Odp: Świeca
witam podczas naprawy elektrozaworu wypadły mi dwa małe krążki z miejsca gdzie wychodzą rurki i mam mały problem jeden ma otwór a drugi nie i niewiem który jest na zasileniu paliwem a który na powrocie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ zasilania » Świeca
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam podczas naprawy elektrozaworu wypadły mi dwa małe krążki z miejsca gdzie wychodzą rurki i mam mały problem jeden ma otwór a drugi nie i niewiem który jest na zasileniu paliwem a który na powrocie?
trochę to dziwne ale skoro tak jest to i ja tak podłącze dzięki i pozdr.
Dodałem fotke, tylko taką mam.
dzięki za fotkę a skąd masz takie ładne zdięcia ?
To jest taka "prawie" instrukcja obsługi, bo mogło by być w niej więcej, ale dobre i to
Szybkie pytanie: czy u was w oryginale zawór świecy ma nabite na niej 12V 20A ?? Bo taki zawór kupiłem dzisiaj w pankowie i nie wiem czy moge dawać 24V czy przerabiać na przekaźnik podobnie jak gniazdem przyczepy????
zawory oryginalne są na 12v i podłącza się je szeregowo prąd podłączasz do zaworu a drugie wyjście zaworu łączysz z świecą i gotowe
no tak mój błąd przecie to szeregowo połączone
Jak ktoś nie używa tej świecy, to z przyczyn opisanych wyżej, lepiej ją całkowicie zlikwidować.
w sumie może tu być,zrobiłem projekt i wykonałem układ płomieniowy do odpalania wszelakich ciągników w cenie sumarycznej koło 50 zł.Skład świeca płomieniowa c 3603p,przewód paliwowy do świecy ,trochę kabla,zbiorniczek z wbudowaną pompką od spryskiwaczy.Zasada działania -podgrzewamy świecę 15 sekund<zużywa znacznie mniej prądu niż żarowe>i potem kręcimy rozrusznikiem -płomień ma ok 40 cm i pomaga odpalić rzęcha.Budowa -kolektor nawiercić przyspawać nakrętkę <lub gdzieś w drodze ssania powietrza>wkręcić świecę podłaczyć ze zbiorniczkiem od spryskiwaczy ,do niego wlać ON ,przewody elektryczne-podgrzewanie świecy do deski do włacznika podgrzewacza<1 stopień>przewody ze spryskiwacza do elektromagnesu w rozruszniku przykręcić<czyli 2 stopień -rozruch>po odpaleniu wszystko samo się rozłącza .Aha pamietać należy o woltach<12-24> w chwili wolnej zrobię foto z przeróbki w c 330
W Fortschritt-ie świeca płomieniowa jest oryginalnie, co do dospawania nakrętki do kolektora to jest on tutaj aluminiowy i dla większości będzie z tym kłopot, chociaż nie wiem po co 2 świeca.
Bo oryginalna świeca w forszaju, nadaje się do wsadzenia w odbyt. Z powodu wadliwej świecy elektropłomieniowej, nie jeden silnik padł.
Pepe, masz ode mnie + i jakbyś mógł, wstaw foty.
we fortschricie kumplowi po odpaleniu ciągnika nia zamknęła się świeca czego nie zauważył i silniczek poszedł się gonić,a tę moją konstrukcję daję jako propozycję dla tych którym ciągnik słabo odpala albo nie lubią żyłować aku.Niekoniecznie trzeba montować we forszu są jeszcze ursuski i inne którym potrzeba kopa
w miejsce starej zamocować płomieniówkę od fergusona
Ja nam w 323 i 303 od fergusona i daje radę
temat chyba do "zrób to sam"
tylko ze MF ma świece na 12v a w fortschritty mają prąd na świece na 24v. A jeśli chodzi o paliwo do świecy nie cze ba kombinować ze zbiorniczkiem na paliwo można podłączyć z tego przewodu co oryginalna.
@pepe75, świeca z MF też może się nie zamknąć i efekt będzie podobny. Świeca płomieniowa albo jest sprawna albo lepiej jej nie mieć
@czesio303, w Fortschritt-ie świeca też jest na 12V.
hmm nurtuje mnie jedno pytanie jak zobaczyc czy swieca się rozłączy ?? hmm zeby silnik sie nie poszedł dymac
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ zasilania » Świeca
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo