61 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-07-20 23:59:00)

Odp: Żniwa 2020

Laszek napisał/a:

Piotrek wczoraj trafiliśmy wieczorem na burzę w Bobolicach, dawało konkretnie

Aktualnie wisi nad nami burza. Oberwanie chmury połączone z gradem. Ciemno jak w nocy jest. I grzmoty co parę sekund. Jestem ciekaw co na to Facelia groch i rzepaki.
No i bylem. 3 km od domu rzepak otrzepało. 5% lekko

Siły na zamiary zmierz....

62

Pajej napisał/a:

ruszyłem wczoraj w facelie. pomimo tygodnia po desykacji mokra...

Wjechałem w facelię, skosiłem 4 ha. Mimo 14 dni od oprysku słoma i chwasty zielone... Tyle syfu w zbiorniku...

63

Jakie dawaliscie dawki że takie cyrki

64

ja 2l reglone, w tym tyg pasowałoby skosić

Rolnik z powołania:-)

65

Ja się cieszę że ni paliłem bo po dziś nie byłoby co młócić...

66

koło mnie z coś tam rzepaki pokąsali, ale za suche nie było, pod wieczór przeszła chmurka to dzisiaj też nie zacznę, wczoraj trzymał 11% wilgotnosci i nie bardzo chcial schodzić w dół

mdw

67

Litr do desykacji naci.

68

Dojechał kurzak pod następny rzepak, myślałem że do 20-tego tegoroczny będzie skoszony. Miał być zrzucony na ścierń po nim, trzeba było kawałek żyta przywalić.

69

ja wjechałem w rzepak wilgotosc 6-7%

mdw

70

palony czy sam doszedł ?

gg 5118068

71

No i jak nowy nabytek ?

72

doszedł sam, kombajn dosc fajnie idzie, 6 ha machłem wczoraj, maly problem z podsiewaczem bo poprzedni własciciel odwrotnie pozakładal mimosrby od napedu podsiewacza, i odkreciła mi sie sruba o ramienia, narazie bede jechał tak, jak coś walnie albo pobada to bede to rozbierał.

mdw

73

Zboża jeszcze mokre. Może jutro. Próbuję.

Leszek   dla kolegów'

74

Po rzepakach  wspomnienia zostały niedobitki ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

75

u nas nawet nie pólmetek

mdw

76

Ja jeszcze nie zacząłem big_smile

77

A ja dopiero kończę kombajn  robić .  Zróżnicowanie spore w czasie. R
Groch za tydzień Facelii może w poniedziałek. Rzepak miejscami jest A miejscami zielenina

78

strasznie nierówno dochodzi rzepak w tym roku, na przyczepie ziarno suche, ale pełno zielonych łuszczyn idzie w sieczkarnie

79

Moj jęczmień czeka dobry tydzień na skoszenie, a ja dopiero dzisiaj zamomtowałem przekaźnik pochyły po wymianie wału  . jutro przejrze heder i może coś ukosze. Sprzęgło po wymianie łożysk i talerzy nie do poznania, jeszcze tylko hamulec skrzyni wyregulować bo zrobilem zamianę z mniej zużytej skrzyni. Hamulce dostały nowe uszczelniacze, nowa piasta na zwolnicy, jakieś paski i 3 koła poszło, czeka mnie jeszcze zakup pompy olejowej .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

80

Rzepak zebrany plon ok 4