141

Odp: Awaria sprzęgła w 303

marcin napisał/a:

A u mnie dziś w 323 dziwna sprawa jak stoi na luzie to słychać taki stuk w okolicy sprzęgła dopiero jak nacisne delikatnie pedał sprzęgła stuk ustaje  co to możne być

Mam  to  samo   przy  swoim  forszu  ,  sprawdź jakąś breszką   czy  są  luzy  na  osadzeniu sprzęgla  gumowego łączącego   silnik  ze  sprzęgłem ,  od  strony  sprzęgła glównego  jest  to  osadzone  na  lużno   na  frezowanym  wałku  (poprostu  jest  tylko  nasadzone i  niczym  nie  dokręcone)  jak  się  rozbije  na  frezach  to  się  tłucze ,  tylko nie  wiem  dlaczego  po  wciśnięciu  sprzęgła  tłuczenie  ustaje  ale  to  może  być  kwestia  łożyska na  którym  jest  osadzone  całe  sprzęgło  główne  (mogą być luzy na łożysku)

U  mnie  chodzi  to  już  tak  przez  5  lat  i  nic  się  nie  dzieje  poza  stukaniem,   oczywiście  podczas  kapitalki wszysto  zostanie  zrobione  jak  należy  (kapitalka  w  przyszłą  zimę ,  chyba  :stu: )

142

Ten cholerny tryb z frezami od sprzęgła gumowego kosztuje 480zł ,też mam na nim luzy tylko szkoda mi kasy.

143

tomek1974 napisał/a:

Ten cholerny tryb z frezami od sprzęgła gumowego kosztuje 480zł ,też mam na nim luzy tylko szkoda mi kasy.

No  właśnie  480 zł,   ale  na  tym  się  nie  kończy   bo  oprócz  tego  jak  Ty  nazywasz  tryba  z frezami   to  jeszcze  trzeba  wymienić  tą  ośkę  wychodzącą  ze  sprzęgła  głównego  ,  bo  jak  to  wszystko  długo  tak  chodzi  to  ta  ośka  też  jest  do  wymiany  ,  a  to  już  kolejne  podejżewam  że  300 PLN  :uuuu:

144

Kup dobry używany będzie taniej.

145

Witam pany mam pytanie siadły mi łożyska w tym elemencie co jest miedzy sprzęgłem a skrzynia ja to na to mowie dzwon  jedno łożysko   to co jest osadzone sprzęgło  a drugie to mniejsze co wychodzi wałek sprzęgłowy pytanie żeby je wyciągnąć to trzeba  ten dzwon ściągnąć

146

Nie, jak odkręcisz 4 śruby mocujące osłonę łożyska to je wyciągniesz.

147

Dzięki odkręciłem te cztery śruby i już widzę łożyska rozsypane są trzeba wymienić

148

witajcie ja mam taki problem mam przerobione sprzeglo w 303 na mechaniczne bez pneumatyki jak np w 360 i sprzeglo dzialalo dobrze do dzis gdy oralem pekla mi lapka kupilem nowom zalozylem wyregulowalem wszystkie lapki do lozyska oporowego ustawilem tak jak bylo i nie moge wlaczyc biegu tak jak by nierozsprzeglal tarczy co moze byc za przyczyna

Fortschritt zt 423 a razy 2

149

Powinieneś wsadzić kogoś do kabiny i niech wciska sprzęgło a ty weź lampkę i zobacz jak na prawdę zachowują się łapki.

150

no lapki dociskaja tak jak dociskaly a czy cos moglo sie stac z tarczami bo nigdy tam nie zagladalem i nie wiem jak to tam dziala

151

przerabiałem takie coś w 360 u mnie padł element mocujący łapkę więc mimo nowej nie wniosło to nić do poprawnego działania bo osadzenie było złe.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

152

u mnie ta tarcz co czyma lapki nie jest popenkana ani nic chyba mnie czeka wyciaganie sprzegla calego

153

Drugi stopień też nie działa, ten on wałka WOM i pompy podnośnika ?

154

problem rozwiazany panowie lozysko oporowe ma takie prowadzenie w ktore wchodzi ta belka pozioma ktora je wyciska i wyskoczylo z tych prowadzen i automatycznie zmienila sie odleglosc wyciskanie lozyska lapek sprzeglowych i nie wysprzeglalo do konca dzieki za zainteresowanie i pomoc

155

Najważniejsze, że potwór wyzdrowiał :beer:

156

U mnie też często zrywa śruby od tych łapek. Czy to może być wina łożyska czy tylko i wyłącznie ustawienia tych łapek. Są mniej więcej w równej odległości od łożyska, lecz gdy wciskam sprzęgło to łożysko minimalnie krzywo idzie dodam tylko tyle że łożysko jest lużne i też by było czas je wymienić. Powiedzcie mi czy dużo jest roboty z wymiana

157

Można by też pomyśleć o sprężynach czy nie zaszły brudem i nie mogą się schodzić.Ale złe wyregulowanie łapek to najczęstsza wada.

158

PiotrK kiedyś wspominał o tym że śruba ma być 10.9 i ma być łebek od strony gwintu zaokrąglony ponieważ otwory w sprzęgle chyba mają takie kuliste zatoczenia....

159

Nie wiem czy w dobrym temacie pisze bo nie wiem czy to sprzęgło ale po kolei.
Podczas orki zapchał mi sie pług ja trzymałem ciągnik na sprzęgle bo nie zdążyłem wybić biegu a tu nagle trach i ciągnik ruszył. zgasiłem silnik i próbuje wybić bieg a tu nie chce się dać. wciskam sprzęgło i puszczam bez różnicy. w końcu udało się zapalam silnik i... jak wciskam sprzegło to cos strasznie terkocze trrrrrrr.... jak puszcze to chwile cicho a potem zaczyna terkotać ciszej i nie regularnie trr trrrr .chce wbić bieg. nie da rady tak zgrzyta. wybijam grupy biegów, wbijam bieg wchodzi jak zawsze próbuje wbić grupę biegów a tu nie da rady bo strasznie zgrzyta i tak albo grupa biegów albo bieg. Ciągnik przyciągnąłem do domu i nie wiem co robić. Znam juz pomysły Piotra jestem ciekaw co wy na to myślicie, a może i Pitrowi cos nowego wpadnie do głowy

Rolnik z powołania:-)

160

Według mnie to poszła śruba od łapki w sprzęgle.