121

Odp: Awaria sprzęgła w 303

Sorki, zwracam honor! Nie wiedziałem, że nie ma tego otworu we wszystkich obudowach :red:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

122

Witam szanownych kolegów  , powiem tak osiwieje przez tego helmuta jak do tej pory ze wszystkim dawałem sobie rade oczywiście z wasza pomocą ale dawałem,a teraz usiąść  i płakac .Nie wiem od czego mam zacząć bo sprzęgło przy 303 to dla mnie magia .Ale opisze wam mój przypadek "podczas orki przy dojeżdżaniu  do końca wiadomo podnoszę pług 4skiby fortschritt sprzęgło i w momencie wciskania usłyszałem tylko jakieś chrupniecie ,pedał wpadł a ciagnik sobie jedzie za nim zaskoczyłem co sie dzieje to juz sąsiad ze 3 metry pola ma zaorane zgasiłem maszynę wykleszczyłem biegi,rozruch pług do końca w góre zgasiłem znowu jakis bieg i tak na właczonym biegu rozruch i do domu zjechałem troche cos dziwnie waliło ale jechać sie dało No a teraz zero koncepcji nie wiem od czego zacząc

123

Ja miałem w moim 303 tak samo jak mi się urwała śruba od sprzęgła ta co łapka  jest przykręcona, gdy wciskałem sprzegło to ciągnik dalej jechał ale wymiana na nowa śrubę i regulacja łapki i wszystko ładnie chodzi. Więc kolego połóż się pod ciągnik i zobacz czy śruba ci nie pękła.

124 Ostatnio edytowany przez pawlon (2009-10-05 19:37:25)

Panowie awaria!! sad pękła śruba trzymająca łapkę (dźwigienkę). W moim talerzu nie mam tego otworu serwisowego. ojciec wywiercił ale twierdzi ze jest cos nie tak. w katalogu patrzyłe to ta śruba jest przykryta jeszcze jakąś tarczą. CZy ten otwór to wystarczy wywiercic tylko w tym talerzu??

125

Wystarczy tylko w talerzu, śruba nie powinna niczym być zakryta.

126

zanim zajrzałem na forum to starszy prawie silnik wyciągnął :[ (zaczyna mnie już wnerwiac ta zemsta Honekre ale swoja droga to w sobote orka z "nowym" pługiem szła jak bajka). lece do staruszka aby otwór wiercił big_smile

127

Ten Twój tatko za nerwowy jest, po co silnik wyciągać do jednej śrubki big_smile

Tutaj http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 979#p18979 masz fotkę gdzie w moim jest zrobiona.

128

Mi pękły dwie śruby i nie wyciągałem ich bo zastało 1cm gwintu i wkręciłem pod szlifowaną nakrętkę, jeden dotyk migomatem żeby się nie odkręciła i już 2 lata tak śmigam tylko trzeba dobrze łapki ustawić wbrew pozorom to nie takie proste a jak są nie równo zdarte łapki to jest problem.

129

jednak muszę wszystko rozbebeszyc bo widac ktos wsadził paluchy i zle założył tą tarcze która jest pod talerzem i wycięcia przez ktore przechodzą śruby się nie pokrywaja ze śrubami (ale napisałem - jesli ktos rozbieral sprzęgło to powinien mnie zrozumieć)

130

pawlon popieram Twojego ojca , bo nieważne jak byle do celu. Przy okazji nauczy się demontować silnik.

131

marek514 napisał/a:

pawlon popieram Twojego ojca , bo nieważne jak byle do celu. Przy okazji nauczy się demontować silnik.

silnik juz mamy opanowany, w sierpniu robiliśmy kapitalny. A mój starszy to fanatyk złomu, posiada spore pojecie o mechanice, tylko mozliwości parku maszynowego mamy skromne. A wracając do sprzęgła to nie wiem jak w waszych ciągnikach ale u mnie tych otworów nie ma, nie ma tez otworu w pierwszej tarczy "ślizgowej" - jest to widoczne w katalogu części. Ale jutro wioze do wiercena tą tarcze i ten "talerz". przy okazji wymieni sie tarczę od jazdy, wyczyści sie wszystkie części sprzęgła, bo teraz to wywaliłem z pól wiaderka kiszonki a u mnie ten ciągnik nic takiego nie deptał. A czy moze ktoś wie gdzie można kupć zestaw naprawczy (uszczelnienia+ spreżynki) do zaworka powietrznego sterującego siłownikiem powietrznym. U pantery pytałem to nic takiego nie mają.

132

Witam szanownych kolegów  , powiem tak osiwieje przez tego helmuta

Ja miałem w moim 303 tak samo jak mi się urwała śruba od sprzęgła ta co łapka  jest przykręcona, gdy wciskałem sprzegło to ciągnik dalej jechał ale wymiana na nowa śrubę i regulacja łapki i wszystko ładnie chodzi. Więc kolego połóż się pod ciągnik i zobacz czy śruba ci nie pękła.

Wielkie dzięki za podpowiedz sam szukał bym tego pewnie z pół dnia. dodam ze mam od dołu osłony i nie widać tego na pierwszy rzut oka a tak śrubkę kupiłem, łepek tokarz zatoczył i dalej helmucik służy  kolego duże piwko dla ciebie pozdrawiam

133

panowie a wracając do tego otworu przez który wkłada się tą śrubę od łapki to ja u dołu wypalane nic nie mam za to ten otwór mam oryginalny u góry

134 Ostatnio edytowany przez Dario (2009-10-29 19:26:17)

MarioK napisał/a:

panowie a wracając do tego otworu przez który wkłada się tą śrubę od łapki to ja u dołu wypalane nic nie mam za to ten otwór mam oryginalny u góry

@MarioK, nie ważne gdzie, ważne że jest smile

135

kurde wczoraj dla ojca pekł "piesek" i mało stodoły nie rozwalił. a z miesiąc temu sprzegło było robione i "pieski" nowe założone

136

,,piesek"  hmm co to takiego ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

137

kurde wczoraj dla ojca pekł "piesek" i mało stodoły nie rozwalił. a z miesiąc temu sprzegło było robione i "pieski" nowe założone

Hmm, Nie bardzo kumam...

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

138

Piesek to inaczej łapka .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

139

Może łapki nie są równo ustawione i ta która ma za ciężko to pęka.Napisz w którym miejscu pękła.Bo u mnie zawsze pękają przy nakrętce.

140

A u mnie dziś w 323 dziwna sprawa jak stoi na luzie to słychać taki stuk w okolicy sprzęgła dopiero jak nacisne delikatnie pedał sprzęgła stuk ustaje  co to możne być