101

Odp: Regeneracja pomp

I ja się zgodzę z kolegami bo znam jednego Ukraińca i wszystkie elektronarzędzia kupuję u niego i nie dośc że są tanie to nie do zabicia a taka zwykła wiertarka 750W waży tyle co 2 z marketu ale można usiąśc na niej i nie stanie a czasem dotknąc jej nie można taka gorąca więc koledzy ze wschodu są OK i sprzęt mają dobry chyba najlepszy.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

102

maxi ja tez mam mtz i w dokladnej sytuacji jest jak twoj tylko ze moj pali na dotyk przy -30 stopniach mam rozruch na 24 rozrusznik na 24 i nie bylo takiej sytuacji by nie zapalil oczywiscie swieca plomieniowa dziala

Fortschritt zt 423 a razy 2

103

Ci którzy przerobili pompę główną w forszaju mogą się podzielić informacją jak tego dokonali? Co musieli przerobić itp?

104

Z tego co pamiętam to była to pompa 50-tka wzmocniona, prawa. Sama przeróbka była podobno niewielka i bardzo prosta, wiec chyba warto by się tym bardziej zainteresować.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

105

coś takiego było by ok?

http://moto.allegro.pl/pompa-nsz-100-3l … 64369.html

tylko szkoda że lewa hmm

106

wydaje mi się a nawet jestem pewny że oryginalna pompa ma 2 wyjścia wysokiego ciśnienia tylko nie wiem po co. A Ta ma tylko jedno

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

107 Ostatnio edytowany przez misiek (2010-10-07 16:20:36)

to drugie wyjście nie jest do sterowania hydrauliką zewnętrzną? Ta opcja 10l/min na rozdzielaczu?

108

Jak komuś zachce się ruską pompę założyć to musi sobie dwie założyć, bo jak wyżej ktoś, nawet sam Admin napisał smile w oryginalnej są dwa wyjścia bo są to dwie pompy w jednej obudowie. Ten drugi obieg 10 l/min służy do regulacji rozdzielacza i przez to, że może działać non-stop pod obciążeniem jest też używany do napędu hydromotorów, wtedy na błotniku jest dodatkowy patent do regulacji przepływu oleju. Gdy będzie założona jedna pompa nie będzie działać regulacja wysokości podnośnika, regulacja siłowa, przeciwpoślizgowa i chyba nie ma więcej. Jak podnośnik ma działać byle jak to byle jaka czyli ruska pompa będzie w sam raz.

109

Mam takie pompy w koparce białoruśce i powiem tyle że cena jest w tym wypadku wyznacznikiem jakości .I powiem jako ciekawostkę że jak kupiłem nowe pompy w agromie czarna białostocka to przed zamontowaniem rozkręciłem je i wysypałem z nich opiłki po obróbce skrawaniem.

110

może to nie było produkcji RUSIA i trzeba zgłosić to dla Putina on zrobi porządek

111

Putin nic tu nie zrobi bo tak wygląda jakość made in cccp.
Ale cena jest taka że można co miesiąc nową zakładać smile

112

Ja niestety na temat tych pomp również nic więcej nie mogę powiedzieć. Faktem jest natomiast to, że coraz częściej spotykamy się z takimi przeróbkami - widocznie mały obieg oleju właścicielom nie jest potrzebny. Z drugiej strony, znam kilka osób, które pomimo tego, że oryginalną pompę mają O.K., to również nie korzystają z tego typu regulacji. Nie pracuję traktorami, więc sam nie wiem co o tym myśleć. Najlepiej jakby wypowiedzieli się Ci, którzy mają takie pompy pozakładane. Tak więc zachęcamy....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

113

a czy przypadkiem mały obieg nie "odblokowuje" podnośnika? z tego co pamiętam rozdzielacz nie działa na wyłączonym bo nie ma ciśnienia na "małym obiegu"... czy się mylę??

114

Ja ze dwa lata temu też regenerowałem pompę od hydrauliki. Sprawa jest wbrew pozorom banalna. Zrobi to każdy warsztat który zajmuje się naprawą silników spalinowych. Otóż w tych pompach zużywa się głównie oś oraz wewnętrzny otwór głowicy z tłoczkami. Naprawa polegała na przeszlifowaniu na szlifierce tego trzpienia. Następnie rozwiercono głowice z tłoczkami wciśnięto tuleję, przewiercono odnowa otwory we wstawionej tulei, średnice wewnętrzną przeszlifowano i dopasowano do trzpienia tak aby luz wynosił 0.05mm. Po tym zabiegu pompa ożyła. Podnosi nawet na małych obrotach i rozgrzanym oleju. Koszt nie pamiętam dokładnie ale coś koło 200zł.

115

i tylko tyle?!

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

116

a gdzie to robiles czy slifiez by mi to zrobil

117

Tak ja robiłem tylko tyle. Jest to specyficzna pompa bowiem nie posiada ona żadnych zaworów. Tłoczki cofają się pod wpływem siły odśrodkowe zasysając jednocześnie olej. Następnie poprzez obrót głowicy która osadzona jest mimośrodowo względem obudowy następuje naciskanie tłoczków i tłoczenie oleju przez właśnie ten trzpień. Jeśli zatem występuje nadmierny luz między głowica a trzpieniem następuje przeciekanie w tym miejscu oleju i w konsekwencji spadek ciśnienia. Jest to newralgiczne miejsce tej pompy. U mnie tłoczki w głowicy po wytarciu do sucha troszkę się ruszają ale to aż tak bardzo nie przeszkadza . Najważniejszy jest trzpień.

Tak szlifierz powinien to zrobić pod warunkiem, że ma tokarkę aby wytoczyć trochę głowicę i dotoczyć na wcisk do niej tuleję. Jeszcze musi mieć szlifierkę do wałków i otworów. Przeszlifuje trzpień aby go "zabielić" a następnie wyszlifuje wewnętrzną powierzchnię wciśniętej tulei. Mnie zrobili 0.05mm luzy i powiedzieli że mniej nie może być bo może dojsć do zatarcia.
Robiłem to w zakładzie gdzie szlifują np, wały korbowe. Trzeba wytłumaczyć w czym problem i zrobią.

118

Za tego newsa masz u mnie dwa plusy, bo mój ziom ma taki zakład i jest otwarty na takie zadania z cyklu wykaż się. Muszę gdzieś zanabyć dobitą pompę i poddać ją takiej regeneracji. Dzięki

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

119

To forum jest po to żeby sobie pomagać wzajemnie. Jeden wie to drugi tamto. Jak zregenerujesz to daj znać jak się spisuje nowa stara pompa:D

120

dzieki rolnik na pewno tak zrobie i dam znac jak dziala bo tez mam kumpla co ma tokarki szlifierki i takie tam no i duzy plus dla ciebie