzbierane.

Na takie wygląda

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

277

Koniecznie zobaczcie http://www.stoislaw.com.pl/attachments/ … u_2016.pdf

278

W Wipaszu w Krośnie na wadze dostaje się kod i trzeba wklepać kod na odpowiednim stanowisku i dopiero można wysypać zboże. Dodatkowo obowiązkowo buty antypoślizgowe i kamizelka odblaskowa, kask też niby jest wymagany ale nie przestrzegają tego.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

279

Wojtas, kolega mial ten sam problem w starym kombajnie DF. okazało sie ze tłumik w srodku sie wypalił. on ma ten system co wyciąga zanieczyszczenia z filtra. nowy tłumik kosztował cos okolo 7 tysi. to majster rozcinał ten stary i wspawał nowa blachę, przez dwa sezony bylo dobrze a potem sprzedał. była  ta sama sytuacja, smród i spalony filtr powietrza.

280

No i przerwa w koszeniu... Taka pompa była że wszędzie woda stoi... Sie uspokoilo ale zaczyna dalej popadywac....

+33 / -0 (chyba wink)