581

Odp: Generalny remont

A pierścień w rowku tłoka nie ma luzu góra-dół ?

582

androl napisał/a:

A pierścień w rowku tłoka nie ma luzu góra-dół ?

tego nie sprawdzałem

583

Znalazłem przyczynę dymienia. Uszczelniacze zaworów puszczają hmm Da się je wymienić samemu? Jeżeli nie to ile może kosztować taka przyjemność?

584

Witam koledzy  ! Jak powinny być założone korbowody ? Korbowód  u góry na sworzniu tłoka  ma   taką piętkę . W którą  stronę ta piętka ma być skierowana ? U mnie patrzyła w stronę kolektora wydechowego .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

585

zamkami panewek od strony walka rozrzadu

586

A tłoki zdejmowałeś z korbowodów?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

587

Tak były zdejmowane . Pytam się  bo silnik ktoś już ruszał i nie wiem czy dobrze składał  .

588 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2015-12-12 01:08:03)

Pytałem, bo tłok na korbowodzie też trzeba dobrze osadzić. Jak odwrotnie się założy tłok, to wtedy trzeba by odwrotnie założyć korbowód, żeby komora w tłoku była skierowana w odpowiednią stronę. No ale sprawa już chyba nieaktualna?

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

589

mam takie pytanie  czy po remoncie silnika  mozliwe jest aby w kolektorze wydechowym pojawiało sie troszke oleju , sladowe ilosci ale jest , dodam ze przepracowałe nie duzo i praktycznie nie pusto , cinienie ok . nic sie nie dzieje

590

bywa tak jak się nie dotrze lub chodzi na wolnych obrotach długo,może też lać wtrysk.

591

Po remoncie nawet powinien lekko olejem dmuchać.

592

wtedy wiadomo ze nie trze na sucho w sobote też zrobiłem szybki remont mtz 952 i teraz jeździ i sie dociera też trochę olejem moczy ale tez lało sie z wydechu bo przed remontem padła też turbina i jeszcze wczoraj szybko nowe turbo założylem a od rana juz śmiga z hds-em

Nie ma to jak FORTSCHRITT

593

Może może nawet wskazane he smile Mechanik raz opowiadał jak zrobił silnik w 912 i gość za kilka dni dzwoni i opierdala że olejem rzyga i zle złożył... On gada zrób pan 100mtg a potem dzwon czy olej bierze i gość nie zadzwonił...  U mnie 12 też trochę olejem sadzila ale to kilkanaście tylko mtg..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

594

ja też po wymianie klocków w audi opieprzywszy sprzedawce że hamulce zrobiły się gorsze niż było wcześniej a on mówi zrób 200km i zobacz wtedy no i musiałem przeprosić smile

595 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2016-02-03 00:42:31)

Koledzy, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości co do zużycia oleju przy docieraniu silnika, wrzucam tu oryginalną Ifoską krzywą zużycia oleju dla jednego cylindra w pierwszych godzinach pracy silnika po remoncie i pomocny opis na przyszłość:

http://ifa-serwis.pl/galeria/forum/zuzycie_oleju_1.jpg
http://ifa-serwis.pl/galeria/forum/zuzycie_oleju_2.jpg

Opis jest z oryginalnej instrukcji dla silnika chłodzonego wodą, a krzywa jest dla silnika chłodzonego powietrzem, ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. W innych silnikach zawsze jest podobnie tylko lekko  proporcjonalnie mniej.

Jak widać zużycie to na początku jest spore i olej ten jak się nie wypali to musi gdzieś się wydmuchać i wykapać. Jak głowica na wyjściach wydechowych jest planowana i jednocześnie kolektor wydechowy na wejściach też, to przy dobrej uszczelce kapie mało albo i wcale. No ale nie czarujmy się, raczej nikt tych płaszczyzn nie szlifuje, no chyba, że są mocno skorodowane i wtedy kapanie ma się pewne.

www.rajstop.pl

596

Cześć . Może mi ktoś powiedzieć  po ilu  godzinach  docierana już można go wsadzić w robotę  ?  Na jakich obrotach maksymalnie  i czy lepiej na biegu jałowym czy w trasę go puścić ? Szukałem ,  gdzieś było ale nie pamiętam gdzie .

597

zazwyczaj kazdy mówi zrob 200mtg i dokręcaj głowice docieraj i ja też tak robie jak mi mowią zmiennym obrotem i obciązeniem i nie było jakoś problemów ktoś gdzieś cos kiedyś mawiał ze 500mtg i jest całkowite dotarcie ale według mnie to co napisałem powinno wystarczyć najważniejsze to zeby go nie zagrzać a przy docieraniu to nie jest problem zagotować wodę w silniku skąś to wiem:) spokojnm trybem pracy go dotrzyj i powinno być dobrze

Nie ma to jak FORTSCHRITT

598

etam 50 godzin i już można coś lekkiego robić po 100 to już prawie dotarty

599

Sebastian napisał/a:

Cześć . Może mi ktoś powiedzieć  po ilu  godzinach  docierana już można go wsadzić w robotę  ?  Na jakich obrotach maksymalnie  i czy lepiej na biegu jałowym czy w trasę go puścić ? Szukałem ,  gdzieś było ale nie pamiętam gdzie .

Nie jestem ekspertem ale mój kombajn docierał silnik na dojeździe w pole, a potem 2000 i tak do dzisiaj. Przecież ten silnik przez cały żywot zrobi tyle co ciagnikowy w rok, więc po co się spinać? Wystarczy jako tako dbać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

600

bez przesady na początku musi mieć lekko bo się grzeje