141

Odp: Żniwa 2018

Krzysiek Ty masz ten deszczomierz pod rynnę postawiony czy jak?😮

142

Nie musi jak dodaje od początku tygodnia w nocy tak dolało że rano w oborze 3 cm wody na stanowiskach a w całym powiecie brak prądu do 10

wiadro wskazało opad 45 l/m² od 19 do 6 rano

143

155....  k..a zaraz mi się wiadro skończy.  Radar pokazuje jeszcze godzinę dwie deszczu...

144

A u nas mży   i mży   stwierdziłem że gówno nie deszcz i  stalerzowałem 10 ha po pszenicy   po ścierni idzie jak marzenie ale wjechać na gołą ziemię i się stoi w miejscu ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

145

U mnie też mżawka od rana. Wojtek a jak Ci się ten jeleń sprawuje ?

146

Jestem ciekaw czy cokolwiek zdążymy udziabać do tego następnego deszczu.

Siły na zamiary zmierz....

147

wojtas napisał/a:

A u nas mży   i mży   stwierdziłem że gówno nie deszcz i  stalerzowałem 10 ha po pszenicy   po ścierni idzie jak marzenie ale wjechać na gołą ziemię i się stoi w miejscu ...

Pozazdrościć tych problemów na gołej ziemi.

148

Zyto badane przed chwilą z kłosa 19,6% tak że jeszcze trochę mu brak ....

149

Byłem dziś w Człuchowie potwierdzam nalało wody ze hoho rowy pełne , u mnie gdzieś 100

150

W stawie przybyło mi ponad metr wody. Tyle napadało, że drenarki ruszyły. Rowy,  Pobocza i pola w dołkach pod wodą. Będzie ciekawie.

Siły na zamiary zmierz....

151 Ostatnio edytowany przez Massey (2018-07-19 22:08:55)

Odrobiło susze;) ,tylko czemu dopiero teraz...

152

Massey napisał/a:

U mnie też mżawka od rana. Wojtek a jak Ci się ten jeleń sprawuje ?

Co ci mam  powiedzieć  ciągnik jak ciągnik   ma niby 100 koni  ale ruską talerzówkę  3.5m ciągnie  od 10 do 17 km/h  czyli nie ma tragedii ...   spalanie ciężko powiedzieć  skrzynia mi się podoba a silnik chodzi  jak  kupa złomu ...  jak w każdym  jeleniu  twardo ...  w kabinie przyzwoicie ... tur dźwiga   i robotę robi ... to nie nowe  ale działa  i nie cieknie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

153

Dzięki za odpowiedź. U mnie w okolicy chodzi trochę tych jd różnych typów i z tego co widzę to parę lat tym robią... Z kolei czytałem opinię raczej negatywne na temat tej marki. Ale dobra temat o żniwach ,dziś już słonecznie i ciepło ale wczoraj późnym wieczorem dolało jeszcze 10 litrów.

154

Wróciłem z miasta rodzice z porzeczkowego pola i mówią że jeden rządek tj. 4-5t owoców po deszczu nie nadaje się do zbioru. Mam nadzieje że się mylą zjem coś i jadę sprawdzić czy da się wogóle wjechać kombajnem na pole, albo zerwę to dziś albo wcale...
Ludzie rwią ręcznie i też w jednej odmianie już jest około 20-30% gnoju który się nie nadaje. Łączne straty szacuję na 10t....

155

U mnie codziennie dopaduje... Chciałem dziś wyjechać na rzepak i pompa

156

U mnie wczoraj oberwanie chmury było, płynęło przez podwórko, kolega kilometr ode mnie miał drobny grad, dziś kosiłem trawę to miejscami kałuże na domowym ale wykosiłem, kosiara ***,  dziś od 17stej zlewa 30 minutowa a dalej drobny deszcz pada nawet słońce świeci i drobnie pada

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

157

Ja już się zaczynam zastanawiać, jak to wszystko bedzie. Codziennie pada, i nie zdąża schnąć.
Krzysiek jak tam w porzeczkach?

158 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2018-07-20 22:53:36)

Soufflet obniżyło parametry skupowe browaru na: do 13 % białko i do 70 % wyrównania bez potrąceń.  Skupują już tydzień i wg normalnych parametrów nie mieli by ani tony browaru.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

159

Grzegorz89 napisał/a:

Ja już się zaczynam zastanawiać, jak to wszystko bedzie. Codziennie pada, i nie zdąża schnąć.
Krzysiek jak tam w porzeczkach?

OPierdzieliłem dziś z 0.5 ha  reszty nie ruszałem bo woda stoi.
Słońce przyprażyło pleśń gdzieś znikła popękane owoce zaczęły zasychać. Tragedii nie ma tylko i aż 10-20 % masy poszło ... cena spadła o kolejne 10 gr do 1,1zł.  Kolega namawia mnie na ekologie w porzeczkach.
Chyba się skuszę Gdybym miał wczesną to bym się drapał po głowie ale przy późnej chyba nie stracę.

160

Ja dziś rozpocząłem żniwa ,żyto u sąsiada wilgotność 7,8 %.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile