Odp: Żniwa 2022
Albo obroty na wytrząsaczach ci gubi. Ale to by się prędzej czy później cały kombajn zapchal
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2022
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Albo obroty na wytrząsaczach ci gubi. Ale to by się prędzej czy później cały kombajn zapchal
Pasek od wytrzasaczy zmienić
Pasek od wytrzasaczy zmienić
Zmieniony rok temu i też nie pomogło.
Może za niskie obroty silnika masz
Pasek 17mm przykręcony do dna na samej górze.
Może masz nie dojrzałe. Mi zdarza się że je zabije w oscistej pszenicy. I łącze to z tym że łapie zieleńszej ....
Co roku oścista mam i problem pojawił się może 2 razy
Może za niskie obroty silnika masz
Obroty silnika pod obciążeniem 2100-2150
U mnie niektórzy już po rzepakczanych żniwach. Przeszedł grad i zostało niekiedy może ze 3 procent. U mnie stłukło koło 20-30 procent zboże też trochę wybiło. NIe ma dobrej pogody i późniejsze rzepaki jeszcze stały niedojrzałe. Zboże powoli ubywa z pól, ale na dziś pszenica ma 16 procent. Przepowiadają kilka dni dobrej pogody dalej znowu przekropnie.
U mnie rzepak bez rewelacji 3,2 t pszenice dzisiaj zacząłem wilgotność 13,5-14 plon 6t więc w miarę, chociaż liczyłem na więcej ale zabrakło jednego dobrego deszczu w maju
U nas żniwa w pełni, plony dobijają. Rzepak 1.56 t z ha pszenica 4.5. jęczmień jary najwcześniej siany średnio 2 -3 tony z hektara. Sąsiad co przed przymrozkami skracał pszenicę zebrał dwie tony z 1.8 ha . Z jednej strony, patrząc na pola zbite gradem to można się cieszyć że chociaż tyle ale z drugiej strony to rok będzie ciężko zamknąć na zero.
Ja za 2 godziny zaczynam od pszenicy.
Wygląda bardzo przyzwoicie zobaczymy jak sypnie...
Meserszmit musi wykosić tylko 16ha zbóż na gorczycę przyjedzie usługa. Jest tak pomnieszana przez wiatr że nawet nie myślę o zbiorze samemu...
Ja za 2 godziny zaczynam od pszenicy.
Wygląda bardzo przyzwoicie zobaczymy jak sypnie...
Meserszmit musi wykosić tylko 16ha zbóż na gorczycę przyjedzie usługa. Jest tak pomnieszana przez wiatr że nawet nie myślę o zbiorze samemu...
Mój kombajn w tym roku chce się spalić. W piątek z filtra paliwa kąpał ON a wczoraj zatarło się łożysko na sieczkarni. Jak się zorientowałem to było czrwone i leciał dymek
Wczoraj zakończyłem żniwa. Najlepiej sypnęło mi pszenżyto i żyto hybrydowe. Żyto populacyjne i owies dramat... Owies z wiosny był piękny ale od kwietnia do czerwca praktycznie wogóle nie padało i to go zabiło. Na mozaice V-III z hektara 3 pełne zbiorniki od E512 nie mam pojęcia ile to może być wagowo.
Połowę pszenicy mam pod dachem. No i mamy chyba tydzień przerwy w żniwach.
Z plonu jestem zadowolony
Ja od soboty jestem po żniwach. Rzepak dał 3,1-3,3t/ha, jęczmień ok 6t/ha, pszenica ok 8t/ha, owies ok 15tys litrów z ha (nie ważę wszystko idzie do pieca)
Wczoraj zwalilem ostatnią przyczepę ukoszoną w piątek i jestem po żniwach. Plony może już pisałem, ale powtórzę się , pszenica 4.5 ton jęczmień jary 3 tony żyto 5 ton pszenżyto 5 ton owies 2 tony rzepak 1.5 tony . Jęczmień to jakaś masakra gęstość 50-55 na browar z 20 ha załapało się tylko 20 ton i to tylko dlatego żeby pokryć koszty zakupu nasion, pszenica miała od 72 do 75 i wszystko na paszę odmiana aveniue. Żyto i pszenżyto to wzięte z magazynu i zasiane bez czyszczenia i zaprawiania , ziarno grube i dorodne, dawno tak pięknego żyta nie miałem , pszenżyto z reguły się udaje co roku .
Zbożowe żniwa mam praktycznie zakończone. Pszenica z średnia koło 7,5
Żyto ledwo 4. Tak hujowego żyta nie miałem.
Dziś wjeżdżam w gorczycę wygląda dobrze....
Moja nie tęgo, ale dam jej jeszcze 2 tygodnie.
25ha wymlocone tak na oko 1,6t. Więc zarobię...
U mnie gorczyca niegdy nie zakręciła się w okolicach tony a tu takie wyniki
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2022
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo